In memoriam Rony Doms (1966-2021)

Droevig nieuws. Ons lid Rony Doms is op zijn 55ste verjaardag overleden aan een slepende ziekte. We wensen zijn ouders, broer, familie en vrienden veel sterkte toe. Rust in vrede.

Babbelkroeg heropent op vrijdag 11 juni

We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk zijn we er: de heropening van de Babbelkroeg na een sluiting van acht maanden. We hopen jullie nu vrijdag te mogen verwelkomen.

1/ Vanaf vrijdag 11 juni elke vrijdagavond van 20.30 uur tot 23.30 uur (iedereen buiten). Laatste bestelling om 23 uur.

2/ Gelijkvloers: buiten én binnen.

3/ Maximaal vier personen per tafel (op 1,5 meter van elkaar). En geen heen-en-weergeloop tussen de tafels.

4/ De obers, nu vrijdag Koen en Björn, komen de bestellingen aan tafel noteren.

5/ Er staat alcoholgel. Maak er gebruik van.

6/ Als je opstaat om naar het toilet te gaan, doe dan je mondmasker aan (zorg dus dat je er een bij hebt).

7/ Betaal zo veel mogelijk met munten en/of kleine biljetten. Anders zitten we weer snel door onze voorraad kleingeld heen.

8/ Alleen nu vrijdag, 11 juni. Iedereen krijgt bij aankomst een bonnetje voor een drank naar keuze.

9/ Onze prachtige obers-stewards staan klaar om al jullie opmerkingen en verzuchtingen te aanhoren en te beantwoorden.

Kom genieten van het prachtige uitzicht op de Grote Markt van op het terras van de Babbelkroeg. De weersvooruitzichten zijn schitterend.

Het bestuur van HLWM.

Twelve points for/douze points pour… Jeroen A

Italië, de wat onverwachte winnaar van het Eurovisiesongfestival 2021. Maar toch ook niet totaal onverwacht. Een HLWM’er had de winnaar én de nummer twee juist: Jeroen A.

Zestien mensen hebben deelgenomen aan onze Eurovisie-pronostiek. Het goud gaat naar Jeroen A, die Italië (1) en Frankrijk (2) juist had. Het zilver is voor Ruben L en Steven W.

Jeroen krijgt een waardebon van 25 euro om in de Babbelkroeg een feestje te bouwen. Wie is Jeroen? Sinds september vorig jaar lid, 27 jaar, sportief (een volleyballer van GVM) en een ir.

Dit was de top 5 volgens de 16 deelnemers van HLWM:

 1. Malta
 2. Oekraïne
 3. Frankrijk
 4. Italië
 5. Litouwen

Proficiat aan de winnaar en jullie allen bedankt voor de deelname. En geniet nog van het lange weekend.

Carl P (23/5/2021)

 

Nog even wachten op heropening, maar lees of kijk nog wat

De Britse serie ‘It’s A Sin’ is het bekijken meer dan waard.

De heropening van de Babbelkroeg laat nog even op zich wachten. Hopelijk is het begin juni zover. Ondertussen geven we je nog wat kijk- en leestips.

1/ Heropening Babbelkroeg

De terrassen zijn weer open. Hoe zit het met de Babbelkroeg? Na overleg met De Schakel, de huurder van het gebouw, hebben we besloten te wachten tot de horeca ook binnen weer opengaat. Waarom? De tuin achter de veranda is best wel klein en houdt in dat bezoekers eerst 50 meter door het gebouw moeten lopen. En het terras vooraan is te klein. Daar kunnen hooguit twee tafels geplaatst worden als we alle veiligheidsvoorschriften willen volgen, en dat moeten we ook.

Premier Alexander De Croo maakt zich sterk dat de horeca begin juni ook binnen weer opengaat. Bovendien zal tegen dan een flink pak van onze regelmatige bezoekers ingeënt zijn. Ik heb mijn uitnodiging eergisteren ontvangen. En hoe meer gevaccineerden, hoe kleiner het risico. Dus nog even geduld. Lees ondertussen nog een boek (zie hieronder of vorige berichten), bezoek eens een museum of bekijk een spetterende serie op Canvas.

2/ Leestip: Tomasz Jedrowski – Zwemmen in het donker – 222 blz.

‘Zwemmen in het donker’ staat al enkele weken bovenaan in de lijst van beste romans van De Standaard. Dus kopen en lezen, dacht ik.

