EuroGames in Wenen: sporten in heet weer

Vlak voor de openingsceremonie. Vooral padellers.

 

Van 17 tot 20 juli vinden in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen de EuroGames 2024 plaats. Er nemen zo’n 4.000 mensen aan deel uit 50 landen. De oudste participant is 88 jaar. Zij strijden om de medailles in 32 sporten. We houden je hier op de hoogte van ons doen en laten. 

Mechelen is aanwezig met een 35-tal mensen, goed voor net geen 1 procent van het totale aantal inschrijvingen. Onze Mechelaars strijden om de medailles in voetbal (Pink Devils), padel (Pink Padel) en worstelen (BJJ).

Het draait niet alleen om sport. Er is tevens een rijk aanbod aan culturele en sociale events. Met onder andere een optreden van Conchita Wurst. Verder zijn er een queer filmfestival, expo’s en een conferentie over ‘Hoe sport verbindt in plaats van te verdelen.’

De komende dagen proberen we vanuit Wenen hier wat uitslagen en foto’s te posten. Keer zeker eens terug naar deze pagina.

Dag 1: woensdag 17 juli.

 • 9 uur. Ontbijt. We ontmoeten de eerste padellers tijdens een stevig ontbijt in een leuk designhotel in de buurt van het station van Wenen. Even later komt nog een lading padellers die Laurent B. op de luchthaven met zijn busje is gaan oppikken.
 • 11 uur. We trekken in groep naar de Karlsplatz, om onze registratie af te ronden en onze T-shirt en infobrochure op te pikken.
 • 12 uur. Met een groot deel van de groep, vooral padellers, trekken we naar het stadspark in de buurt. In de schaduw, want het is hier 30 graden warm (gelukkig staat er een stevige wind), installeren we ons onder een paar bomen om een snelle lunch te eten (de lading die in de ochtend op de luchthaven is geland, had nog geen ontbijt gehad en ging dood van de honger). Braadworst met kool en wat aardappelen was heel populair. En de halve liters ‘weissbier’ verdwenen gretig in het keelgat. Met dank aan voetballer Bob M is voor zijn 46ste verjaardag de hele groep op drank trakteert.
Lunchen en afkoelen in de stilte en de schaduw van het stadspark. Vooral padellers.
 • Namiddag. De groep is wat opgesplitst. Sommigen trekken de stad in om de synagoge te bezoeken. Anderen belanden met wat omwegen op een strand langs de Donau. Het rivierwater is er heerlijk warm en de mannen mooi.
 • 17 uur. Terug naar ons hotel om onze Belgische outfit in ontvangst te nemen. Een oranje polo met ‘Team Belgium’ en de Belgische vlag erop. En een blauwe sweater. Met dank aan Laurent B. en zijn werkgever: Beerens in Antwerpen.
 • 18 uur. Vertrek naar de openingsceremonie van de EuroGames op de Karlsplatz. Even zoeken naar de Belgische vlag. En dan verbroederen met mensen van Brussel, Antwerpen… Wij dragen wel de leukste outfit. De officiële start van de EuroGames is wat zwakjes. Slechte geluidsinstallatie, ellenlange en te veel speeches, zwakke acts… Maar wel een optreden van een half uur van Concita Würst.
Geert, Bram, Emmanuel, William en Tiago.
Geert, Bram, Emmanuel, William en Tiago.
Jeroen en Sang.
Jeroen en Sang.
David en Björn.
 • 20.30 uur. Avondeten met nog vijf man (voetballers) in de binnenstad. Dat groepje groeit wel voortdurend aan: met Zweden, een voetballer uit Antwerpen…
 • 22 uur. Terug in hotel. Aan de bar met zijn drieën nog een alcoholvrij bier, een witte wijn en een cola zero drinken. We zien de ene na de andere Pink Devils en padellers binnenkomen om behoorlijk vroeg in bed te kruipen. Het wordt morgen een zware dag. Met de poules van het padel en het voetbal. En het wordt heet: 33 graden (en we zijn dat door onze koele lente en zomer niet meer gewoon).
 • 23 uur. Ik zit voor (achter?) mijn computer om nog gauw wat te schrijven voor de website van HLWM. Tot morgen. Slaapwel.
Concita Würst, live bij de opening van de EuroGames.

