Lezing: ‘Duizend jaar homoseksualiteit in België’ (zaterdag 4/12 om 20 uur)

Historicus Jonas Roelens.

Hieronder vinden jullie een overzicht van de activiteiten voor de komende weken, als de pandemie tenminste geen stokken in de wielen steekt.

1/ Zaterdag 4 december 20 uur. Lezing van dr. Jonas Roelens (UGent) over ‘Duizend jaar homoseksualiteit in België.’ GRATIS, gevolgd door een Babbelkroegavond, waarbij alle aanwezigen een drankje naar keuze krijgen. Laat via info@hlwm.be wel weten of je komt en met hoeveel. Covid Safe Ticket (CST) verplicht. In de veranda op de gelijkvloerse verdieping.

Roelens is een van de auteurs van het boek ‘Verzwegen verlangen. Een geschiedenis van homoseksualiteit in België.’ Je kunt hem horen en zien via deze link https://youtu.be/5XL4W4TNfbc.

De multimediale lezing duurt ongeveer anderhalf uur. Nadien is er ruimte voor vragen en hopelijk ook antwoorden.

We hebben eerder al over dit boek geschreven:

https://www.hlwm.be/wordpress/van-brandstapel-naar-homohuwelijk-een-geschiedenis-van-homoseksualiteit-in-belgie-deel-ii/

2/ Nieuwjaarsreceptie van HLWM. Op vrijdag 7 januari (en NIET op 14 januari zoals verkeerd in een eerdere mail stond). Vanaf 21 uur in de Babbelkroeg. Met hapjes en tapjes.

3/ Er is geen Babbelkroeg op de vrijdagen 24 december en 31 december wegens de avond voor Kerstmis en Nieuwjaar. We heropenen op 7 januari met de nieuwjaarsreceptie. Op de andere vrijdagen is de Bab open. Je hebt wel een CST nodig.

Pannenkoeken trekt kleine 50 bezoekers

Het eerste grote HLWM-event sinds het weer mag – het jaarlijkse pannenkoekenfestijn – trok op Allerheiligen 1 november een kleine 50 m/v. Het ging onder meer om mensen van HLWM, Gay Volley Mechelen en de Pink Devils. Hieronder een paar sfeerfoto’s.

 

Mensen van HLWM.
Mensen van HLWM en een volleyballer.
GVM’ers en Pink Devils.
Volleyballers van GVM.

Pink Devils troeven Mechelse politici af

 

De Pink Devils in zwarte truitjes. De ploeg van Mechelse politici in het wit. Met onder meer burgemeester Vandersmissen (onderaan rechts) en schepen van Sport Labsir (staand links).

Een klinkende zege van de Pink Devils tegen een zaalvoetbalploeg van Mechelse politici. En vijf homoploegen, en één heteroploeg, die streden voor de titel van Belgisch kampioen homovolleybal. De Mechelse sportdag naar aanleiding van de International Coming Out Day op zondag 10 oktober was een topper.

De Pink Devils hebben nog nooit tegen zo’n ‘mooi volk’ voetbal gespeeld. In de Mechelse politiciploeg zaten onder meer burgemeester Alexander Vandersmissen, schepen van Sport Abdrahman Labsir, Groen-Kamerlid Kristof Calvo en Vooruit-gemeenteraadslid Thijs Verbeurgt. De Pink Devils wonnen de twee keer 30 minuten met 6-3. En dan heeft een van onze betere spelers, Lowie, in de tweede helft nog meegespeeld met de politici, kwestie van de ploegen wat van gelijk niveau te houden.

Allemaal spelers van GVM. Staand van links naar rechts: Björn VDB, Bjorn VV, Arsalan, Yente, Ruben, Luc, David, Erik en Chai. Zittend van links naar rechts: Jeycee en Jonathan.