De schrijver, Tomasz Jedrowski, is een vrij jonge Duitser, maar heeft, zijn familienaam verraadt het, Poolse ouders. Zijn debuutroman speelt in het Polen van de jaren 80. Nog stevig onder de knoet van de communisten, maar met het eerste verzet van mijnwerkers en havenarbeiders (Solidarnosc).

Janusz en Ludwik leren elkaar kennen tijdens een voor studenten verplicht werkkamp op het Poolse platteland. Ze moeten er helpen bij de oogst. Na de maand verplichte arbeid breien ze er nog een weekje vakantie aan vast. Ze genieten van de Poolse bossen, het zwemmen in koele meren, het kamperen in openlucht en elkaars lichaam.

Maar de plicht roept ze terug naar Warschau. Daar beginnen de spanningen. Want beiden staan heel verschillend tegenover het verstikkende communistische regime, gekenmerkt door lange rijen en lege winkelrekken. Janusz is bereid te ‘collaboreren’ met het regime om het zo beter te krijgen. Ludwik wil, het liefst samen, weg uit Polen.

222 bladzijden die je in een dag of twee erdoor jaagt. Een goed begin en een goed einde, maar wat minder tussenin. Andere boeken die hier aan bod zijn gekomen, zijn beter.

De laatste bladzijde van ‘Zwemmen in het donker’ ontroert. ‘En we (Janusz en Ludwik) maakten van meet af aan al zo weinig kans: we hadden geen handleiding, niemand die ons kon gidsen. Geen enkel voorbeeld van een gelukkig stel van twee jongens. Hoe hadden we kunnen weten wat we moesten doen?’

Dat geldt voor een groot deel van de leden van HLWM, mij incluis, die in de jaren tachtig zijn opgegroeid. We hadden geen rolmodellen om naar op te kijken, die ons konden tonen hoe het moest. En als ik dan kijk naar de vele jaren samen van veel HLWM-koppels, dan kan ik maar één ding besluiten: we hebben het er niet slecht vanaf gebracht.

Thomas Jedrowski – Zwemmen in het donker – Meulenhoff, 2021, 222 bladzijden, 20,99 euro. (Hardcover en gebonden).

3/ TV-tip: ‘It’s A Sin’.

Afgelopen week op Canvas de eerste twee afleveringen bekeken van ‘It’s A Sin’, een vijfdelige Britse reeks over een groep jonge homo’s die in de jaren 80 uiteengereten wordt door de aidspandemie. Ik was aangenaam verrast.

Net als velen van jullie ben ik in de jaren 80 opgegroeid. We hadden van aids gehoord, maar wisten niet goed wat het was. En nog minder wat wel en niet mocht. Informatie was nergens te vinden (geen internet toen). Sommigen ontkenden het bestaan ervan, en werden met de dodelijke gevolgen geconfronteerd. Al die elementen komen terug in ‘It’s A Sin’.

De reeks is ook een topper wegens de 80s muziek. En geef toe, je blijft een leven lang houden van de muziek waarmee je bent opgegroeid. Bronski Beat, The Communards, …

Je kunt alle afleveringen bekijken op de website van Canvas  https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/it-s-a-sin/ , of je kunt wachten tot ze de komende dagen op tv komen. Maar op basis van wat ik op tv heb gezien, is de goesting heel groot om een avondje te bingewatchen op internet.

Carl P (8/5/2021)

 

 

Bezoek tijdens corona eens een topexpo: drie tips

De drie halve weeskinderen van Isabella van Habsburg. De drie zijn enkele jaren lang bij hun groottante Margareta van Oostenrijk in Mechelen opgevangen.

Nog even geduld en de zomer van de vrijheid breekt aan. Maar wil je in afwachting van de heropening van de terrasjes toch al eens buitenkomen – en ben je het wandelen, fietsen… wat beu – dan durven we je drie expo’s voor te stellen die de moeite waard zijn. In Mechelen, Tongeren en Sint-Niklaas. Als je wacht tot na 8 mei kan je na de expo meteen ook weer een terrasje doen.

 

1/ Kinderen van de renaissance, Museum Hof van Busleyden (Mechelen), tot 4 juli, 12 euro.

Tussen 1480 en 1530 was Mechelen een hoofdstad. De Nederlanden – dat is Nederland, België, Luxemburg en Noord-Frankrijk – werden in meerdere of mindere mate vanuit Mechelen bestuurd. Het was ook de plaats van het Bourgondisch/Habsburgse hof. En hof betekent prinsen en prinsessen.