Dag 2: donderdag 18 juli.

Op het programma stonden de poules van het padel en het voetbal.

 • De Pink Devils speelden vier wedstrijden van 35 minuten onder een loodzware zon. Gelukkig konden ze tussen de wedstrijden in een duik nemen in het frisse water van een vlak bij gelegen gratis openluchtzwembad, met bijna uitsluitend homo’s in het water.
  Hier de uitslagen van de Pink Devils.

  • Pink Devils – Merseyside Liverpool 0-0
  • Pink Devils – London Falcons 0-3
  • Pink Devils – Dublin Devils 0-4
  • Pink Devils – Hot Scots 0-1
 • Morgen, vrijdag 19 juli, staan nog twee wedstrijden op het programma.
De Pink Devils (in het roze) en de Hot Scots (in het blauw).
 • Ook de padellers kwamen in actie met vijf duo’s. Locatie: een veel te warme zaal zonder AC.
  Hier de uitslagen.

  • Ben en Anthony: twee verloren wedstrijden
  • Brian en Raf: één gewonnen en één verloren wedstrijd
  • Laurent en Richard: twee verloren wedstrijden
  • Bram en Jeroen: twee verloren wedstrijden
  • Koen en Björn: twee gewonnen wedstrijden, één verloren
 • Dixit padeller Anthony D: ‘De cijfers lijken slechter dan ze waren.’
De fab ten-padellers.
Jeroen en Bram.
Laurent en Richard.
Ben en Anthony.
Brian en Raf.
Björn en Koen.

’s Avonds zijn we met 16 padellers, enkele voetballers en een paar partners Grieks gaan eten in de buurt van het voetbalstadion. Een andere groep is naar een restaurant gespecialiseerd in schnitzels getrokken.

Tegen 24 uur lag iedereen netjes in bed. Klaar voor een twee zware dag op vrijdag.

David VDW neemt als enige Mechelaar deel aan de competitie gevechtssporten. Het oogt heel erg indrukwekkend.

David VDW in martial arts outfit.

En in Mechelen gaat het beachvolleybal ondertussen gewoon door.

Gay Volley Mechelen beacht.

Dag 3: vrijdag 19 juli

 • De vijf padelploegen hebben elk nog twee wedstrijden gespeeld, vaak ook tegen elkaar. En tegen ploegen uit onder meer het Verenigd Koninkrijk en Spanje.
 • Na twee dagen competitie is dit de eindstand:
  • Brian en Raf: zilver in mannen beginners
  • Koen en Björn: vierde in mannen beginners
  • Anthony en Ben: vijfde in mannen beginners
  • Jeroen en Bram: vijfde in mannen intermediate
  • Laurent en Richard: laatste in mannen intermediate
 • De competitie eindigde met een rondje chinees padellen. Twintig spelers aan elke kant van het net. De bal heen en weer slaan en dan naar de overzijde rennen. Wie de bal mist of buiten mept, was eruit. Mechelen deed het erg goed. Op het einde waren Bram, Jeroen, Anthony en Richard nog in de running. Een Brit ging aan de haal met de zege, gevolgd door Anthony D. Bram S was net niet snel genoeg om tijdig op het andere veld te geraken. De echte reden mag ik hier niet verklappen.
Bijna de volledige groep van ‘Mechelse’ padellers samen met enkele Britten.
 • En nu (19 uur) met 35 mensen samen op restaurant.

Carl P (15/7/2024)

HLWM Zet Jaarlijkse Kajak Traditie Voort!

Afgelopen zondag vond de jaarlijkse hoogmis van de HLWM- zomer plaats: de kajak tocht.
Een verslag in woord en beeld:

 

Een regenboog gemaakt van boten.

