Nog even wachten op heropening, maar lees of kijk nog wat

De Britse serie ‘It’s A Sin’ is het bekijken meer dan waard.

De heropening van de Babbelkroeg laat nog even op zich wachten. Hopelijk is het begin juni zover. Ondertussen geven we je nog wat kijk- en leestips.

1/ Heropening Babbelkroeg

De terrassen zijn weer open. Hoe zit het met de Babbelkroeg? Na overleg met De Schakel, de huurder van het gebouw, hebben we besloten te wachten tot de horeca ook binnen weer opengaat. Waarom? De tuin achter de veranda is best wel klein en houdt in dat bezoekers eerst 50 meter door het gebouw moeten lopen. En het terras vooraan is te klein. Daar kunnen hooguit twee tafels geplaatst worden als we alle veiligheidsvoorschriften willen volgen, en dat moeten we ook.

Premier Alexander De Croo maakt zich sterk dat de horeca begin juni ook binnen weer opengaat. Bovendien zal tegen dan een flink pak van onze regelmatige bezoekers ingeënt zijn. Ik heb mijn uitnodiging eergisteren ontvangen. En hoe meer gevaccineerden, hoe kleiner het risico. Dus nog even geduld. Lees ondertussen nog een boek (zie hieronder of vorige berichten), bezoek eens een museum of bekijk een spetterende serie op Canvas.

2/ Leestip: Tomasz Jedrowski – Zwemmen in het donker – 222 blz.

‘Zwemmen in het donker’ staat al enkele weken bovenaan in de lijst van beste romans van De Standaard. Dus kopen en lezen, dacht ik.

De schrijver, Tomasz Jedrowski, is een vrij jonge Duitser, maar heeft, zijn familienaam verraadt het, Poolse ouders. Zijn debuutroman speelt in het Polen van de jaren 80. Nog stevig onder de knoet van de communisten, maar met het eerste verzet van mijnwerkers en havenarbeiders (Solidarnosc).

Janusz en Ludwik leren elkaar kennen tijdens een voor studenten verplicht werkkamp op het Poolse platteland. Ze moeten er helpen bij de oogst. Na de maand verplichte arbeid breien ze er nog een weekje vakantie aan vast. Ze genieten van de Poolse bossen, het zwemmen in koele meren, het kamperen in openlucht en elkaars lichaam.

Maar de plicht roept ze terug naar Warschau. Daar beginnen de spanningen. Want beiden staan heel verschillend tegenover het verstikkende communistische regime, gekenmerkt door lange rijen en lege winkelrekken. Janusz is bereid te ‘collaboreren’ met het regime om het zo beter te krijgen. Ludwik wil, het liefst samen, weg uit Polen.

222 bladzijden die je in een dag of twee erdoor jaagt. Een goed begin en een goed einde, maar wat minder tussenin. Andere boeken die hier aan bod zijn gekomen, zijn beter.

De laatste bladzijde van ‘Zwemmen in het donker’ ontroert. ‘En we (Janusz en Ludwik) maakten van meet af aan al zo weinig kans: we hadden geen handleiding, niemand die ons kon gidsen. Geen enkel voorbeeld van een gelukkig stel van twee jongens. Hoe hadden we kunnen weten wat we moesten doen?’

Dat geldt voor een groot deel van de leden van HLWM, mij incluis, die in de jaren tachtig zijn opgegroeid. We hadden geen rolmodellen om naar op te kijken, die ons konden tonen hoe het moest. En als ik dan kijk naar de vele jaren samen van veel HLWM-koppels, dan kan ik maar één ding besluiten: we hebben het er niet slecht vanaf gebracht.

Thomas Jedrowski – Zwemmen in het donker – Meulenhoff, 2021, 222 bladzijden, 20,99 euro. (Hardcover en gebonden).

3/ TV-tip: ‘It’s A Sin’.

Afgelopen week op Canvas de eerste twee afleveringen bekeken van ‘It’s A Sin’, een vijfdelige Britse reeks over een groep jonge homo’s die in de jaren 80 uiteengereten wordt door de aidspandemie. Ik was aangenaam verrast.

Net als velen van jullie ben ik in de jaren 80 opgegroeid. We hadden van aids gehoord, maar wisten niet goed wat het was. En nog minder wat wel en niet mocht. Informatie was nergens te vinden (geen internet toen). Sommigen ontkenden het bestaan ervan, en werden met de dodelijke gevolgen geconfronteerd. Al die elementen komen terug in ‘It’s A Sin’.

De reeks is ook een topper wegens de 80s muziek. En geef toe, je blijft een leven lang houden van de muziek waarmee je bent opgegroeid. Bronski Beat, The Communards, …

Je kunt alle afleveringen bekijken op de website van Canvas  https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/it-s-a-sin/ , of je kunt wachten tot ze de komende dagen op tv komen. Maar op basis van wat ik op tv heb gezien, is de goesting heel groot om een avondje te bingewatchen op internet.

Carl P (8/5/2021)

 

 

Bezoek tijdens corona eens een topexpo: drie tips

De drie halve weeskinderen van Isabella van Habsburg. De drie zijn enkele jaren lang bij hun groottante Margareta van Oostenrijk in Mechelen opgevangen.

Nog even geduld en de zomer van de vrijheid breekt aan. Maar wil je in afwachting van de heropening van de terrasjes toch al eens buitenkomen – en ben je het wandelen, fietsen… wat beu – dan durven we je drie expo’s voor te stellen die de moeite waard zijn. In Mechelen, Tongeren en Sint-Niklaas. Als je wacht tot na 8 mei kan je na de expo meteen ook weer een terrasje doen.

 

1/ Kinderen van de renaissance, Museum Hof van Busleyden (Mechelen), tot 4 juli, 12 euro.

Tussen 1480 en 1530 was Mechelen een hoofdstad. De Nederlanden – dat is Nederland, België, Luxemburg en Noord-Frankrijk – werden in meerdere of mindere mate vanuit Mechelen bestuurd. Het was ook de plaats van het Bourgondisch/Habsburgse hof. En hof betekent prinsen en prinsessen.

Drie generaties Habsburgers brachten in Mechelen een groot deel van hun jonge leven door. In het Hof van Kamerijk, in de huidige Keizerstraat. De stadsschouwburg is het enige restant van dat paleis.

De kinderen van Maria van Bourgondië (+1482) – Filips en Margareta – groeiden er op bij hun stiefgrootmoeder. Net als die van Filips (+1506) – Karel (de latere keizer Karel V), Ferdinand, Isabella, Eleonora, Maria en Catharina -, maar dan onder de hoede van hun tante Margareta van Oostenrijk (die van het beeld aan de Babbelkroeg). De derde generatie koningskinderen die in Mechelen opgroeide, waren de kinderen van Isabella (+1526). Opnieuw onder de vleugels van hun nu groottante Margareta.

In Museum Hof van Busleyden loopt een prachtige expo over het verblijf van al die kinderen in Mechelen. Centraal staan een hele reeks ontroerende portretten van al die jonge prinsen en prinsessen, sommige een bruikleen van de Britse koningin. Die schilderijtjes hadden een heel praktische bedoeling. Ze werden verstuurd naar potentiële koninklijke huwelijkskandidaten voor de prinsjes en prinsesjes (ja, men trouwde toen heel jong), want foto’s en selfies waren er niet.

Je ziet er ook documenten uit het Mechelse stadsarchief, met uitgaven van de stad Mechelen om de kinderen te vermaken of om op zoek te gaan naar de ontsnapte struisvogel van de kleine Karel. Verder nog speelgoed, leerboeken, een kinderharnas (gemaakt voor de elfjarige Karel) en juwelen. Maar ook doodsmaskers en beelden van dode kinderen. Want zelfs koningskinderen stierven vaak heel jong. Net als hun ouders. Maria van Bourgondië werd amper 25 jaar, haar zoon Filips de Schone 28. Het resultaat waren hele of halve wezen.

De expo is aan aanrader. Je krijgt een collectie prachtige schilderen te zien die van over de hele wereld komen. Je beseft hoe belangrijk Mechelen enkele decennia lang wel is geweest (ook op Europees niveau). En hoeveel Mechelen wel te danken heeft aan landvoogdes Margareta van Oostenrijk (1480-1530), wier hart begraven is in de kerk op de Veemarkt. En de audiogids is inhoudelijk erg goed.