Drie generaties Habsburgers brachten in Mechelen een groot deel van hun jonge leven door. In het Hof van Kamerijk, in de huidige Keizerstraat. De stadsschouwburg is het enige restant van dat paleis.

De kinderen van Maria van Bourgondië (+1482) – Filips en Margareta – groeiden er op bij hun stiefgrootmoeder. Net als die van Filips (+1506) – Karel (de latere keizer Karel V), Ferdinand, Isabella, Eleonora, Maria en Catharina -, maar dan onder de hoede van hun tante Margareta van Oostenrijk (die van het beeld aan de Babbelkroeg). De derde generatie koningskinderen die in Mechelen opgroeide, waren de kinderen van Isabella (+1526). Opnieuw onder de vleugels van hun nu groottante Margareta.

In Museum Hof van Busleyden loopt een prachtige expo over het verblijf van al die kinderen in Mechelen. Centraal staan een hele reeks ontroerende portretten van al die jonge prinsen en prinsessen, sommige een bruikleen van de Britse koningin. Die schilderijtjes hadden een heel praktische bedoeling. Ze werden verstuurd naar potentiële koninklijke huwelijkskandidaten voor de prinsjes en prinsesjes (ja, men trouwde toen heel jong), want foto’s en selfies waren er niet.

Je ziet er ook documenten uit het Mechelse stadsarchief, met uitgaven van de stad Mechelen om de kinderen te vermaken of om op zoek te gaan naar de ontsnapte struisvogel van de kleine Karel. Verder nog speelgoed, leerboeken, een kinderharnas (gemaakt voor de elfjarige Karel) en juwelen. Maar ook doodsmaskers en beelden van dode kinderen. Want zelfs koningskinderen stierven vaak heel jong. Net als hun ouders. Maria van Bourgondië werd amper 25 jaar, haar zoon Filips de Schone 28. Het resultaat waren hele of halve wezen.

De expo is aan aanrader. Je krijgt een collectie prachtige schilderen te zien die van over de hele wereld komen. Je beseft hoe belangrijk Mechelen enkele decennia lang wel is geweest (ook op Europees niveau). En hoeveel Mechelen wel te danken heeft aan landvoogdes Margareta van Oostenrijk (1480-1530), wier hart begraven is in de kerk op de Veemarkt. En de audiogids is inhoudelijk erg goed.

2/ Oog in oog met de Romeinen, Gallo-Romeins Museum (Tongeren), tot 1 augustus, 10 euro.

Meer dan 400 jaar (van 50 voor Christus tot ongeveer 350 na Christus) hebben de Romeinen in onze contreien de lakens uitgedeeld. Hun impact was groot. Woorden waarvan we denken dat ze zo Nederlands zijn als maar zijn kan, zijn in feite Latijn, de taal van de Romeinen. Venster (fenestra), zolder (solarium), kelder (cellarium), tafel (tabula), de namen van onze maanden (december is Latijn voor tiende, in de Romeinse kalender was december de tiende maand en begon het jaar op 1 maart).

Rijd je door Haspengouw (de ruime omgeving van Sint-Truiden) dan zie je ze overal staan: tumuli, de heuvels waaronder schatrijke Gallo-Romeinen begraven lagen/liggen. Tongeren (Atuatuca Tungrorum) in het Latijn, was de belangrijkste Romeinse stad in wat vandaag België is. De Romeinse omwalling staat er nog gedeeltelijk.

Een beeld van een jonge keizer Augustus met 21ste-eeuwse ogen. Oog in oog met de Romeinen. Wij bekijken Augustus en hij ons.

Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren neemt je mee op reis door deze Romeinse periode. Honderden bruiklenen van het British Museum in Londen geven je een heel goed beeld van hoe de Romeinen leefden, bouwden, hun doden begroeven (er staat daar een prachtige sarcofaag), aten, van cultuur genoten, zich kleedden… Alle aspecten komen aan bod.

Geschreven documenten zijn er nauwelijks (2.000 jaar is een hele lange tijd geleden), maar des te meer juwelen, munten, metalen gebruiksvoorwerpen, marmeren beelden… Een van de belangrijkste homo’s aller tijden, keizer Hadrianus (+138), kan je er bewonderen, net als een heel knap beeld van de jonge keizer Augustus (+14), die van onze gelijknamige maand.

Ook hier dompelt een superbe (weer Latijn) audiogids (opnieuw Latijn) je onder in de wondere wereld van de Romeinen.

