Mechelen viert International Coming Out Day op zondag 10 oktober

Op maandag 11 oktober viert de wereld de International Coming Out Day. Dat is de dag waarop lgbtq+’ers openlijk uitkomen voor hun seksuele geaardheid en/of genderidentiteit. Mechelen organiseert op zondag een sportnamiddag in samenwerking met Gay Volley Mechelen (GVM), de Pink Devils en HLWM.

‘De dag is een uitgelezen moment om ruchtbaarheid te geven aan dit thema en om de mensen uit de lgbtq+-gemeenschap een mooi platform te bieden. Het is een dag waarop we zeggen dat het oké is om elke dag gewoon te kunnen zijn wie je bent’, zegt Abdrahman Labsir, de schepen van Sport.

‘We hijsen maandag de regenboogvlag aan het stadhuis en plaatsen onze mobiele regenboogbank voor één dag op de Grote Markt met zicht op de Sint-Romboutstoren. Samen met het sportevent is het een mooi sluitstuk voor de tiendaagse van Samen Veerkrachtig en past het eveneens perfect in het thema van de Warmste Week ‘Kunnen zijn wie je bent’, zegt schepen van Welzijn, Diversiteit en Gelijke kansen Gabriella de Francesco.

‘Het sportevent geeft de kans talenten te laten zien waar geaardheid en/of afkomst geen verschil maakt of bepalend hoeft te zijn’, zeggen de gemeenteraadsleden Pia Indigne en Thijs Verbeurgt.

Maar omdat 11 oktober een maandag is, ligt de focus op zondag 10 oktober. Die dag staat in het teken van sport. Verbinden en coming-out via sport.

De Pink Devils.

De Pink Devils, de enige homovoetbalploeg van België, speelt een galazaalvoetbalwedstrijd. Niet TEGEN maar MET Mechelse ploegen. Twee gemengde ploegen dus, deels Pink Devils, deels lokale politici. Voor Mechelen nemen deel: waarnemend burgemeester Alexander Vandersmissen, schepen van Sport Labsir, schepen Koen Anciaux, Groen-Kamerlid en gemeenteraadslid Kristof Calvo, en de gemeenteraadsleden Thijs Verbeurgt, Pia Indigne en Faysal el Morabet. Voor de aftrap van de wedstrijd geeft Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers een korte toespraak.

Na de voetbal volgt een volleybaltoernooi. Zes ploegen: vijf homoploegen (twee uit Brussel, Antwerpen, Leuven en Mechelen) en een heteroploeg. In feite een Belgisch kampioenschap homovolleybal, omdat alle Belgische homovolleybalploegen aanwezig zijn.

Gay Volley Mechelen.

HLWM bemant een infostand om vragen te beantwoorden over bijvoorbeeld coming-out, over lgbtq en sport, over inclusie, je goed in je vel voelen…

Beste HLWM’ers, grijp de kans om jullie Mechelse ploegen Pink Devils en Gay Volley Mechelen eens in actie te zien. Het wordt een hele leuke zondagnamiddag.

https://www.mechelen.be/coming-out-day-2021

Programma.

 • 13 uur: onthaal
 • 13.15 uur: speech minister van Gelijke Kansen Bart Somers
 • 13.25 uur: optreden Cheerleaders Academy
 • 13.30 uur: aftrap minister Bart Somers, schepen Gabriella de Francesco en G-sportambassadeur Piet den Boer
 • 14 uur: pauze met optreden Cheerleaders
 • 14.10 uur: start tweede deel galawedstrijd
 • 14.40 uur: einde galawedstrijd met laatste optreden Cheerleaders
 • 14.50 uur: start drink in cafetaria
 • 15 uur-18 uur: volleybaltornooi
Praktisch:
 • Datum: zondag 10 oktober
 • Locatie: IHAM te Mechelen, Bautersemstraat 57, 2800 Mechelen
 • Uur: 13 uur tot 18 uur

 

Carl P (5/10/2021)