2/ Oog in oog met de Romeinen, Gallo-Romeins Museum (Tongeren), tot 1 augustus, 10 euro.

Meer dan 400 jaar (van 50 voor Christus tot ongeveer 350 na Christus) hebben de Romeinen in onze contreien de lakens uitgedeeld. Hun impact was groot. Woorden waarvan we denken dat ze zo Nederlands zijn als maar zijn kan, zijn in feite Latijn, de taal van de Romeinen. Venster (fenestra), zolder (solarium), kelder (cellarium), tafel (tabula), de namen van onze maanden (december is Latijn voor tiende, in de Romeinse kalender was december de tiende maand en begon het jaar op 1 maart).

Rijd je door Haspengouw (de ruime omgeving van Sint-Truiden) dan zie je ze overal staan: tumuli, de heuvels waaronder schatrijke Gallo-Romeinen begraven lagen/liggen. Tongeren (Atuatuca Tungrorum) in het Latijn, was de belangrijkste Romeinse stad in wat vandaag België is. De Romeinse omwalling staat er nog gedeeltelijk.

Een beeld van een jonge keizer Augustus met 21ste-eeuwse ogen. Oog in oog met de Romeinen. Wij bekijken Augustus en hij ons.

Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren neemt je mee op reis door deze Romeinse periode. Honderden bruiklenen van het British Museum in Londen geven je een heel goed beeld van hoe de Romeinen leefden, bouwden, hun doden begroeven (er staat daar een prachtige sarcofaag), aten, van cultuur genoten, zich kleedden… Alle aspecten komen aan bod.

Geschreven documenten zijn er nauwelijks (2.000 jaar is een hele lange tijd geleden), maar des te meer juwelen, munten, metalen gebruiksvoorwerpen, marmeren beelden… Een van de belangrijkste homo’s aller tijden, keizer Hadrianus (+138), kan je er bewonderen, net als een heel knap beeld van de jonge keizer Augustus (+14), die van onze gelijknamige maand.

Ook hier dompelt een superbe (weer Latijn) audiogids (opnieuw Latijn) je onder in de wondere wereld van de Romeinen.

3/ De Atlas Maior van Blaeu, Mercatormuseum (Sint-Niklaas), tot 17 juni, 6 euro.

Droom je, net als ik, graag weg bij het doorbladeren van een atlas? Hoe zou plaats x, y of z eruitzien, denk ik dan vaak. Nog leuker zijn oude atlassen, toen de hele wereld nog niet ontdekt was, en de contouren van continenten en eilanden niet zelden met stippellijntjes werden aangegeven.

Zo’n oude atlas kan je gaan bekijken in Sint-Niklaas. Het gaat om de Atlas Maior (de grote atlas) van Johannes Blaeu (uitspraak ‘blau’). Uitgegeven in 1662 is de Maior de mooiste, duurste en grootste atlas die ooit is gepubliceerd. Elf boekdelen, 594 handgekleurde kaarten en meer dan 3.000 bladzijden tekst. Blaeu bundelde alle geografische kennis van zijn tijd.

Een wereldkaart uit de Atlas Maior van Johannes Blaeu. Alaska en Australië waren grotendeels nog onbekend terrein.

Het tentoongestelde exemplaar in Sint-Niklaas werd enkele jaren geleden gekocht door The Phoebus Foundation, de stichting die de kunstcollectie van havenbaas Fernand Huts bevat. Phoebus levert ook enkele van de schilderijen voor de expo in Mechelen.

Veel kijk- en luisterplezier. En vergeet nadien niet een terrasje te doen.

Carl P (30/4/2021)

 

 

Kardinaal De Kesel: ‘Seksualiteitsbeleving bij homo’s moet kunnen’ (herhaling van artikel uit 2018)

Kardinaal Jozef De Kesel omringd door de stuurgroep van HLWM.

Naar aanleiding van de uitspraken van Rome over homoseksualiteit en de reactie van onder meer de Antwerpse bisschop Johan Bonny daarop brengen we hier nog eens het verslag van de ontmoeting die HLWM bijna drie jaar geleden had met kardinaal Jozef De Kesel, de aartsbisschop van Mechelen-Brussel

———————

‘De Kerk moet homo’s en lesbiennes meer respecteren, ook in hun seksualiteitsbeleving.’ Kardinaal Jozef De Kesel, de aartsbisschop van Mechelen-Brussel, was in een gesprek met het bestuur van HLWM duidelijk. Hij houdt er een andere visie op na dan Rome. Daar luidt het officieel nog altijd: je mag het zijn, maar het niet doen.

Op dinsdag 24 april 2018 om 11 uur hadden we een afspraak met de kardinaal in het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen. We hebben anderhalf uur lang een ongedwongen en vlot gesprek met hem gehad. Een babbel waarin we nooit het gevoel hadden dat hij ons ontving omdat dat nu eenmaal zo hoort – ‘niet zo lang geleden zouden jullie hier nooit zijn binnengeraakt’ – of dat hij ons de dingen vertelde die we wilden horen. We zagen een kardinaal die oprecht bezorgd is over het welzijn van homo’s en lesbiennes.

‘Niet meer houdbaar’

‘Het officiële standpunt van Rome luidt dat homoseksualiteit ‘ongeordend gedrag’ is, wegens niet volgens de normale orde, waarbij seksualiteit gericht is op de voortplanting’, wat bij homo’s niet kan. ‘Iedereen voelt aan dat dat officiële standpunt niet meer houdbaar is. Paus Franciscus zei een poos geleden over holebi’s: ‘Wie ben ik om mensen die God zoeken te veroordelen?’ Dat is niet niks, die uitspraak. Die woorden waren tien jaar geleden ondenkbaar. Ze getuigen van zijn persoonlijke overtuiging. Franciscus heeft zijn stempel gedrukt. Dat valt niet zomaar terug te draaien. Ook niet onder een nieuwe paus. Al geef ik toe dat Franciscus’ woorden niet overal in goede aarde vielen.’

Heeft De Kesel getwijfeld of hij het bestuur van HLWM zou ontvangen? ‘Geen haar op mijn hoofd heeft er ook maar even aan gedacht te zeggen dat jullie niet moesten komen. Vanuit mijn functie kan ik dat niet doen, maar ook als mens wil ik dat niet doen. Tot en met kardinaal Suenens zou dit gesprek niet mogelijk zijn geweest. Maar de tijden veranderen, ook in de Kerk.’

Twintig jaar geleden zou ik meer de officiële leer van de Kerk hebben gevolgd. Ik kijk er nu veel ‘begrijpender’ tegenaan.

Ook de kardinaal heeft een heel parcours afgelegd als het gaat over denken over homo’s en lesbiennes. ‘Twintig jaar geleden zou ik daar anders over gesproken hebben dan nu het geval is. Ik zou toen meer de officiële leer van de Kerk hebben gevolgd. Ik kijk er nu veel ‘begrijpender’ tegenaan. Waarbij respect centraal staat.’

Geestesgestoordheid

‘De Kerk heeft tijd nodig om homoseksualiteit te leren begrijpen. Vergelijk het met vroeger, toen men psychisch gestoorde mensen in de gevangenis stopte, omdat men het fenomeen van geestesgestoordheid niet begreep. De Kerk stond tot voor kort erg afwijzend tegenover homo’s en lesbiennes. Maar dat was niet anders dan de maatschappij in haar geheel. Zeker in Europa is er veel ten goede veranderd, maar de Kerk in vooral Afrika en Azië en in delen van Oost-Europa is nog niet mee. Maar ook die meningen moeten we respecteren.’

De kardinaal heeft dus niets tegen homo’s en lesbiennes die hét doen. ‘Maar dat moet wel gebeuren in het kader van een relatie waarin eerlijkheid, standvastigheid en trouw centraal staan. Ik ben zeker niet voor promiscue gedrag, niet voor holebi’s, maar ook niet voor hetero’s.’

Een kerkelijk gebed voor een relatie tussen twee mannen of twee vrouwen is zeker mogelijk, zolang dat niet op een kerkelijk huwelijk begint te lijken.