3/ De Atlas Maior van Blaeu, Mercatormuseum (Sint-Niklaas), tot 17 juni, 6 euro.

Droom je, net als ik, graag weg bij het doorbladeren van een atlas? Hoe zou plaats x, y of z eruitzien, denk ik dan vaak. Nog leuker zijn oude atlassen, toen de hele wereld nog niet ontdekt was, en de contouren van continenten en eilanden niet zelden met stippellijntjes werden aangegeven.

Zo’n oude atlas kan je gaan bekijken in Sint-Niklaas. Het gaat om de Atlas Maior (de grote atlas) van Johannes Blaeu (uitspraak ‘blau’). Uitgegeven in 1662 is de Maior de mooiste, duurste en grootste atlas die ooit is gepubliceerd. Elf boekdelen, 594 handgekleurde kaarten en meer dan 3.000 bladzijden tekst. Blaeu bundelde alle geografische kennis van zijn tijd.

Een wereldkaart uit de Atlas Maior van Johannes Blaeu. Alaska en Australië waren grotendeels nog onbekend terrein.

Het tentoongestelde exemplaar in Sint-Niklaas werd enkele jaren geleden gekocht door The Phoebus Foundation, de stichting die de kunstcollectie van havenbaas Fernand Huts bevat. Phoebus levert ook enkele van de schilderijen voor de expo in Mechelen.

Veel kijk- en luisterplezier. En vergeet nadien niet een terrasje te doen.

Carl P (30/4/2021)

 

 

Kardinaal De Kesel: ‘Seksualiteitsbeleving bij homo’s moet kunnen’ (herhaling van artikel uit 2018)

Kardinaal Jozef De Kesel omringd door de stuurgroep van HLWM.

Naar aanleiding van de uitspraken van Rome over homoseksualiteit en de reactie van onder meer de Antwerpse bisschop Johan Bonny daarop brengen we hier nog eens het verslag van de ontmoeting die HLWM bijna drie jaar geleden had met kardinaal Jozef De Kesel, de aartsbisschop van Mechelen-Brussel

———————

‘De Kerk moet homo’s en lesbiennes meer respecteren, ook in hun seksualiteitsbeleving.’ Kardinaal Jozef De Kesel, de aartsbisschop van Mechelen-Brussel, was in een gesprek met het bestuur van HLWM duidelijk. Hij houdt er een andere visie op na dan Rome. Daar luidt het officieel nog altijd: je mag het zijn, maar het niet doen.

Op dinsdag 24 april 2018 om 11 uur hadden we een afspraak met de kardinaal in het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen. We hebben anderhalf uur lang een ongedwongen en vlot gesprek met hem gehad. Een babbel waarin we nooit het gevoel hadden dat hij ons ontving omdat dat nu eenmaal zo hoort – ‘niet zo lang geleden zouden jullie hier nooit zijn binnengeraakt’ – of dat hij ons de dingen vertelde die we wilden horen. We zagen een kardinaal die oprecht bezorgd is over het welzijn van homo’s en lesbiennes.

‘Niet meer houdbaar’

‘Het officiële standpunt van Rome luidt dat homoseksualiteit ‘ongeordend gedrag’ is, wegens niet volgens de normale orde, waarbij seksualiteit gericht is op de voortplanting’, wat bij homo’s niet kan. ‘Iedereen voelt aan dat dat officiële standpunt niet meer houdbaar is. Paus Franciscus zei een poos geleden over holebi’s: ‘Wie ben ik om mensen die God zoeken te veroordelen?’ Dat is niet niks, die uitspraak. Die woorden waren tien jaar geleden ondenkbaar. Ze getuigen van zijn persoonlijke overtuiging. Franciscus heeft zijn stempel gedrukt. Dat valt niet zomaar terug te draaien. Ook niet onder een nieuwe paus. Al geef ik toe dat Franciscus’ woorden niet overal in goede aarde vielen.’

Heeft De Kesel getwijfeld of hij het bestuur van HLWM zou ontvangen? ‘Geen haar op mijn hoofd heeft er ook maar even aan gedacht te zeggen dat jullie niet moesten komen. Vanuit mijn functie kan ik dat niet doen, maar ook als mens wil ik dat niet doen. Tot en met kardinaal Suenens zou dit gesprek niet mogelijk zijn geweest. Maar de tijden veranderen, ook in de Kerk.’