Zondag 30 juni was het weer zover: HLWM ging kajakken. Zo’n 15-tal mensen brachten een fijne dag op en naast het water door.
Een groepje heeft er zelfs een weekendje van gemaakt door een appartementje in de buurt te huren.

De tocht ging van Poupehan naar Alle-Sur-Semois. De naam van het dorpje verraadde het al, we hebben dit jaar een stukje van de Semois afgevaren.
Het roeien duurde zo’n 2,5 uur en viel in het beste deel van de dag: veel zon met hier en daar een wolkje bij een aangename 20 graden.
De waterstand in de rivier was dankzij de overvloedige regenval lekker hoog, waardoor het debiet van de rivier snel was.
Dit nam niet weg dat we onderweg meermaals konden pauzeren, zowel op als naast het water.

Er werd niet alleen geposeerd, maar ook gezwommen!

Eens terug aangekomen in Alle-Sur-Semois, hebben we nog lekker getafeld in een plaatselijk restaurantje. De keuze was onbeperkt, maar toch namen velen de mosselen.
Dat is een goede keuze gebleken! Nadien werd er door een tiental mensen nog afgezakt naar een plaatselijke bar in het dorp.
Hier konden we het EK voetbal volgen, tafelvoetbal spelen en zelfs nog kaarten op het overdekte terras. De rits huiswaarts van 2 uur was het meer dan waard.

stoere boys!

Even terugblikken naar het Mechelen van 1491…

Afgelopen zondag 26 mei brachten we een bezoek aan het hof van Busleyden. Een verslag:

 

1491 was een belangrijk jaar voor onze contreien. In Mechelen verzamelde toen de Orde Van Het Gulden Vlies, een ridderorde opgericht door Filips de Goede in 1430.
In feite was dit een van de vroegste trans-Europese allianties. Het was het vijftiende kapittel (= vergadering)  van de Orde van het Gulden Vlies.
Ze ging door in Mechelen en wel in de Sint-Rombouts-kathedraal. Het is tot op vandaag een van de grootste en belangrijkste evenementen uit de geschiedenis van de stad. Een verre voorloper van internationale politieke samenwerking, zoals we die nu kennen met bijvoorbeeld de Europese Unie.

 

HLWM bezocht de tentoonstelling die momenteel daarover loopt in het Museum Van Busleyden. Via deze tentoonstelling en een gids trachtten we ons in te leven in deze periode 533 jaar geleden en stelden we bijvoorbeeld ook vast dat heel wat uitdrukkingen die we vandaag in onze taal kennen, kunnen teruggebracht worden naar deze tijd.  Denk maar aan “Iemand tot de orde roepen” of “Iemand zwart maken”.  Dat laatste werd toen erg letterlijk genomen. Het wapenschild werd zwart overschilderd en alle aantijgingen werden met tekst op de zwarte achtergrond neer gepend.
Een ketting met het beroemde “Gulden vlies”
Nadien dronken we nog een drankje in het nieuwe koffiehuis dat recent aan het museum is toegevoegd. Vervolgens gingen de meesten nog samen iets eten in de stad als afsluiter van een gezellige namiddag met een intens uur cultuurgeschiedenis over het Bourgondische rijk.
Gezelligheid troef

HLWM Hijst De Regenboogvlag!

Vorige week vrijdag rond 9u in de ochtend beklom een delegatie van het Mechels stadsbestuur samen met onze voorzitter Koen de St. Romboutstoren.
De reden? IDAHOT, of de internationale dag tegen holebi- en transfobie.
Er werden wat speeches afgestoken (zij die de speech van onze voorzitter willen horen moeten hem er maar eens over aanspreken in de Babbelkroeg!) waarna de regenboogvlag gehesen werd.