Volgens de kardinaal gaan bijna alle interviews met hem voor een flink deel over holebi’s, het homohuwelijk, uit de echt gescheiden mensen… ‘Deze onderwerpen komen steeds terug. Laat met duidelijk zijn: ik heb absoluut niets tegen het burgerlijk homohuwelijk. Maar ik heb wel bezwaren tegen een kerkelijk homohuwelijk. Het sacrament van het kerkelijk huwelijk is iets tussen een man en een vrouw, met het oog op de voortplanting. Dat is niet het geval bij homo’s en lesbiennes.’

Ringen

Een kerkelijke ‘zegening’ dan maar voor relaties tussen twee mannen of twee vrouwen? ‘Zegening is misschien niet het juiste woord. Omdat het te veel lijkt op de ‘inzegening’ van een huwelijk. Ik zou eerder over ‘dankviering’ of ‘gebedsviering’ spreken. Maar ik geef toe dat in de kerk de regels voor de omgang met gescheiden mensen duidelijker vastliggen dan die voor homo- of lesbiennekoppels. De regels voor die laatste groep zijn nog in volle ontwikkeling.’

‘Een kerkelijk gebed voor een relatie tussen twee mannen of twee vrouwen is zeker mogelijk, zolang dat niet op een kerkelijk huwelijk begint te lijken. Een uitwisseling van ringen kan daarom bijvoorbeeld niet.’

Carl P (24/4/2018)

Films, docu’s en boeken over homohaat

Matthew Shepard.

David P is dood. Vermoord. Mogelijk omdat hij homo was. Een slag in ons gezicht. Omdat het niet altijd leuke en vlotte filmpjes over lgbtq-mensen moeten zijn, geven we je hieronder enkele kijk- en leestips over de vaak letterlijk pijnlijke aanpak van holebi’s in andere delen van de wereld en op andere tijdstippen in de geschiedenis.

 • ‘Welcome to Chechnya’ is de veel geprezen documentaire van HBO over de gruwelijke vervolging van lgbtq’ers in de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië. Een Engelstalige aanrader met beelden, gemaakt met verborgen camera’s, die weinig aan de fantasie overlaten. https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/welcome-to-chechnya/2020/welcome-to-chechnya/
 • ‘Bent’ een film uit 2018 over de vervolging van homo’s door de nazi’s in de jaren 1930. Niet voor doetjes, gevoelige kijkers dus. Engels met Franse ondertitels. https://www.dailymotion.com/video/x1mriee
 • ‘Lone Star Hate’ is een documentaire uit 1998 over de gruwelijke moord in 1993 op de homo Nicholas West in het dorpje Tyler in Texas. https://www.youtube.com/watch?v=0djlEHccejI
 • ‘The Mathew Shepard Story’ is een film over het leven en de trieste dood van Matthew Shepard, die op 21-jarige leeftijd in de Amerikaanse staat Wyoming door drie homohaters vermoord werd. https://www.youtube.com/watch?v=XJczvGdXLnU En de ‘Laramie Project’ over hetzelfde onderwerp https://www.youtube.com/watch?v=u1qiTmF0p4A
 • Over de terreuraanslag op een gay nachtclub in Orlando, Florida, vind je: https://www.youtube.com/watch?v=iF6IPvsp0rY
 • En in deze korte docu van CNN zie je welk lot homo’s beschoren is in door Islamtische Staat gecontroleerde gebieden. https://www.youtube.com/watch?v=gr7d1sTDNts
 • Voor wie iets over homohaat wil lezen, is er ‘Geschiedenis van geweld’ van de jonge Franse schrijver Edouard Louis. Zijn eerste echte naam was Eddy Bellegueule (letterlijk Eddy Schonesmoel), maar om begrijpelijke redenen heeft hij die veranderd in Edouard Louis. ‘Geschiedenis van geweld’ is het autobiografische verhaal van een volledig uit de hand gelopen homodate op 24 december 2012, waarbij Louis bijna het leven liet. Het boek telt 224 bladzijden. Zijn eerste, eveneens autobiografische boek, ‘Weg met Eddy Bellegueule’ is eveneens een aanrader.
 • Wie meer wil lezen over bijna 1.000 jaar vervolging van holebi’s in België kan terecht bij ‘Verzwegen verlangen. Een geschiedenis van homoseksualiteit in België’. Een interview met mede-auteur Jonas Roelens vind je hier:  https://www.youtube.com/watch?v=5XL4W4TNfbc
 • Rainbow Index 2021 vertelt je alles over de gelijkberechtiging/discriminatie van holebi’s in de wereld. Het jaarlijkse rapport van The International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (ILGA) vind je hier: https://www.ilga-europe.org/annualreview/2021

Tekst: Carl P (14/3/2021)

 

De Franse schrijver Edouard Louis.

 

 

 

Bij de dood van David P

David P, ik moet je het verhaal niet vertellen. Enkele reacties die ik vandaag van mensen van HLWM heb ontvangen. ‘Verschrikkelijk. En dat het recidivisten zijn toont dat het probleem nog altijd niet voldoende serieus wordt genomen.’ ‘Is baie sleg. Niet besef dit gebeur hier nie’ (Afrikaans). ‘Simpelweg misselijkmakend.’ ‘De ouders mogen ook wel eens op het matje worden geroepen.’ ‘100.000 jaar in de bak, aub.’ ‘Schandalig.’ ‘Ze komen er toch weer mee weg.’ ‘I thought it was safe there, contrary to here’ (een door België afgewezen homovluchteling). De reacties van de politiek bespaar ik jullie. Die hebben jullie elders al wel gehoord of gelezen.

Is in Europa al ooit iemand vermoord omdat hij/zij hetero is? Dat is wel het geval voor holebi’s. In Tsjetsjenië – denk aan de documentaire van afgelopen weekend – is het schering en inslag. In Iran en andere moslimlanden staat op homoseksuele handelingen de doodstraf. In Polen en Hongarije is het een kwestie van tijd vooraleer het gebeurt, als het al niet is gebeurd. En dan hebben we het niet over de VS.

Niet David P is in de fout gegaan, wel zijn drie minderjarige belagers. Laat dat duidelijk zijn!

In België is het, godzijdank, een heel grote uitzondering. Enkele jaren geleden werd in Luik een jonge homo vermoord met homohaat als motief. Nu dus ook in Vlaanderen. En dan nog door drie minderjarigen. Hoe fucked up kan de geest van een minderjarige zijn dat hij bewust iemand in de val lokt en vermoordt. Daar zijn geen excuses voor. GEEN. Zestien- en zeventienjarigen zijn geen kinderen meer. Bovendien hadden de drie al een strafblad voor feiten van homobashing.

Her en der hoor je meteen dat het is niet verstandig is om laat op de avond op een afgelegen plek te daten. Alsof dat een excuus kan zijn om iemand te vermoorden. Het is zoals zomers geklede meisjes/vrouwen adviseren bepaalde wijken in Brussel te mijden om geen aanstoot te geven. FOUT dus. Niet David P is in de fout gegaan, wel zijn drie minderjarige belagers. Laat dat duidelijk zijn!

Grindr

Een goede raad aan de gebruikers van Grindr of andere datingsites. Laat een vriend/vriendin altijd weten wanneer, waar en met wie je afspreekt. En geef hem/haar het al dan niet fake nummer van je date. En zeg tegen je date dat iemand weet waar je zit. In 99,99 procent zal de date niet eindigen in slagen, verwondingen of erger, maar in de andere 0,01 procent kan de veiligheidsmaatregel levensreddend zijn. Iemand heeft mij vandaag al gevraagd of hij me mag laten weten waar en wanneer hij afspreekt. Ik heb ja gezegd.

Het klimaat van homohaat moet de kop worden ingedrukt. Europa moet de druk opvoeren op landen die heel bewust lgbtq-haat propageren, waardoor sommigen denken dat ze tot de actie mogen overgaan. Ik denk aan Polen met zijn lgbtq-vrije zones en aan Hongarije. Die druk moet verder gaan dan alleen woorden. DADEN zijn nodig. Europa moet de landen die het niet zo nauw nemen met de Europese grondwaarden pakken waar het pijn doet: in de portemonnee door Europees geld af te pakken.

Laat een goede vriend/vriendin altijd weten wanneer, waar en met wie je afspreekt. Het kan levensreddend zijn.