Twintig jaar geleden zou ik meer de officiële leer van de Kerk hebben gevolgd. Ik kijk er nu veel ‘begrijpender’ tegenaan.

Ook de kardinaal heeft een heel parcours afgelegd als het gaat over denken over homo’s en lesbiennes. ‘Twintig jaar geleden zou ik daar anders over gesproken hebben dan nu het geval is. Ik zou toen meer de officiële leer van de Kerk hebben gevolgd. Ik kijk er nu veel ‘begrijpender’ tegenaan. Waarbij respect centraal staat.’

Geestesgestoordheid

‘De Kerk heeft tijd nodig om homoseksualiteit te leren begrijpen. Vergelijk het met vroeger, toen men psychisch gestoorde mensen in de gevangenis stopte, omdat men het fenomeen van geestesgestoordheid niet begreep. De Kerk stond tot voor kort erg afwijzend tegenover homo’s en lesbiennes. Maar dat was niet anders dan de maatschappij in haar geheel. Zeker in Europa is er veel ten goede veranderd, maar de Kerk in vooral Afrika en Azië en in delen van Oost-Europa is nog niet mee. Maar ook die meningen moeten we respecteren.’

De kardinaal heeft dus niets tegen homo’s en lesbiennes die hét doen. ‘Maar dat moet wel gebeuren in het kader van een relatie waarin eerlijkheid, standvastigheid en trouw centraal staan. Ik ben zeker niet voor promiscue gedrag, niet voor holebi’s, maar ook niet voor hetero’s.’

Een kerkelijk gebed voor een relatie tussen twee mannen of twee vrouwen is zeker mogelijk, zolang dat niet op een kerkelijk huwelijk begint te lijken.

Volgens de kardinaal gaan bijna alle interviews met hem voor een flink deel over holebi’s, het homohuwelijk, uit de echt gescheiden mensen… ‘Deze onderwerpen komen steeds terug. Laat met duidelijk zijn: ik heb absoluut niets tegen het burgerlijk homohuwelijk. Maar ik heb wel bezwaren tegen een kerkelijk homohuwelijk. Het sacrament van het kerkelijk huwelijk is iets tussen een man en een vrouw, met het oog op de voortplanting. Dat is niet het geval bij homo’s en lesbiennes.’

Ringen

Een kerkelijke ‘zegening’ dan maar voor relaties tussen twee mannen of twee vrouwen? ‘Zegening is misschien niet het juiste woord. Omdat het te veel lijkt op de ‘inzegening’ van een huwelijk. Ik zou eerder over ‘dankviering’ of ‘gebedsviering’ spreken. Maar ik geef toe dat in de kerk de regels voor de omgang met gescheiden mensen duidelijker vastliggen dan die voor homo- of lesbiennekoppels. De regels voor die laatste groep zijn nog in volle ontwikkeling.’

‘Een kerkelijk gebed voor een relatie tussen twee mannen of twee vrouwen is zeker mogelijk, zolang dat niet op een kerkelijk huwelijk begint te lijken. Een uitwisseling van ringen kan daarom bijvoorbeeld niet.’

Carl P (24/4/2018)

Films, docu’s en boeken over homohaat

Matthew Shepard.

David P is dood. Vermoord. Mogelijk omdat hij homo was. Een slag in ons gezicht. Omdat het niet altijd leuke en vlotte filmpjes over lgbtq-mensen moeten zijn, geven we je hieronder enkele kijk- en leestips over de vaak letterlijk pijnlijke aanpak van holebi’s in andere delen van de wereld en op andere tijdstippen in de geschiedenis.