Hieronder nog een paar foto’s:

 

HLWM ontdekt de gerestaureerde beurs van Brussel

Op zondag 28 april gingen een 9tal HLWM’ers op een cultuuruitstapje naar het nieuwe biermuseum in het prachtig gerenoveerde beursgebouw.
5 van hen waren extra sportief en namen de fiets naar Brussel. 2 van hen zelfs zonder elektrische ondersteuning!
Het werd een fijne trip met amper regen en vele mooie zichten. Getuige ook de foto, genomen op de nieuwe Salangaanbrug:

Eens aangekomen in Brussel werden de fietsers vervoegd door nog 4 geïnteresseerden. Het museumbezoek begon zoals het geëindigd was: met een drankje. Eerst op het gelijkvloers van het impressionante beursgebouw. Als afsluiter op het prachtige dakterras van het museum:

Het bezoek zelf was interactief, met vele multimediale attracties, zoals een moutpers die je kon indrukken, een graffiti-kunstwerk dat je op de muur kon laten verschijnen met een verfborstel en nog heel wat meer. Zoals altijd: de thuisblijvers hadden ongelijk!

 

 

 

Tekst en foto’s: BVDB

Samen met Active Company wandelen in de Waverse wouden

Een aantal doorwinterde wandelaars van HLWM schuwden de uitdaging niet om samen met de wandelclub van Active Company deel te nemen aan de wandeling door de Waverse bossen.
De Waverse bossen zijn de stukjes groen die nog overblijven van de historische wouden in de omgeving van Sint-Katelijne-Waver en Onze-Lieve-Vrouw-Waver.
We verzamelden op zondag 10 maart om 12u00 op het dorpsplein van Sint-Katelijne-Waver. We waren met 8 personen van HLWM om samen met de wandelgroep van Active Company een ruime groep van in totaal 39 wandelaars te vormen. Deze groep was klaar om te starten aan een heuse wandeling van zo’n 17 km.
Het was opvallend hoeveel bossen er toch nog te vinden zijn in deze regio.  Maar nog opvallender was het vele slijk en zelfs heuse waterplassen die we moesten trotseren om deze wandeling tot een goed einde te brengen.
Dit had natuurlijk alles te maken met het natte weer dat we al maanden kennen. Gelukkig waren de weergoden ons zondag zelf goed gezind en bleef het tijdens de wandeling droog.
Ruim halverwege pauzeerden we in ijssalon “Margot” in Onze_lieve-Vrouw-Waver, waar ze door al deze wandelaars een drukke namiddag beleefden.
Rond 17u30 kwamen we terug aan op het startpunt. Het was een mooie wandeling en ook de samenwerking met Active Company werd wederzijds als verrijkend aangevoeld.
Zeker voor herhaling vatbaar!

 

Tekst en foto’s: Koen N.

HLWM begeeft zich op glad ijs

Op zondag 3 maart waagden een dozijn HLWM’ers zich op het ijs van Ice Skating Center Mechelen.
Hoewel de meesten er vorig jaar ook bij waren, was het toch weer wennen aan het spekgladde ijs. Niemand had immers zin in een valpartij.
Gelukkig was er dit jaar, in tegenstelling tot vorig jaar, wat minder volk op de schaatsbaan.
De meeste mensen konden deze extra ruimte wel smaken om zich wat meer comfortabel te voelen tijdens het schaatsen.
Na een tweetal uur was het voor de meesten wel voldoende geweest en zochten we de gezellige warmte op van de taverne, waar nog werd nagekaart over de spectaculaire situaties.
Hieronder enkele foto’s om bij na te genieten:

 

Tortelduifjes op het ijs

 

Gekke bekken trekken!
smile!

Dertien jaar lang…

Op 1 januari wijzigt de samenstelling van het bestuur van de Homo- en Lesbiennewerking Mechelen (HLWM). Na in totaal 13 jaar bestuursfuncties (2000-2006 en 2016-2023) neem ik in de beste verstandhouding ontslag als voorzitter/bestuurder. Blijven aan boord: Jimmy, Ruben, Jonathan, Bjorn VV, Björn VDB en Koen.