België staat tweede in de Europese Rainbow Index, die de graad van de wettelijke bescherming van lgbtq-mensen meet. Maar tussen de wetgeving (theorie) en wat mensen denken (praktijk) zit niet zelden een brede canyon. Het aantal feiten van holebihaat wordt in ons land systematisch onderschat. Dat komt vooral door onderrapportering. De slachtoffers durven niet naar de politie te stappen of vinden het niet de moeite omdat er toch niets mee wordt gedaan. DOEN, als je het slachtoffer van verbaal of fysiek geweld bent. De Belgische Senaat wil alvast dat slachtoffers anoniem aangifte kunnen doen op een digitaal platform en vindt dat de politie een draaiboek moet krijgen om met deze problematiek om te gaan.

Verdoemenis

We zijn er nog altijd niet. Campagnes, bewustmaking, aangifte bij de politie, een betere reglementering voor datingapps… Ze blijven nodig om een herhaling van David P te voorkomen. Volledig vermijden? Nee, want je zult altijd mensen hebben die om ideologische, religieuze of welke redenen dan ook holebi’s naar de verdoemenis wensen. En de drie minderjarigen? Keihard aanpakken! Een voorbeeld stellen! En weer niet afkomen met allerlei verzachtende omstandigheden. Het was niet hun eerste keer.

We will not go quietly into the night. We will not vanish without a fight. We’re going to live on.

PS. Wil je troostende, verontwaardigde, bange of hoopgevende woorden kwijt, stuur dan een mail naar info@hlwm.be en we plaatsen je reactie anoniem op deze website, tenzij je uitdrukkelijk vermeldt dat je naam/initialen gepubliceerd mogen worden. Toon dat David P je niet onberoerd laat!

——————————-

Oproep van het Roze Huis

Het Roze Huis is, net als jullie, geschokt en geraakt door de tragische gebeurtenis in Beveren van dit weekend. Het Roze Huis wil al zijn vrijwilligers en verenigingen oproepen om komende zaterdag om 14 uur de straat op te gaan in groepjes van maximaal tien personen en een vuist te maken. Tégen LGBTQIA+-fobie en -geweld, en vóór verdraagzaamheid.
We verdelen ons zoveel mogelijk en spreken dus géén centraal punt af. 
We hopen dat jullie massaal jullie stem laten horen deze zaterdag.
8 maart 2021

In memoriam Brian Polspoel (1957-2020)

We vernemen het overlijden van Brian Polspoel, een van de eerste bestuursleden van de Homo- en Lesbiennewerking Mechelen (HLWM) en de ontwerper van het logo van HLWM. Brian bleef tot eind jaren 90 bestuurslid.

Enkele levenslange vrienden van Brian hebben hun herinneringen aan hem op papier gezet. U kunt hun verhaal lezen en enkele foto’s zien door op deze link te klikken. Brian_als herinnering

Enkele citaten:

‘Je was voor mij en vele anderen een leuk gezelschap en een goede, trouwe vriend. Voor mij was je  bovendien en ongewild ook een goede leermeester in moeilijke loslaatlessen!’ – Karl

‘Je bleef altijd de jongensachtige knaap in onze herinnering. Altijd klaar met een plagerijtje, maar ook een harde en betrouwbare medewerker in de Bab.’  – Paul en Werner

‘Ik herinner me Brian als een zeer innemende en lieve man… die geen gemakkelijk leven heeft gehad, maar ontzettend veel talenten.’ – Marc

‘Het doet me zoveel pijn om nu pas te vernemen dat je al in augustus eenzaam alleen in je huis bent overleden.’ – Ronny

‘Alle fijne momenten die we beleefden zijn in mijn geheugen gegrift. Het warme gevoel dat we samen als vrienden hadden zal voor eeuwig in m’n hart bewaard blijven.’ – Ronny DR

‘Een warme knuffel, en volg ons, waar mogelijk, vanuit je nieuwe leefwereld.’ – Wilfried

 

 

Het door Brian ontworpen logo van HLWM.

Ook ons lid Paul G, de partner van Alfons DV, is overleden. Denk even aan Brian en Paul.

(26 december 2020)

HLWM staat klaar voor 2021

Beste leden, vriendinnen, vrienden,

‘Corona’ moet het meest gebruikte woord van het jaar zijn. Ook HLWM ontsnapte er niet aan. Door corona hebben we slechts vijf activiteiten kunnen doen (nieuwjaarsreceptie, Valentijnsfeestje in de Babbelkroeg, een spelletjesavond, de Monet-expo en Mechelen en de nieuwe mobiliteit). En de Babbelkroeg is het afgelopen jaar meer dicht dan open geweest.

Maar we hebben 33 berichten gepost op de website van HLWM: tien over hiv, prep en JVG, negen kijk-, luister- en leestips (HLWM in coronatijden), vijf verslagen over activiteiten, drie berichten over chemsex en zes varia.

Ik vind jullie coronagerelateerde berichten echt heel fijn om te lezen: de juiste toon, de correcte inhoud, een hart onder de riem. Héél mooi, doe zo verder (zolang het nodig is).

Die mails en berichten zijn niet onopgemerkt gebleven. Een lid: ‘HLWM’ers gaan als de meest erudiete, meest belezen en best geïnformeerde homosuelen uit deze belabberde periode herrijzen dankzij jullie niet-aflatende stroom van lees- en kijksuggesties. Waarvoor dank en veel respect!’

Yves Aerts, de voorzitter van Cavaria, de koepel van de Vlaamse holebiverenigingen: ‘Ik vind jullie coronagerelateerde berichten echt heel fijn om te lezen: de juiste toon, de correcte inhoud, een hart onder de riem. Héél mooi, doe zo verder (zolang het nodig is).’

De trafiek op de website van HLWM is hoog. Berichten over JVG en chemsex en ‘HLWM in coronatijden’ worden op de dag van de publicatie en de twee dagen nadien makkelijk door 200 mensen gelezen. Het totale aantal unieke bezoekers op de website van HLWM bedraagt zo’n 1.000 per maand.

Als het beestje corona eindelijk weer in zijn kot zit, staan we klaar om alle uitgestelde activiteiten van vorig jaar opnieuw te activeren: een lezing, een namiddag/avond over prep en hiv/chemsex, een karaoke, een heropstartreceptie, een Ardennenweekend en de Babbelkroeg zelf.

De website van HLWM trekt zo’n 1.000 unieke bezoekers per maand.

Ondanks corona hebben we geprobeerd jullie het afgelopen jaar virtueel aan boord te houden. Omgekeerd hopen we dat jullie HLWM aan boord houden. Daarom vragen we jullie lidgeld 2021 te betalen: 10 euro per m/v, 20 euro per koppel. Te betalen op het rekeningnummer BE40 0018 7411 4263 met als mededeling ‘lidgeld 2021’.

Oproep: we hebben elkaar al maanden niet meer gezien. En het weerzien zal niet voor morgen zijn. Stuur ons jullie kerst- en nieuwjaarsgroeten (een foto van jullie, een wenskaart, een groet…) via info@hlwm.be en wij posten jullie bericht/foto op www.hlwm.be.

Het bestuur van HLWM – Jan, Jonathan, Björn, Robin, Jimmy, Ruben, Koen en Carl – wensen jullie van harte fijne en heel kleine eindejaarsfeesten toe. Hou het vooral veilig, want alles staat of valt met jullie en onze gezondheid. Tot echte knuffels en bubbels in de loop van 2021.

‘Hope smiles from the threshold of the year to come, whispering ‘it will be happier’…”  – Alfred Lord Tennyson

Het bestuur van HLWM.

App voor veiliger chemsex in de maak

Datingapps, hier Grindr, zijn er in overvloed. Maar weinig datingapps hebben aandacht voor veilige seks, laat staan veilige chemsex.

Het Antwerpse Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) werkt aan een app om chemsex veiliger te laten verlopen. BUDD, de naam van de app, kan in 2021 operationeel zijn. 

Corinne Herrijgers, een sociologe verbonden aan het ITG, heeft uitgebreide diepte-interviews met 20 Vlaamse chemsexgebruikers gedaan. Daaruit is het idee ontstaan van een app. De focus daarvan ligt op ondersteuning voor, tijdens en na het chemsexfeestje.