 • ‘Welcome to Chechnya’ is de veel geprezen documentaire van HBO over de gruwelijke vervolging van lgbtq’ers in de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië. Een Engelstalige aanrader met beelden, gemaakt met verborgen camera’s, die weinig aan de fantasie overlaten. https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/welcome-to-chechnya/2020/welcome-to-chechnya/
 • ‘Bent’ een film uit 2018 over de vervolging van homo’s door de nazi’s in de jaren 1930. Niet voor doetjes, gevoelige kijkers dus. Engels met Franse ondertitels. https://www.dailymotion.com/video/x1mriee
 • ‘Lone Star Hate’ is een documentaire uit 1998 over de gruwelijke moord in 1993 op de homo Nicholas West in het dorpje Tyler in Texas. https://www.youtube.com/watch?v=0djlEHccejI
 • ‘The Mathew Shepard Story’ is een film over het leven en de trieste dood van Matthew Shepard, die op 21-jarige leeftijd in de Amerikaanse staat Wyoming door drie homohaters vermoord werd. https://www.youtube.com/watch?v=XJczvGdXLnU En de ‘Laramie Project’ over hetzelfde onderwerp https://www.youtube.com/watch?v=u1qiTmF0p4A
 • Over de terreuraanslag op een gay nachtclub in Orlando, Florida, vind je: https://www.youtube.com/watch?v=iF6IPvsp0rY
 • En in deze korte docu van CNN zie je welk lot homo’s beschoren is in door Islamtische Staat gecontroleerde gebieden. https://www.youtube.com/watch?v=gr7d1sTDNts
 • Voor wie iets over homohaat wil lezen, is er ‘Geschiedenis van geweld’ van de jonge Franse schrijver Edouard Louis. Zijn eerste echte naam was Eddy Bellegueule (letterlijk Eddy Schonesmoel), maar om begrijpelijke redenen heeft hij die veranderd in Edouard Louis. ‘Geschiedenis van geweld’ is het autobiografische verhaal van een volledig uit de hand gelopen homodate op 24 december 2012, waarbij Louis bijna het leven liet. Het boek telt 224 bladzijden. Zijn eerste, eveneens autobiografische boek, ‘Weg met Eddy Bellegueule’ is eveneens een aanrader.
 • Wie meer wil lezen over bijna 1.000 jaar vervolging van holebi’s in België kan terecht bij ‘Verzwegen verlangen. Een geschiedenis van homoseksualiteit in België’. Een interview met mede-auteur Jonas Roelens vind je hier:  https://www.youtube.com/watch?v=5XL4W4TNfbc
 • Rainbow Index 2021 vertelt je alles over de gelijkberechtiging/discriminatie van holebi’s in de wereld. Het jaarlijkse rapport van The International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (ILGA) vind je hier: https://www.ilga-europe.org/annualreview/2021

Tekst: Carl P (14/3/2021)

 

De Franse schrijver Edouard Louis.

 

 

 

Bij de dood van David P

David P, ik moet je het verhaal niet vertellen. Enkele reacties die ik vandaag van mensen van HLWM heb ontvangen. ‘Verschrikkelijk. En dat het recidivisten zijn toont dat het probleem nog altijd niet voldoende serieus wordt genomen.’ ‘Is baie sleg. Niet besef dit gebeur hier nie’ (Afrikaans). ‘Simpelweg misselijkmakend.’ ‘De ouders mogen ook wel eens op het matje worden geroepen.’ ‘100.000 jaar in de bak, aub.’ ‘Schandalig.’ ‘Ze komen er toch weer mee weg.’ ‘I thought it was safe there, contrary to here’ (een door België afgewezen homovluchteling). De reacties van de politiek bespaar ik jullie. Die hebben jullie elders al wel gehoord of gelezen.

Is in Europa al ooit iemand vermoord omdat hij/zij hetero is? Dat is wel het geval voor holebi’s. In Tsjetsjenië – denk aan de documentaire van afgelopen weekend – is het schering en inslag. In Iran en andere moslimlanden staat op homoseksuele handelingen de doodstraf. In Polen en Hongarije is het een kwestie van tijd vooraleer het gebeurt, als het al niet is gebeurd. En dan hebben we het niet over de VS.

Niet David P is in de fout gegaan, wel zijn drie minderjarige belagers. Laat dat duidelijk zijn!

In België is het, godzijdank, een heel grote uitzondering. Enkele jaren geleden werd in Luik een jonge homo vermoord met homohaat als motief. Nu dus ook in Vlaanderen. En dan nog door drie minderjarigen. Hoe fucked up kan de geest van een minderjarige zijn dat hij bewust iemand in de val lokt en vermoordt. Daar zijn geen excuses voor. GEEN. Zestien- en zeventienjarigen zijn geen kinderen meer. Bovendien hadden de drie al een strafblad voor feiten van homobashing.

Her en der hoor je meteen dat het is niet verstandig is om laat op de avond op een afgelegen plek te daten. Alsof dat een excuus kan zijn om iemand te vermoorden. Het is zoals zomers geklede meisjes/vrouwen adviseren bepaalde wijken in Brussel te mijden om geen aanstoot te geven. FOUT dus. Niet David P is in de fout gegaan, wel zijn drie minderjarige belagers. Laat dat duidelijk zijn!