Het is een dolle rit geweest tussen 2000 en 2023. Toen ik er in 2000 aan begon, konden mensen van gelijk geslacht niet trouwen of kinderen adopteren. Erven van elkaar was ook niet evident. En in de Babbelkroeg werd nog gerookt. Vandaag, bijna een kwarteeuw later, kan/mag heel veel. Rome laat zelfs een kerkelijke zegening voor mensen van hetzelfde geslacht toe. En het roken is al bijna een kwarteeuw verdwenen.

Maar we mogen ons niet in slaap laten wiegen. Geweld tegen lgbtqia+-mensen en ontwikkelingen in het buitenland manen ons aan waakzaam te blijven. In ‘Verzwegen verlangen’ waarschuwen de auteurs: ’De recent verworven rechten van seksuele minderheden zijn een fel bestreden, kostbaar en vooral erg fragiel goed.’ Ik kan het zelf niet beter zeggen.

HLWM dan. Jullie regenboogorganisatie telt meer dan 100 betalende leden en heeft 310 mensen op de mailinglijst staan. De website wordt druk bekeken, net als de wekelijkse mail. Onze Babbelkroeg draait goed. Dat geldt ook voor de maandelijkse activiteiten. Met bijna 40 lentes (in 2025) is HLWM niet alleen een van de grootste, maar ook een van de oudste regenboogverenigingen van het land. Eentje die trouwens nooit van naam is veranderd.

Van alle Vlaamse centrumsteden, met uitzondering van Antwerpen, heeft Mechelen het ruimste aanbod voor lgbtqia+-mensen.

Misschien wel de grootste prestatie van de voorbije jaren: de verjonging en de vernieuwing waar velen enkele jaren geleden in een peiling om vroegen. Het succes dat we daarin hebben geboekt, is heel opvallend, want veel verenigingen verouderen zienderogen. Of bestaan zelfs niet meer. Zonder die verjonging en vernieuwing zou HLWM vandaag NIET meer bestaan hebben. 

HLWM is intussen wat minder wit, Belgisch en Nederlandstalig dan in 2000. De Babbelkroeg krijgt geregeld mensen over de vloer van Finland, Slovakije, Afghanistan, Zuid-Afrika, Frankrijk, Oekraïne… Er wordt ook meer Engels gesproken dan vroeger. HLWM is ook minder louter m/v. Ook andere identiteiten vinden stilaan de weg naar onze werking.

En we hebben corona overleefd. Wat geen vanzelfsprekendheid was. Vlaanderen telt meerdere regenboogverenigingen die tijdens de pandemie kopje-onder zijn gegaan. Wij hebben jullie aan boord weten te houden met onze wekelijkse mails met tips om te kijken, te luisteren en te lezen. Op de website van HLWM zijn sinds 2017 zo’n 170 artikels verschenen. De hoogtepunten de voorbije jaren waren de reeks over chemseks en de getuigenis van JVG die op jonge leeftijd hiv opliep. www.hlwm.be trekt maandelijks een pak bezoekers.

Misschien wel de grootste prestatie van de voorbije jaren: de verjonging en de vernieuwing waar velen enkele jaren geleden in een peiling om vroegen.

Onthaalgesprekken waren tot een jaar of vier geleden op sterven na dood. Maar ze zijn aan een revival bezig. Wat nog eens bewijst dat we nodig zijn en blijven. Mensen op leeftijd die scheiden of hun partner zien overlijden en dan uit de kast komen. Jonge gasten die op zoek zijn naar vrienden, andere homo’s. Mensen met een erg conservatieve christelijke achtergrond op zoek naar argumenten om hun ouders te overtuigen. Homo’s met een problematiek van autisme…

Ondertussen is regenboog-Mechelen ook zoveel meer dan in 2000, zoveel meer dan alleen maar HLWM, de wekelijkse Babbelkroeg en de maandelijkse activiteiten. Regenboog-Mechelen bloeit als nooit tevoren. Van alle Vlaamse centrumsteden, met uitzondering van Antwerpen, heeft Mechelen het ruimste aanbod voor lgbtqia+-mensen.