1. Ondersteuning voor.

 • Het feestje niet aan het eind van het weekend inplannen, wel aan het begin, om voldoende tijd te hebben om te recupereren.
 • Het aantal deelnemers tot een vijftal beperken, wegens ‘beter in de gaten te houden, intiemer, meer onderling vertrouwen…’
 • Weten wie komt, welke chems gebruikt gaan worden, welke seksuele contacten de deelnemers willen (bareback of niet).
 • Eigen materiaal (zoals naalden) en chems meebrengen en die ook niet delen.
 • Vooraf voldoende eten en drinken, want chems onderdrukken het honger- en dorstgevoel.
 • Informatie opzoeken over de chems die gebruikt zullen worden.
 • Kan na het feestje gedoucht worden? Is overnachten mogelijk?

2 Ondersteuning tijdens.

2.1 Drugsgerelateerd.

 • Een logboek bijhouden van wie, wat, wanneer en hoeveel heeft gebruikt. Het best door de organisator en bij voorkeur in een aparte ruimte.
 • In water, sportdrankjes en snelle hapjes voorzien (fruit, snoep, energierepen), want chems onderdrukken het honger- en dorstgevoel.
 • Bij slammen (injecteren van drugs) propere naalden gebruiken, in ontsmettingsmiddelen voorzien, zich alleen door mensen met kennis van zaken laten injecteren…
 • Zorgen voor elkaar: elkaar informeren over de inname en het effect en elkaar helpen als problemen opduiken.
 • Noodnummers voor als het fout loopt.

2.2 Seksgerelateerd.

 • Voorzien in ontsmettingsmiddelen voor gedeelde speeltjes, in glijmiddel, in condomen…

3. Ondersteuning na.

 • Voldoende slapen en uitrusten.
 • Voldoende eten en drinken.
 • Zinnen verzetten (bijvoorbeeld wandelen, sporten, tv kijken).
 • Vermijden dat je in de verleiding komt om opnieuw chems te slikken, te drinken, in te spuiten… Dat kan door ervoor te zorgen dat je geen chems in huis hebt.

Herrijgers is zich goed bewust van de moral hazard van de app. Moedig je door heel veel info te geven over wat wel en niet kan chemsex net niet aan? ‘Niet vanuit epidemiologisch standpunt. En dat is waar het ons om te doen is’, zegt Herrijgers.

Hulporganisatie in de VS pleiten zelfs voor een gratis kit voor deelnemers aan chemsexfeestjes met daarin onder meer steriele naalden, spuiten, glijmiddel, condomen, handschoenen, steriel water… Kortom: alles wat nuttig en nodig is om chemsexfeestjes veilig te laten verlopen, zonder, uiteraard, de chems zelf.

Jongeren en chemsex

Uit uitgebreide enquêtes blijkt dat jongeren (18-25 jaar) op chemsexfeestjes vaak meer risico nemen dan de oudere aanwezigen. ‘Ze zijn zich door hun jonge leeftijd onder meer minder bewust van de hiv-crisis. Bovendien bestaat het risico op transactionele relaties tijdens chemsexparty’s, waarbij ouderen jongeren gratis chems aanbieden in ruil voor seksueel contact met jongere mannen’, stelt het ITG.

—————————————

Meer over chemsex vind je op…

Op het internet is tonnen informatie te vinden over chemsex. We sommen de belangrijkste op.

1. Websistes.

2. Belgische en Europese rapporten over chemsex.

De rest van mijn leven zonder chems moeten leven? Dan kan ik evengoed nu euthanasie aanvragen.

3. Audiovisueel

 • Webinar. Het Vlaams Expertisecentrum Alcohol en Andere Drugs (VAD) organiseerde in oktober twee webinars over chemsex. Beide duren zo’n anderhalf uur. Ze zijn te bekijken op: https://www.vad.be/artikels/detail/webinar-chemsex-wat-is-het-wat-zijn-de-noden-hoe-doe-je-aan-harm-reduction-en-hulpverlening
 • Documentaire. De 79 minuten durende BBC-documentaire ‘Chemsex’ is een absolute aanrader. 21 homomannen vertellen er over chemsgebruik in de Londense gay scene. https://www.xvideos.es/video40843363/chemsex Drie korte citaten uit de docu.
  • ‘Moraliteit is geen prioriteit bij de gebruikers van chems. Verkrachting bij een knock-out komt regelmatig voor, net als het bewust besmetten van mensen met hiv.’
  • ‘De rest van mijn leven zonder chems moeten leven? Dan kan ik evengoed nu euthanasie aanvragen.’
  • ‘Hiv-negatieve homo’s zijn op sommige chemsparty’s niet welkom. Het is makkelijker hiv te hebben en volledig los te gaan, dan je er voortdurend zorgen over te moeten maken.’
 •  Interview. En dan is er het beruchte interview met de Brits-Poolse pornoacteur Kayden Gray die zes jaar geleden met hiv besmet raakte. In het interview sluit hij niet uit dat de infectie het gevolg is van een bareback groepsverkrachting toen hij door chems het  bewustzijn was verloren. https://www.youtube.com/watch?v=l3J951qzvzo
 • Interview. ‘We Need To Talk About Chemsex’ met David Stuart, epidemioloog, uitvinder van de term ‘chemsex’ (2001) en de directeur van 56 Dean Street, een expertise- en hulpcentrum voor chemsex in Londen. https://davidstuart-org.webs.com/what-is-chemsex

4. Boeken

Matthew Todd – Straight Jacket. Overcoming Society’s Legacy of Gay Shame – 2018, 400 blz. 

Focust onder meer op de psychologische oorzaken waarom veel homo’s zich niet goed in hun vel voelen en daardoor vaak hun toevlucht zoeken in chem(sex).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marc Verburg – Verneukt. Liefde, seks, drugs en ontspoorde levens in de gay scene – 2020, 376 blz.

‘Verneukt’ is het waargebeurde verhaal van Marc Verburg. De roman beschrijft de even uitgestrekte als verborgen wereld van de gay seksfeestje en de bijbehorende drugs, de chemsparty’s. Een wereld met universele, maar ongeschreven regels en wetten, waar de normen en de waarden van het dagelijkse leven vervagen en de realiteit zich sluipend uit de voeten maakt.

Bekijk het interview met Verburg op https://www.verneukt.com/#VIDEO Een citaat daaruit: ‘Eigenlijk heeft verliefdheid geen plaats in de wereld van chems, want de verbinding die je met iemand hebt als je chems hebt genomen is puur chemisch, is synthetisch.’

 

 

 

Eigenlijk heeft verliefdheid geen plaats in de wereld van chems, want de verbinding die je met iemand hebt als je chems hebt genomen is puur chemisch, is synthetisch.

Tekst: Carl P (19/12/2020)

‘Eerst maandelijks, dan wekelijks, dan bijna dagelijks’

Veel chems worden geïnjecteerd voor of tijdens chemsex.

Op gay datingapps maken veel homo’s er geen geheim van chems te gebruiken. We konden er vijf overtuigen een uitgebreide vragenlijst in te vullen over hun huidige of vroegere chemsgebruik. Enkele mensen die eerst hadden toegezegd, haakten af omdat ze dachten dat ik van de politie of het gerecht was.

Om hun privacy te beschermen heb ik de betrokkenen schuilnamen gegeven. Het cijfer achter hun letter is hun echte leeftijd, plus of min één jaar. De letter voor hun leeftijd is fictief en leeftijdsgebonden. A voor de jongste, E voor de oudste. De vijf zijn A22, B25, C26, D27 en E67. Het zijn allen homo’s, verspreid over heel België. En het zijn géén leden van HLWM. De vragenlijsten werden in oktober-november ingevuld.

1/ Hoe lang gebruik je al chems?

Drie gebruiken ze al drie jaar. De vierde (M26) tien jaar, dus vanaf zijn 16de. De oudste van de groep zo’n 8 à 9 jaar.

Chems maken je veel geiler en meer ontspannen, en je geniet meer.

2/ Waarom ben je met chems begonnen? Waarom gebruik je zo nog altijd?

A22: ‘Ze ontspannen, maken je wakker en danserig.’

B25: ‘Ik had een date met een oudere man die daar veel ervaring mee had. Hij stelde me chems voor. Ik neem ze om alles intenser te maken: je bent veel geiler, veel meer ontspannen, je geniet meer.’

C26: ‘In het begin uit nieuwsgierigheid, zoals iedereen die jong is. Nu als ontspanning met vrienden, als beloning voor mijn harde werken, als uitlaatklep.’

E67: ‘De juiste minnaar die het voorstelde en ze bij had. Het werd de hemel op aarde. Nu gebruik ik niet meer, omdat ik geen fuck buddy meer heb, en ook geen betrouwbare leverancier.’

