70 minuten vette pret met ‘Mannelijk Naakt’

Dat mannelijk naakt mooi is, wisten we al langer. Maar ‘Mannelijk Naakt’ was subliem. Een kleine 40 man hebben van de eerste tot de zeventigste minuut zitten gieren tijdens een privévoorstelling van deze theatermonoloog in de Bab.

Zegt het ene schaap tegen het andere: ‘Waarom ben je vandaag zo trrrrraaaaaggggg?’ Antwoordt het andere schaap: ‘Ik was vroeger lam.’

De toon was meteen gezet toen acteur Maarten Mylemans op zaterdag 2 december even na 20 uur de ‘scène’ in de veranda van de Babbelkroeg bestormde voor een vierde en laatste voorstelling (na Antwerpen en Leuven) van ‘Mannelijk Naakt’.

Die scène was de rommelige kamer van een jonge, wat nichterige homo. Een tafeltje vol prullaria, een luie zetel van IKEA, een hangrek met wat kledij, slippers en schoenen met gouden veters. Dat was de setting van een dik uur dol plezier.

Maarten – homo en midden dertig – is na vele jaren weer single, en op zoek naar een nieuw vriendje. Die zoektocht loopt vandaag veelal via datingapps, Grindr op kop. Maarten installeert Grindr op zijn smartphone, met wat foto’s van zichzelf erbij. En wacht op de reacties. Zijn ambitie: slet worden. Zijn wapen: 2.000 condomen, zijn charme, (denkt hij toch), en zijn mooie lijf.

‘Te veel een vrouw’

Maar het daten is moeilijker dan gedacht. Bij de eerste date, een Spanjaard, krijgt hij de deur op de neus, wegens ‘te veel een vrouw’. Bij de tweede raakt hij al wat verder, maar als de date Maartens p.n.s vergelijkt met de fake foto ervan die hij naar de date had doorgestuurd, valt Maarten door de mand. Einde date. Maar zeker niet einde verhaal…

Voor wie Grindr wat kent, is Maarten er bijzonder goed in geslaagd de realiteit, de oppervlakkigheid en de vleeskeuring van Grindr in beeld, woord en zang te brengen. Voor wie Grindr niet kent, zal het een oogopener geweest zijn.

.

Prachtig was ook de interactie van Maarten met de mensen op de eerste rij, van wie sommigen letterlijk mee mochten gaan ‘spelen’ op de scène.

Maarten vertelde me achteraf dat een deel van de theatermonoloog gebaseerd is op zijn eigen ervaringen op de ‘vleesmarkt’. Want hij is wel degelijk op zoek. Voor wie interesse heeft, hij is nog steeds single. Zijn contactgegevens zijn tegen een fikse betaling bij ondergetekende te verkrijgen…

Champagne

Niets dan 40 blije gezichten achteraf. Een lang en luid applaus, een fles champagne en veel positieve commentaren. We hebben meteen gepolst wanneer Maartens nieuwe productie er komt. Een tweede privévoorstelling in de Bab staat nu al vast.

Ook een woord van dank aan Jonen, een van de volleyballers van Gay Volley Mechelen, voor de technische ondersteuning de avond zelf en voor het meewerken aan het script en de zang in de maanden voordien.

Proficiat mannen, het was absoluut top.

Carl P (3/12/2017)