Vooral de sportinitiatieven zijn aan een steile opmars bezig. De WhatsApp-groep van de padellers telt 47 namen. De Pink Devils en Gay Volley Mechelen hebben er elk 45. En dan is er nog de worstelgroep. Nieuw zijn de verkenningen van de overkant: padellende voetballers en volleyballers, volleyballende voetballers, voetballende padellers, worstelende volleyballers en alle andere combinaties. 

Sport is bij uitstek een laagdrempelige manier om mensen aan te trekken, ook niet-Belgen.

Sport is bij uitstek een laagdrempelige manier om mensen aan te trekken, ook niet-Belgen. Die laatsten zijn sterk aanwezig bij GVM en maken een snelle opgang bij de Pink Devils. 

De voorbije jaren zijn we er ook in geslaagd erg goede relaties uit te bouwen en te onderhouden met het stadsbestuur. Mechelen is niet alleen een financiële sponsor, maar weet ons ook te vinden als het gaat over regenboogbeleid, de organisatie van (sport)events… Dank daarvoor.

Waar we niet in geslaagd zijn: meer vrouwen naar de Bab krijgen. We hebben dat de voorbije jaren meermaals geprobeerd, maar zijn daar helaas nooit in geslaagd. Hetzelfde geldt voor mensen van niet-Europese origine. Latino’s en Aziaten zitten er met hopen bij GVM. Maar in de Bab zien we ze niet. En mensen met een moslimachtergrond nog veel minder. 

Rest mij iedereen te bedanken met wie ik de voorbije jaren heb mogen samenwerken in en buiten het bestuur van HLWM. In eerste instantie mijn man Koen, zonder wie ik in 1995 misschien nooit in de Bab zou zijn beland en die me in 2000 overtuigde de stap naar het bestuur te zetten. En die heel regelmatig thuis heeft moeten horen ‘geen tijd, ben met HLWM bezig’. En ook de tientallen mensen die ik via HLWM heb leren kennen en die ik met trots vrienden/vriendinnen mag noemen. Het was een verrijkend privilege met jullie bezig te mogen zijn. 

Ook een dikke merci voor de mensen van De Schakel, zonder wie we niet in ‘onze’ Babbelkroeg zouden zitten. Toen we in 2015/2016 dakloos werden, hebben zij de deuren van hun herberg geopend. Het is altijd bijzonder fijn geweest met jullie samen te werken.

Jullie bestuur is gemiddeld 35 jaar. Geef het jullie blijvende vertrouwen, en dan op naar 40 jaar HLWM.

Ben ik na 13 jaar nu volledig weg uit regenboog-Mechelen? Uiteraard niet. Ik blijf bestuurder van de Pink Devils en voorzitter van GVM. Maar ik ga wel meer tijd hebben. Want de voorbije jaren had ik af en toe het gevoel dat ik een ‘beroepsnicht’ aan het worden was. Ik ga me opnieuw meer bezighouden met mijn oude liefde: geschiedenis. Weer onderzoek doen, dingen publiceren. En vooral ook veel lezen. Er ligt al een hele stapel klaar. 

Geef het bestuur van HLWM jullie steun en vertrouwen. De zes bestuurders – gemiddelde leeftijd 35 jaar – verdienen het. Blijf aan boord. En kom regelmatig naar de Bab en onze activiteiten. Alleen zo kunnen we relevant blijven, ook naar het stadsbestuur toe en naar andere beleidsinstanties. Aantallen zijn wel degelijk belangrijk. We kunnen alvast uitkijken naar 40 jaar HLWM in 2025 en daarna naar…50 jaar. 

Vivat, crescat et floreat. Moge HLWM leven, groeien en bloeien. 

Carl Pansaerts (31/12/2023)