Soms was er een dag of twee zonder gebruik.

Een lijntje coke snuiven.

3/ Hoe vaak gebruik je?

B25: ‘Ongeveer maandelijks.’

D27: ‘Eerst enkel op feestjes en dat was maandelijks. Dan wekelijks en op het einde bijna dagelijks. Soms was er een dag of twee zonder gebruik.’

C26: ‘Maximaal twee keer per maand. In de zomer, wanneer er meer feestjes zijn, meer dan in de winter. En nu bij corona niets.’

Ik ben er nu volledig mee gestopt, waar ik heel trots op ben.

4/ Wanneer heb je voor het laatst gebruikt. Of is je verbruik voorbij?

A22: ‘Juli.’

B25: ‘Drie dagen geleden. Het was de jongste tijd nogal heftig op het vlak van gebruik.’

D27: ‘Bijna twee maanden geleden. Ik ben er nu volledig mee gestopt, waar ik heel trots op ben.’

C26: ‘Ongeveer een maand geleden bij vrienden op een feestje thuis.’

E67: ‘Lang geleden. Maar ik blijf ervoor openstaan binnen het kader van een betrouwbare partner of intieme seksgroep.’

Coke als ontspanning, als beloning voor het harde werken en als uitlaatklep.

5/ Welke chems gebruik je en waarvoor?

A22: ‘Niet voor seks. Enkel op feestjes of om een avond te chillen. Het gaat dan om coke, speed, xtc, GHB, weed, MDMA.’

B25: ‘Ik gebruik alleen bij seks. Kamagra (langdurige erectie, zelfs na klaarkomen), GHB/GBL (geiler), xtc (ontspannend, gevoelige huid), cocaïne en speed (wakker blijven), ketamine (ontspannend, geestverruimend), 3mmc (ontspannend), crystal meth (ontspannend, geiler, geestesverruimend).’

D27: ‘Ik heb seks gehad op cocaïne, xtc, MDMA, speed, ketamine en heel soms ook GHB en GBL. Op feestjes speed, cocaïne, MDMA en xtc. Ketamine en GHB/GBL alleen thuis wegens te gevaarlijk.’

C26: ‘Alleen coke, met vrienden als ontspanning, als beloning voor het harde werken en als uitlaatklep. Eén à twee keer per jaar xtc op een festival ver van hier.’

E67: ‘Voor bij de seks tot nu toe alleen GBL en xtc. Daarbuiten ook wel speed en coke.’

Ze maken me vrolijk, danserig en ontspannen, en houden me wakker.

Crystal meth is een kristal dat opgelost geïnjecteerd kan worden.

6/ Wat zijn de voordelen voor jou persoonlijk?

A22: ‘Vrolijk, wakker, danserig, ontspannen.’

B25: ‘Over het algemeen vergroten chems je gewaarwordingen, emoties en gevoelens, waardoor alles intenser wordt. Ze nemen remmingen weg en maken me losser in de omgang.’

C26: ‘Ontspanning, uitlaatklep en beloning.’

D67: ‘Alle remmen lost, intens genot, grensverleggend.’

Na chemsex kom ik in een dal terecht dat even diep is als mijn high hoog was.

7/ Wat zijn de nadelen voor jou persoonlijk?

A22: ‘Soms kunnen ze slecht vallen, afhankelijk van hoe ze gemaakt zijn en van de verhoudingen.’

B25: ‘Nadien kom ik in een dal terecht dat even diep is als mijn high hoog was. Ik ben moe, verzwakt, mentaal wat trager en soms ook misselijk, afhankelijk van hoe zwaar het chemsgebruik was. Meestal heb ik moeite met eten nadien.’

D27: ‘Soms depressief en bloedneuzen. Vaker slaaptekort.’

C26: ‘Dat ik met mijn groep vrienden nog moeilijk kan afspreken om gewoon eens een avondje te drinken. Daarom heb ik ook vriendengroepen die totaal geen chems doen.’

E67: ‘Nog geen ondervonden.’

Ik ben seksueel zo actief dat mocht ik telkens chems nodig hebben, ik drugsverslaafd zou zijn.

Flesjes ketamine.

8/ Lukt seks zonder chems nog?

A22: ‘Ik doe geen seks op chems.’

B25: ‘Natuurlijk. Ik ben seksueel zo actief dat mocht ik telkens chems nodig hebben, ik drugsverslaafd zou zijn.’

D27: ‘Een volmondig ja. Als was er bij mijn vorige relatie een duidelijke band tussen chems en seks.’

C26: ‘Ik heb nooit seks onder invloed van chems. Bovendien zit ik in een monogame relatie en mijn vriend gebruikt geen drugs.’

E67: ‘Ja natuurlijk.’

Als iemand slecht gaat, helpt speed je weer nuchter te maken.

9/ Wat doe je bij groepsgebruik om ongevallen te voorkomen? Blijft iemand van de groep die avond bijvoorbeeld clean?

A22: ‘Meestal is er niemand clean. Als iemand slecht gaat, helpt speed je weer nuchter te maken.’

B25: ‘Ik heb nog maar heel weinig geweten dat iemand de hele avond clean bleef. Bij GHB/GBL is het klassiek een papier neer te leggen om per persoon bij te houden hoeveel je hebt ingenomen en op welk uur, zodat je niet te snel te veel inneemt Daarnaast hou je elkaar wat in de gaten. Je controleert elkaars chemsgebruik een beetje, je laat niemand alleen mocht die zich ziek of moe voelen.’

D27: ‘Als ik iemand mijn chems liet gebruiken, bleef ik altijd nuchter genoeg om voor iemand te kunnen zorgen.’

C26: ‘Niemand blijft clean. We doen het wel rustig. Ik denk dat je alleen bij het uitgaan soms iemand ziet die niet goed kan doseren en met wie het slecht gaat.’

E67: ‘Altijd zorgen dat je iemand hebt die nuchter en alert blijft voor het geval iemand wegglijdt, ermee praat, hem wakker houdt, in de frisse lucht zet, en een ziekenwagen belt indien nodig. Het is hier één keer gebeurd.’

Omdat bepaalde remmingen weg zijn, zeg ik vaak minder snel nee of juist ja tegen handelingen of mensen die ik zonder chems niet eens zou overwegen.

GHB als poeder en als oplossing.

10/ Chems en bareback gaan vaak hand in hand. Ben je bij het gebruik van chems nog voldoende helder om te beseffen wat er op het spel staat?

A22: ‘Ik gebruik geen chems bij seks.’

B25: ‘Soms is dat lastig, zeker als je even een black-out hebt door GHB/GBL of ketamine. Op dat moment ben je machteloos en kunnen er dingen tegen je wil gebeuren. Omdat bepaalde remmingen weg zijn, zeg ik vaak minder snel nee of juist ja tegen handelingen of mensen die ik zonder chems niet eens zou overwegen.’

D27: ‘Toen ik gebruikte, had ik een vaste vriend. Ik had alleen met hem seks, maar wel bare.’

E67: ‘Duidelijke spraken op voorhand maken.’

Ooit muntjes gekregen in plaats van xtc. Daarom doe ik het voorlopig niet meer.

11/ Hoe geraak je aan je chems?

A22: ‘Via vrienden.’

B25: ‘Ik word meestal op chemsfeestjes uitgenodigd of ga langs bij dates die ook chems gebruiken. Zelf heb ik geen chems in huis. Ik zou wel willen weten waar of bij wie ik rechtstreeks aan chems kan geraken.’

D27: ‘Ik had daar telefoonnummers voor. Eerst stuurden we altijd hoe het met elkaar ging, dan of hij tijd had, vervolgens hoeveel ik nodig had en waar we konden afspreken. Daar wachtte ik tot hij arriveerde. Hij stak de chems langs het raam van mijn auto binnen en ik gaf het geld. De overige chems verkreeg ik via goede vrienden met wie ik samen gebruikte.’

C26: ‘In een straal van 1 km rond waar ik woon ken ik drie mensen die coke verkopen en aan huis komen leveren. Zowel Marokkanen als papa’s van een deftig gezin die een extra cent willen bijverdienen. Het zit overal.’

E67: ‘Ik heb geen betrouwbare leveranciers. Ooit muntjes gekregen in plaats van xtc. Daarom doe ik het voorlopig niet meer.’