Grindr

Een goede raad aan de gebruikers van Grindr of andere datingsites. Laat een vriend/vriendin altijd weten wanneer, waar en met wie je afspreekt. En geef hem/haar het al dan niet fake nummer van je date. En zeg tegen je date dat iemand weet waar je zit. In 99,99 procent zal de date niet eindigen in slagen, verwondingen of erger, maar in de andere 0,01 procent kan de veiligheidsmaatregel levensreddend zijn. Iemand heeft mij vandaag al gevraagd of hij me mag laten weten waar en wanneer hij afspreekt. Ik heb ja gezegd.

Het klimaat van homohaat moet de kop worden ingedrukt. Europa moet de druk opvoeren op landen die heel bewust lgbtq-haat propageren, waardoor sommigen denken dat ze tot de actie mogen overgaan. Ik denk aan Polen met zijn lgbtq-vrije zones en aan Hongarije. Die druk moet verder gaan dan alleen woorden. DADEN zijn nodig. Europa moet de landen die het niet zo nauw nemen met de Europese grondwaarden pakken waar het pijn doet: in de portemonnee door Europees geld af te pakken.

Laat een goede vriend/vriendin altijd weten wanneer, waar en met wie je afspreekt. Het kan levensreddend zijn.

België staat tweede in de Europese Rainbow Index, die de graad van de wettelijke bescherming van lgbtq-mensen meet. Maar tussen de wetgeving (theorie) en wat mensen denken (praktijk) zit niet zelden een brede canyon. Het aantal feiten van holebihaat wordt in ons land systematisch onderschat. Dat komt vooral door onderrapportering. De slachtoffers durven niet naar de politie te stappen of vinden het niet de moeite omdat er toch niets mee wordt gedaan. DOEN, als je het slachtoffer van verbaal of fysiek geweld bent. De Belgische Senaat wil alvast dat slachtoffers anoniem aangifte kunnen doen op een digitaal platform en vindt dat de politie een draaiboek moet krijgen om met deze problematiek om te gaan.

Verdoemenis

We zijn er nog altijd niet. Campagnes, bewustmaking, aangifte bij de politie, een betere reglementering voor datingapps… Ze blijven nodig om een herhaling van David P te voorkomen. Volledig vermijden? Nee, want je zult altijd mensen hebben die om ideologische, religieuze of welke redenen dan ook holebi’s naar de verdoemenis wensen. En de drie minderjarigen? Keihard aanpakken! Een voorbeeld stellen! En weer niet afkomen met allerlei verzachtende omstandigheden. Het was niet hun eerste keer.

We will not go quietly into the night. We will not vanish without a fight. We’re going to live on.

PS. Wil je troostende, verontwaardigde, bange of hoopgevende woorden kwijt, stuur dan een mail naar info@hlwm.be en we plaatsen je reactie anoniem op deze website, tenzij je uitdrukkelijk vermeldt dat je naam/initialen gepubliceerd mogen worden. Toon dat David P je niet onberoerd laat!

——————————-

Oproep van het Roze Huis

Het Roze Huis is, net als jullie, geschokt en geraakt door de tragische gebeurtenis in Beveren van dit weekend. Het Roze Huis wil al zijn vrijwilligers en verenigingen oproepen om komende zaterdag om 14 uur de straat op te gaan in groepjes van maximaal tien personen en een vuist te maken. Tégen LGBTQIA+-fobie en -geweld, en vóór verdraagzaamheid.
We verdelen ons zoveel mogelijk en spreken dus géén centraal punt af. 
We hopen dat jullie massaal jullie stem laten horen deze zaterdag.
8 maart 2021

In memoriam Brian Polspoel (1957-2020)

We vernemen het overlijden van Brian Polspoel, een van de eerste bestuursleden van de Homo- en Lesbiennewerking Mechelen (HLWM) en de ontwerper van het logo van HLWM. Brian bleef tot eind jaren 90 bestuurslid.

