HLWM lanceert scholenwerking

Een zesdejaarsklas in Lier. Met rechts op de foto ons bestuurslid Jimmy DB.

‘Laten we deze regenboogvlag ophangen aan het raam, dan kan iedereen zien dat onze school respect heeft voor holebi’s en dat iedereen hier welkom is.’ Het eerste optreden van HLWM in een secundaire school, eentje in Lier, was geslaagd en smaakt naar meer.

Enkele weken gelden werd HLWM gecontacteerd door Ylona en Jente van het Sint-Aloysiusinstituut uit Lier. Twee studentes uit het zesde jaar gezondheids- en welzijnswetenschappen. Ze hadden als taak een gastspreker uit te nodigen over genderidentiteit. Na even zoeken kwamen ze terecht bij Het Roze Huis van Antwerpen. Enkele klikken verder vonden ze ons. Ze mailden ons zeer enthousiast met de vraag of wij konden helpen. Even enthousiast antwoordden wij ‘ja’. Enkele weken later (27 september) was Jimmy DB gastspreker in de Lierse school.
HLWM probeert al enkele jaren een scholenwerking op poten te zetten. Na anderhalf jaar corona ben ik zeer blij dat het eindelijk gelukt is. In het verleden hebben we vaak gebrainstormd hoe we dit zouden aanpakken. Zo hebben we zeer leuke toekomstplannen samen met Theater M. Maar solo had ik nog nooit voor een klas gestaan. Het was even wennen. Ga ik wel tijd genoeg hebben of ga ik juist tijd te kort hebben? Hoe zouden de leerlingen reageren en hoe open kan ik mezelf stellen bij het beantwoorden van vragen die zeer persoonlijk kunnen zijn?
Het kaartje om me te bedanken.
Rond 10 uur werd ik vriendelijk onthaald door de twee dames en werd ik meteen op mijn gemak gesteld. Ze gaven aan dat hun klasgenoten zeer veel interesse hebben in dit onderwerp en heel openminded zijn. Ik koos ervoor het theoretisch te houden. Ook omdat ik door corona niet goed wist wel en niet mag. De klas luisterde zeer aandachtig en stelde zeer leuke vragen. Ook vragen waar ik helaas geen antwoord op weet. Hoe ver staat het met de ‘x’ voor geslacht op de Belgische identiteitskaart? Of hoe zit het met de wetgeving in de VS?
Ik heb het gehad over lgbtq+, respect en geloof, islamofoob en people of colour. Een islamofobe houding helpt het debat over holebifobie geen moer vooruit. Moslims zijn mensen als jij en ik. Mens zijn maakt ons allemaal gelijk, en tegelijk zijn we allemaal anders en uniek.
Hoe ver staat het met de ‘x’ voor geslacht op de Belgische identiteitskaart?
Ik toonde de Europese kleurenkaart over de rainbowindex. Hoe groener, hoe lgbtq-vriendelijker, hoe roder, hoe onvriendelijker. De leerkracht drukte de leerlingen op het hart dat ook zij een rol te spelen hebben. ‘Jullie gaan ervoor moeten zorgen dat onze samenleving beter wordt.’
Afsluitend kreeg ik een zeer mooie zelfgemaakte kaart en een positieve noot van de leerkracht. We namen een groepsfoto met een lgbtq+-vlag, die ik in de school gelaten heb. De klas was unaniem. ‘Laten we deze vlag ophangen aan het raam, dan kan iedereen zien dat onze school respect heeft voor holebi’s en dat iedereen hier welkom is.’

Missie geslaagd.

Jimmy DB (28/9/2021)