Ik heb al zoveel gebruikt dat de angst om zwaardere dingen te proberen wat is weggevallen.

Via Grindr is vrij makkelijk aan chems te geraken. De T aan het begin van deze conversatie staat voor Tina, crystal meth dus.

12/ Bij jou persoonlijk, zie je een evolutie van softere chems naar het hardere spul?

A22: ‘Nee, dat is een vooroordeel. Velen komen niet verder dan weed.’

B25: ‘Ik merk dat mijn chemsgebruik uitbreidt, om niet te zeggen escaleert. Het is begonnen met alleen xtc en GHB/GBL en is ondertussen uitgebreid naar een hele waslijst met allerhande gevaarlijke chemscocktails. Ik heb al zoveel gebruikt dat de angst om zwaardere dingen te proberen wat is weggevallen. Ik trek resoluut de lijn bij slammen (injecteren). Daar begin ik nooit aan.’

D27: ‘Nee, ik stel geen evolutie vast. Integendeel. Ik heb eerst xtc geprobeerd, wat redelijk hard spul is, en pas daarna softere chems zoals speed en coke. En daarna ook nog MDMA, ketamine, GHB en GBL.’

C22: ‘Ik heb nooit softdrugs gedaan. Jointjes zijn echt niets voor mij.’

E67: ‘Nee, omdat ik weet waartoe het kan leiden.’

Xtc op voorhand: 2,5 à 5 euro per pil. Op feestjes 10 euro.

13/ Wat zijn de prijzen van chems?

De vier respondenten gaven ongeveer dezelfde prijzen op.

GHB: 50 tot in extreme gevallen 250 euro voor 100 ml.

Coke: 50 euro per gram (in Londen zelfs meer dan 100 euro).

Speed: 10 euro per gram.

Ketamine: 30 à 35 euro per gram.

MDMA: 30 euro per gram.

Xtc: op voorhand 2,5 à 5 euro per pil, op feestjes 10 euro per pil.

Kamagra: 20 euro per vier pillen.

Als ik nog een jaar of twee langer chems had geslikt, zou ik eraan vast hebben gezeten.

Xtc-pilletjes.

14/ Wat wil je zelf nog kwijt?

A22: ‘Chems hebben niet per se te maken met seks. En niet elke gebruiker is een verslaafde. Je moet je wel zorgen maken bij gebruik om slechte gevoelens te maskeren, bij gebruik als men alleen is of bij alledaagse dingen.’

B25: ‘Don’t do drugs, kids!’

D27: ‘Als ik nog een jaar of twee langer chems had geslikt, zou ik eraan vast hebben gezeten, zonder dat ik er nog zo makkelijk zou hebben kunnen uitstappen als nu het geval was. Een goede raad: blijf van ze weg. En als je toch wilt experimenteren, doe dat dan gecontroleerd met mensen die je vertrouwt en voor je zorgen als het verkeerd loopt.’

C26: ‘Ik zie niets verkeerd in die maandelijkse ontspanning :-).’

Tekst: Carl P (11/12/2020)

Eén op de tien Belgische homo’s op datingapps heeft heel regelmatig chemsex

Tien procent van de Belgische homo- en bimannen op datingapps heeft de voorbije vier weken chemsex gehad. In Antwerpen en Brussel ligt dat cijfer nog een pak hoger. ‘Het toenemende gebruik van crystal meth en het slammen (injecteren van drugs) zijn zorgwekkende evoluties.’

Wie homodatingapps als Grindr bezoekt, kan er niet naast kijken. Homo’s ‘van alle leeftijden’ – zegt Mark Sergeant, een beleidsmedewerker van Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid – die chems (drugs) gebruiken bij seks (chemsex).

1. Wat is chemsex?

Er bestaan 101 definities van chemsex. Maar we nemen die van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen. ‘Chemsex is het gebruik van drugs met als specifiek doel de seksuele beleving en/of prestaties te vergroten.’ Vaak worden meerdere drugs gelijktijdig gebruikt. Je kan dus ook van chemSsex spreken. Meerdere chems dus.

Chems bij seks tussen twee mensen omschrijft het ITG als een chemsdate, niet als chemsex. Dat is pas het geval wanneer het om minstens drie mensen gaat. Maar het gaat zeker niet altijd om orgieën, met bijvoorbeeld 20 of meer deelnemers, zoals de lockdownorgie van enkele dagen geleden in hartje Brussel. Een vijftal aanwezigen lijkt de norm, zegt het ITG: ‘Het is makkelijker voor de gastheer om een oogje in het zeil te houden, het is intiemer, er is meer vertrouwen tussen de deelnemers…’

Chemsexfeestje vinden meestal bij mensen thuis plaats. Het eigen huis en de woning van iemand anders tekenen voor 73 procent van de chemsexfeestjs, blijkt uit een Europese studie. De rest vindt plaats in clubs, sauna’s, hotelkamers…

Ik heb weet van feestjes die drie, vier nachten op rij doorgaan. Met een voortdurend komen en gaan van mensen.

Chemsexfeestjes duren van enkele uren tot een paar dagen. ‘Ik heb weet van feestjes die drie, vier nachten op rij doorgaan’, zegt Tom Platteau, een seksuoloog van het ITG. ‘Met een voortdurend komen en gaan van mensen.’

Nog een kleine voetnoot. Er zijn ook homo’s die chems nemen om samen een fijne avond te hebben zonder dat dat leidt tot seks. Dat is dus geen chemsex, wel chillen.

2. Hoe vaak komt chemsex voor?

Europees onderzoek (EMIS) uit 2017 toont dat België aan de top staat van chemsex. 9 tot 15 procent van de Belgische homo’s en bi’s (men having sex with men, MSM) op homodatingapps zegt de voorbije vier weken seks gehad te hebben onder invloed van chems om de seks intenser en langduriger te maken. Inclusief MSM bij wie het langer dan vier weken geleden is, is dat cijfer veel hoger.

België zit samen met Nederland aan de Europese top. De overige buurlanden scoren lager. In Duitsland en Luxemburg is dat slechts 4-5 procent. Het Europese EMIS-onderzoek (134.000 deelnemers) is gebaseerd op een enquête bij meer dan 3.000 Belgische MSM, van wie 85 procent de vragenlijst via homodatingapps (Grindr, Hornet, Planet Romeo…) ontving. 

Ons land is een draaischijf van chems, waardoor ze goedkoper en van betere kwaliteit zijn dan elders. Dat stimuleert het gebruik ervan.

Waarom is België een Europese koploper? Sergeant van Sensoa: ‘Ons land is een draaischijf van chems, waardoor ze goedkoper en van betere kwaliteit zijn dan elders. Dat stimuleert het gebruik ervan.’

Apps als Grindr hebben de snelle verspreiding van chems in het gay milieu een boost gegeven. ‘Op Grindr is het bijna onmogelijk een partner te vinden die niets wil nemen’, zegt Platteau van het ITG. ‘Wie in Londen Grindr opent, wordt er binnen het uur mee geconfronteerd’, weet de Britse epidemioloog David Stuart, die de term ‘chemsex’ in 2001 bedacht. 

Grindr, Scruff, Planet Romeo, Hornet… zijn de platformen waar homo’s die chemsex willen op zoek gaan naar partners en feestjes. Maar ook naar leveranciers van chems. ‘Die leveranciers zijn wel eens pizzaboys die aan huis komen leveren’, weet Sergeant, die de Belgische situatie goed kent.

In België én Europa zijn Brussel en Antwerpen de koplopers in chemsex, blijkt uit hetzelfde EMIS-rapport. In Brussel gaf 14 procent van de MSM die de enquête invulden toe aan chemsex te doen. Dat is het hoogste cijfer van 13 onderzochte landen.

Almaar meer homo’s injecteren (slammen) crystal meth.

Chemsex gebeurt vooral bij homomannen. Sergeant: ‘Homo’s gebruiken al veel jaren producten, denk maar aan poppers. De drempel is dus lager. Bovendien ligt bij homo’s, veel meer dan bij hetero’s, de nadruk op seks hier en nu. Hetero’s gebruiken chems meer om te chillen, niet om te seksen.’

Chemsgebruik bij hiv-positieve mannen ligt hoger dan bij homo’s in het algemeen. Zo ook bij escorts. Het geeft die laatsten meer uithoudingsvermogen (en dus meer inkomsten) en meer durf (om dingen te doen die ze liever niet zouden doen).

