WANDELEN IN HET MECHELS BROEK

Wat hebben gallowayrunderen (m/v) en 21 homo’s gemeenschappelijk? Het natuurgebied het Broek tussen Muizen en het Provinciaal Domein De Nekker.

Zondag 1 oktober, een mooie herfstdag. We verzamelen aan het lokaal van Natuurpunt voor een wandeling met gids door het 100 ha grote natuurgebied, eigendom van Mechelen, maar voor een symbolische euro verhuurd aan Natuurpunt. De gids wacht ons op. Wie zijn ons? 21 leden en niet-leden van HLWM, een mooie mengelmoes van ouder en jonger, met enkele nieuwe gezichten. Welkom.

De gids kreeg aardig wat concurrentie van enkele HLWM’ers: een landbouwingenieur en een grote natuurliefhebber. De overigen lieten de klare en boeiende uitleg over zich heen rollen. We hebben zelfs letterlijk van de weide geproefd: peperkruid en iets dat op spinazie leek, maar waarvan ik de naam ben vergeten (ben dan ook een historicus, geen bioloog).

Om massa’s vogels te spotten was het te laat én te vroeg. Te laat voor de trekvogels, zoals zwaluwen, die al op weg naar het warmere zuiden waren. Te vroeg voor de beestjes uit het koude noorden die hier komen overwinteren. Maar onder meer de ooievaars en de aalscholvers waren wel van de partij.

Winterse bontmantel

Tussendoor nog wat stevige galloways. Langharige runderen die in de winter een lange bontmantel krijgen, en waarvan er sommige op het Broek overwinteren. Het voordeel van de galloways? Ze kunnen tegen een stootje, zijn weinig kieskeurig in wat ze binnenspelen en houden de open ruimte van het broek open omdat ze ook jonge boompjes opeten.

En de paddenstoelen…, die schoten als paddenstoelen uit de grond. Het was een lust voor het oog: rode met witte stippels (vliegenzwammen), witte, groene, gele, de ene al giftiger dan de andere. Blijkt dat de vliegenzwammen een zekere filie voor berken hebben, en omgekeerd.

En van laaghangende (30 cm boven de grond) braambessen blijven we voortaan beter af. Die kunnen besmet zijn met de vossenlintworm, een beestje dat je liefst niet in je lijf krijgt. Gelukkig waren we te lui om ons te bukken, en hebben we enkel besjes gegeten die minstens een meter boven de grond hingen.

Omdat het café van Natuurpunt eivol zat, zijn we uitgeweken naar een nabij gelegen café, waar we buiten nog wat gedronken hebben op kosten van HLWM. Bedankt. Een geslaagde namiddag. En… er zijn in de buurt van Mechelen nog wel wat natuurgebieden.

Carl P (4/10)