Na de voetbalgalawedstrijd streden homovolleybalploegen uit Mechelen, Leuven, Antwerpen en Brussel voor de officieuze titel van Belgisch kampioen homovolleybal. Brussels Gay Sports ging aan de haal met het goud. Gay Volley Mechelen eindigde voorlaatste.

Een deel van de volleyballers en voetballers is nadien aan het station mosselen gaan eten om nadien af te zakken naar de Vismarkt, waar een ander deel neergestreken was in een pastarestaurant. Het was bijna middernacht toen we thuis waren.

Schepen Labsir en burgemeester Vandersmissen hebben al duidelijk gemaakt dat wat hen betreft er volgend jaar zeker een vervolg komt. Het hele event – met toespraken, pers, supporters (ook mensen van HLWM) en cheerleaders – smaakt naar meer. Een herhaling dus in 2022. Geniet van de sfeerbeelden.

Carl P (20/10/2021)

https://www.hln.be/mechelen/pink-devils-kloppen-politici-voor-coming-out-day~abdf6534/

https://www.gva.be/cnt/dmf20211010_95144036

De Pink Devils. Van links naar rechts: Lowie, Erik, Ben, Andy, Bob, Caspar, Bert, Arsalan en William.
Nog meer GVM’ers: Jeroen, Lucas, Bjorn VV, Arsalan, Jonen, Yente en Jonathan.
Een mix van GVM’ers en Pink Devils.
Cheerleaders voor, tijdens en na het voetbal.
En mosselen vol-au-vent na het volleyballen. Stijn en David.
Joe, Nestor en Jeycee, deels GVM, deels Active Company.

 

 

 

Mechelen viert International Coming Out Day op zondag 10 oktober

Op maandag 11 oktober viert de wereld de International Coming Out Day. Dat is de dag waarop lgbtq+’ers openlijk uitkomen voor hun seksuele geaardheid en/of genderidentiteit. Mechelen organiseert op zondag een sportnamiddag in samenwerking met Gay Volley Mechelen (GVM), de Pink Devils en HLWM.

‘De dag is een uitgelezen moment om ruchtbaarheid te geven aan dit thema en om de mensen uit de lgbtq+-gemeenschap een mooi platform te bieden. Het is een dag waarop we zeggen dat het oké is om elke dag gewoon te kunnen zijn wie je bent’, zegt Abdrahman Labsir, de schepen van Sport.

‘We hijsen maandag de regenboogvlag aan het stadhuis en plaatsen onze mobiele regenboogbank voor één dag op de Grote Markt met zicht op de Sint-Romboutstoren. Samen met het sportevent is het een mooi sluitstuk voor de tiendaagse van Samen Veerkrachtig en past het eveneens perfect in het thema van de Warmste Week ‘Kunnen zijn wie je bent’, zegt schepen van Welzijn, Diversiteit en Gelijke kansen Gabriella de Francesco.

‘Het sportevent geeft de kans talenten te laten zien waar geaardheid en/of afkomst geen verschil maakt of bepalend hoeft te zijn’, zeggen de gemeenteraadsleden Pia Indigne en Thijs Verbeurgt.

Maar omdat 11 oktober een maandag is, ligt de focus op zondag 10 oktober. Die dag staat in het teken van sport. Verbinden en coming-out via sport.

De Pink Devils.

De Pink Devils, de enige homovoetbalploeg van België, speelt een galazaalvoetbalwedstrijd. Niet TEGEN maar MET Mechelse ploegen. Twee gemengde ploegen dus, deels Pink Devils, deels lokale politici. Voor Mechelen nemen deel: waarnemend burgemeester Alexander Vandersmissen, schepen van Sport Labsir, schepen Koen Anciaux, Groen-Kamerlid en gemeenteraadslid Kristof Calvo, en de gemeenteraadsleden Thijs Verbeurgt, Pia Indigne en Faysal el Morabet. Voor de aftrap van de wedstrijd geeft Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers een korte toespraak.