Groepsseks bij lesbiennes is bijna onbestaande, terwijl bij homo’s chems net daar vaak gebruikt voor worden.

En hoe zit het met lesbiennes en chems? Daar komt het amper of niet voor. De scene voor lesbiennes in België is veel kleiner dan de gay scene. Groepsseks bij lesbiennes is bijna onbestaande, terwijl bij homo’s chems net daar vaak gebruikt voor worden. Uit het schaarse onderzoek blijkt dat als lesbiennes toch chems gebruiken, dat veelal beperkt blijft tot xtc.

3. Welke chems zijn er?

Welke drugs worden bij chemsex gebruikt? Elke studie vult dat anders in. Het ITG spreekt van chemsex als een of meerdere van de volgende drugs worden gebruikt: crystal meth, GHB/GBL, cocaïne en ketamine. Andere studies hanteren een langere lijst, waarin onder meer ook mefedrone en speed zitten.

Crystal meth is de sterkste drugs in de wereld. Het is vier keer sterker dan coke.

Leon Knoops van MainLine, een Nederlandse chemshulpgroep, maakt een onderscheid tussen drie soorten chemsexdrugs. Tussen haakjes staan de namen waaronder de chems in het gay milieu bekend zijn.

 • UPPERS (stimulerend): cocaïne (snow, white), xtc (X), speed, crystal meth (TINA, T, meth, ice), mefedrone (meph, m-cat) en 3mmc. Uppers verhogen de geilheid, geven meer vertrouwen en energie en leiden tot euforie. Crystal methamfetamine (meth) is vier maal sterker dan coke en de ‘sterkste drugs in de wereld’. ‘Het raakt almaar meer verspreid en normaler’, stelt het ITG vast. ‘Alarmerend’, zegt Sergeant van Sensoa. Europees onderzoek heeft aangetoond dat de helft van alle MSM die het voorbije jaar chems hebben ingespoten crystal meth heeft gebruikt. Meth maakt langdurige seks mogelijk, is lustopwekkend en leidt tot euforie en rush. Maar het is ook bijzonder verslavend, zeker bij slamming (inspuiten).
 • DOWNERS (verdovend): GHB en GBL (GINA en G). Ze onderdrukken remmingen en ontspannen (ook de sluitspier, wat anale seks makkelijker maakt). GBL vergt een extreem correcte dosering. Een milliliter te veel en je kan het bewustzijn verliezen (out).
 • TRIPPERS (geestverruimend): lsd en ketamine. Ze vergroten en veranderen het bewustzijn, wekken hallucinaties op, scheppen een gevoel van verbondenheid en leiden tot een scherper waarnemingsvermogen.

Vaak wordt tijdens een seksfeestje een combinatie van chems en andere middelen ingenomen. Een voorbeeld: xtc om high te worden, GHB om de remmingen weg te nemen en de erectiepil Androskat, omdat GHB erectieverslappend werkt. Erectiemiddelen als Viagra, Kamagra en Androskat zijn geen chems.

Bij slammen en booty dumpen komt zo’n 100 procent van de actieve stof in het lichaam terecht.

Chems worden gesnoven, geslikt, (opgelost) gedronken, geïnhaleerd, ingespoten (slamming) of via de anus (booty dumping) of pisbuis toegediend. Sommige chems kunnen op meerdere manieren worden genomen. Tina, crystal meth dus, kan je slikken, snuiven, roken, slammen en booty dumpen. Bij slammen en booty dumpen komt zo’n 100 procent van de actieve stof in het lichaam terecht.  

Omdat sommige datingapps profielen blokkeren met daarin ‘chems’ of de namen van bepaalde drugs, gebruiken homo’s codetaal om te tonen dat ze chems wel zien zitten. Knoops van MainLine geeft enkele voorbeelden: ‘chillen’, ‘party and play (PnP)’, ‘sleazy sex’, ‘high and horny (HnH)’ en ‘parTy’, waarbij de T staat voor TINA (crystal meth).

4. Waarom nemen homo’s en bimannen chems?

Er zijn twee fundamentele redenen: psychologische en fysieke.

 • Psychologische redenen. De eenzaamheid van veel MSM is een veel gehoorde uitleg. Wie eenzaam is, zoekt contacten, zegt Platteau van het ITG. ‘Die zijn het makkelijkst te vinden op homodatingapps als Grindr. En daar kom je al heel snel in contact met chems. Op die datingapps ligt de focus bijna altijd op seks.’ Een tweede psychologische reden is het gevoel dat andere homo’s betere en langere seks hebben dan jezelf, zich beter in hun vel voelen, vlotter overkomen, extraverter zijn, minder remmingen hebben… ‘Met chems hopen gebruikers dat ideaalbeeld ook te bereiken’, zegt de Duitse psychiater Jan Grosser, een specialist in de psychologische oorzaken van verslavingen.
 • Fysieke redenen. Chems werken stimulerend, verdovend en geestesverruimend. Ze laten toe langere en ‘betere seks’ te hebben. Zie punt 3.

5. Wat zijn de nadelen van chemsex?

Er zijn geen voordelen zonder nadelen. 

 • Fysieke schade: hiv, seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s), gebitschade, fors vermageren, snellere veroudering…
 • Psychische schade: paranoia, psychose, angst, depressies, suïcidale neigingen…
 • Impact op het seksleven: seks en erecties zonder chems lukken niet meer.
 • Marginalisering: het verlies van vrienden en werk, dakloos worden…

Het inspuiten van chems (slamming) vergroot de kans op verslaving en ziektes als hiv en hepatitis door het gebruik van vuile, eerder gebruikte naalden. Chemsex boost het vertrouwen, maar ook de onhandigheid. Die combinatie leidt vaak tot het niet-gebruik van een condoom. Bij chemsex worden speeltjes en glijmiddel dikwijls gedeeld, wat risico’s inhoudt. Chems gaan ook gepaard met ruwere seks, zoals fisting. Anale verwondingen in combinatie met barebacking vergroten opnieuw de kans op infecties.

Het Europese EMIS-onderzoek uit 2017 toont een duidelijke link tussen chems en risicogedrag. Homo’s die het voorbije jaar chems inspoten, hebben twee keer meer onveilige seks, lopen 50 procent meer risico op ongewenste seks tijdens de feestjes en gebruiken 60 procent minder condooms.

De Brits-Poolse pornoacteur Kayden Gray werd tijdens een chemsexfeestje verkracht.

GBL, GHB, ketamine… kunnen leiden tot bewustzijnverlies, de beruchte G-hole en K-hole. Daardoor neemt op chemsexfeestje de kans op ongewilde seks (verkrachtingen) toe. De bekende Brits-Poolse pornoacteur Kayden Gray vertelt in een video https://www.youtube.com/watch?v=l3J951qzvzo openlijk over hoe hij op een chemfeestje het bewustzijn verloor en door een paar mannen bareback geneukt werd. Gray is ondertussen seropositief.

In het ergste geval kan een overdosis of een verkeerde combinatie leiden tot coma of de dood. In december 2013 stierf een 23-jarige Nederlander tijdens een chemsexfeestje in Mechelen met een 15-tal deelnemers met sloten alcohol en massa’s drugs.  https://www.gva.be/cnt/dmf20170518_02887906

Ook in Oostende is het al verkeerd afgelopen. www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/06/01/seksfeestje-loopt-fataal-af/

De doseringen moeten heel nauwkeurig worden nageleefd, waarbij gewicht, gewenning… een rol spelen. Een lichte overdosering van bijvoorbeeld GBL kan erg nare gevolgen hebben.

Tips voor veilige chemsex: https://www.allesoverseks.be/chemsex-risicos-en-tips-voor-veiligere-seks

————-

Volgende week: de resultaten van onze enquête over chemsex bij enkele homo’s. Een cititaat van een jonge chemsexfanaat. ‘Ik merk dat mijn chemsgebruik uitbreidt, om niet te zeggen escaleert. Het is begonnen met alleen xtc en GHB/GBL en is ondertussen uitgebreid naar een hele waslijst met allerhande gevaarlijke chemscocktails. Ik heb al zoveel gebruikt dat de angst om zwaardere dingen te proberen wat is weggevallen.’

Tekst: Carl P (4/12/2020) Vragen of opmerkingen? Stuur ons een mail.