Prep beschermt beter dan condoom

Wist je dat 1 op de 20 homomannen seropositief (hiv) is? En wist je dat ‘prep’ beter beschermt tegen hiv dan een condoom?

Het waren een paar van de opmerkelijke uitspraken op zondag 26 november, toen HLWM naar aanleiding van de welzijnsweek een infomoment organiseerde in samenwerking met De Schakel, Sensoa en Genderflux. Een 25-tal mensen vonden de weg naar de Babbelkroeg.

De namiddag viel uiteen in twee delen. Het eerste ging over hiv, seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) en prep, een preventief middel tegen hiv-besmetting. Deel twee focuste op gender en genderdiversiteit.

 

Marc Sergeant van Sensoa tekende voor het eerste deel. Aan de hand van tien ‘wist je datjes’ ging hij dieper in op de problematiek van hiv en soa’s. De vele vragen – getriggerd door de gedurfde stellingen – getuigden van een grote interesse.

Controverse

Het tweede deel werd op een ietwat andere wijze gebracht door Aaron van Genderflux. Daarbij was het eerder een ‘akkoord’ of ‘niet akkoord’ met bepaalde stellingen. Hoewel enkele stellingen bij de aanwezigen weinig controverse ontlokten, viel het op dat bij andere de verdeeldheid veel groter was dan je op het eerste gezicht zou verwachten. We zijn immers allemaal perfect op de hoogte van deze thema’s, toch?

Enkele stellingen die aan bod kwamen: transgenders hebben een verminderd risico op soa’s, als transgender verander je je seksuele voorkeur, 2 à 3 procent van de bevolking is transgender. Sommige van die stellingen waren voldoende controversieel om een stevig debat los te weken.

Met een opkomst van een 25-tal deelnemers, waarbij de reacties nadien veelal zeer positief waren, mogen we spreken van een geslaagde namiddag. We gaan zeker bekijken hoe we deze problematiek blijvend kunnen opvolgen.

Voor meer info over prep: https://www.seksualiteit.be/soas/bescherming/prep-en-pep

Kenny VG (3/12/2017)