Enkele levenslange vrienden van Brian hebben hun herinneringen aan hem op papier gezet. U kunt hun verhaal lezen en enkele foto’s zien door op deze link te klikken. Brian_als herinnering

Enkele citaten:

‘Je was voor mij en vele anderen een leuk gezelschap en een goede, trouwe vriend. Voor mij was je  bovendien en ongewild ook een goede leermeester in moeilijke loslaatlessen!’ – Karl

‘Je bleef altijd de jongensachtige knaap in onze herinnering. Altijd klaar met een plagerijtje, maar ook een harde en betrouwbare medewerker in de Bab.’  – Paul en Werner

‘Ik herinner me Brian als een zeer innemende en lieve man… die geen gemakkelijk leven heeft gehad, maar ontzettend veel talenten.’ – Marc

‘Het doet me zoveel pijn om nu pas te vernemen dat je al in augustus eenzaam alleen in je huis bent overleden.’ – Ronny

‘Alle fijne momenten die we beleefden zijn in mijn geheugen gegrift. Het warme gevoel dat we samen als vrienden hadden zal voor eeuwig in m’n hart bewaard blijven.’ – Ronny DR

‘Een warme knuffel, en volg ons, waar mogelijk, vanuit je nieuwe leefwereld.’ – Wilfried

 

 

Het door Brian ontworpen logo van HLWM.

Ook ons lid Paul G, de partner van Alfons DV, is overleden. Denk even aan Brian en Paul.

(26 december 2020)

HLWM staat klaar voor 2021

Beste leden, vriendinnen, vrienden,

‘Corona’ moet het meest gebruikte woord van het jaar zijn. Ook HLWM ontsnapte er niet aan. Door corona hebben we slechts vijf activiteiten kunnen doen (nieuwjaarsreceptie, Valentijnsfeestje in de Babbelkroeg, een spelletjesavond, de Monet-expo en Mechelen en de nieuwe mobiliteit). En de Babbelkroeg is het afgelopen jaar meer dicht dan open geweest.

Maar we hebben 33 berichten gepost op de website van HLWM: tien over hiv, prep en JVG, negen kijk-, luister- en leestips (HLWM in coronatijden), vijf verslagen over activiteiten, drie berichten over chemsex en zes varia.

Ik vind jullie coronagerelateerde berichten echt heel fijn om te lezen: de juiste toon, de correcte inhoud, een hart onder de riem. Héél mooi, doe zo verder (zolang het nodig is).

Die mails en berichten zijn niet onopgemerkt gebleven. Een lid: ‘HLWM’ers gaan als de meest erudiete, meest belezen en best geïnformeerde homosuelen uit deze belabberde periode herrijzen dankzij jullie niet-aflatende stroom van lees- en kijksuggesties. Waarvoor dank en veel respect!’

Yves Aerts, de voorzitter van Cavaria, de koepel van de Vlaamse holebiverenigingen: ‘Ik vind jullie coronagerelateerde berichten echt heel fijn om te lezen: de juiste toon, de correcte inhoud, een hart onder de riem. Héél mooi, doe zo verder (zolang het nodig is).’

De trafiek op de website van HLWM is hoog. Berichten over JVG en chemsex en ‘HLWM in coronatijden’ worden op de dag van de publicatie en de twee dagen nadien makkelijk door 200 mensen gelezen. Het totale aantal unieke bezoekers op de website van HLWM bedraagt zo’n 1.000 per maand.

Als het beestje corona eindelijk weer in zijn kot zit, staan we klaar om alle uitgestelde activiteiten van vorig jaar opnieuw te activeren: een lezing, een namiddag/avond over prep en hiv/chemsex, een karaoke, een heropstartreceptie, een Ardennenweekend en de Babbelkroeg zelf.

De website van HLWM trekt zo’n 1.000 unieke bezoekers per maand.

Ondanks corona hebben we geprobeerd jullie het afgelopen jaar virtueel aan boord te houden. Omgekeerd hopen we dat jullie HLWM aan boord houden. Daarom vragen we jullie lidgeld 2021 te betalen: 10 euro per m/v, 20 euro per koppel. Te betalen op het rekeningnummer BE40 0018 7411 4263 met als mededeling ‘lidgeld 2021’.

Oproep: we hebben elkaar al maanden niet meer gezien. En het weerzien zal niet voor morgen zijn. Stuur ons jullie kerst- en nieuwjaarsgroeten (een foto van jullie, een wenskaart, een groet…) via info@hlwm.be en wij posten jullie bericht/foto op www.hlwm.be.

Het bestuur van HLWM – Jan, Jonathan, Björn, Robin, Jimmy, Ruben, Koen en Carl – wensen jullie van harte fijne en heel kleine eindejaarsfeesten toe. Hou het vooral veilig, want alles staat of valt met jullie en onze gezondheid. Tot echte knuffels en bubbels in de loop van 2021.

‘Hope smiles from the threshold of the year to come, whispering ‘it will be happier’…”  – Alfred Lord Tennyson

Het bestuur van HLWM.