Na de voetbal volgt een volleybaltoernooi. Zes ploegen: vijf homoploegen (twee uit Brussel, Antwerpen, Leuven en Mechelen) en een heteroploeg. In feite een Belgisch kampioenschap homovolleybal, omdat alle Belgische homovolleybalploegen aanwezig zijn.

Gay Volley Mechelen.

HLWM bemant een infostand om vragen te beantwoorden over bijvoorbeeld coming-out, over lgbtq en sport, over inclusie, je goed in je vel voelen…

Beste HLWM’ers, grijp de kans om jullie Mechelse ploegen Pink Devils en Gay Volley Mechelen eens in actie te zien. Het wordt een hele leuke zondagnamiddag.

https://www.mechelen.be/coming-out-day-2021

Programma.

 • 13 uur: onthaal
 • 13.15 uur: speech minister van Gelijke Kansen Bart Somers
 • 13.25 uur: optreden Cheerleaders Academy
 • 13.30 uur: aftrap minister Bart Somers, schepen Gabriella de Francesco en G-sportambassadeur Piet den Boer
 • 14 uur: pauze met optreden Cheerleaders
 • 14.10 uur: start tweede deel galawedstrijd
 • 14.40 uur: einde galawedstrijd met laatste optreden Cheerleaders
 • 14.50 uur: start drink in cafetaria
 • 15 uur-18 uur: volleybaltornooi
Praktisch:
 • Datum: zondag 10 oktober
 • Locatie: IHAM te Mechelen, Bautersemstraat 57, 2800 Mechelen
 • Uur: 13 uur tot 18 uur

 

Carl P (5/10/2021)

HLWM lanceert scholenwerking

Een zesdejaarsklas in Lier. Met rechts op de foto ons bestuurslid Jimmy DB.

‘Laten we deze regenboogvlag ophangen aan het raam, dan kan iedereen zien dat onze school respect heeft voor holebi’s en dat iedereen hier welkom is.’ Het eerste optreden van HLWM in een secundaire school, eentje in Lier, was geslaagd en smaakt naar meer.

Enkele weken gelden werd HLWM gecontacteerd door Ylona en Jente van het Sint-Aloysiusinstituut uit Lier. Twee studentes uit het zesde jaar gezondheids- en welzijnswetenschappen. Ze hadden als taak een gastspreker uit te nodigen over genderidentiteit. Na even zoeken kwamen ze terecht bij Het Roze Huis van Antwerpen. Enkele klikken verder vonden ze ons. Ze mailden ons zeer enthousiast met de vraag of wij konden helpen. Even enthousiast antwoordden wij ‘ja’. Enkele weken later (27 september) was Jimmy DB gastspreker in de Lierse school.
HLWM probeert al enkele jaren een scholenwerking op poten te zetten. Na anderhalf jaar corona ben ik zeer blij dat het eindelijk gelukt is. In het verleden hebben we vaak gebrainstormd hoe we dit zouden aanpakken. Zo hebben we zeer leuke toekomstplannen samen met Theater M. Maar solo had ik nog nooit voor een klas gestaan. Het was even wennen. Ga ik wel tijd genoeg hebben of ga ik juist tijd te kort hebben? Hoe zouden de leerlingen reageren en hoe open kan ik mezelf stellen bij het beantwoorden van vragen die zeer persoonlijk kunnen zijn?
Het kaartje om me te bedanken.
Rond 10 uur werd ik vriendelijk onthaald door de twee dames en werd ik meteen op mijn gemak gesteld. Ze gaven aan dat hun klasgenoten zeer veel interesse hebben in dit onderwerp en heel openminded zijn. Ik koos ervoor het theoretisch te houden. Ook omdat ik door corona niet goed wist wel en niet mag. De klas luisterde zeer aandachtig en stelde zeer leuke vragen. Ook vragen waar ik helaas geen antwoord op weet. Hoe ver staat het met de ‘x’ voor geslacht op de Belgische identiteitskaart? Of hoe zit het met de wetgeving in de VS?
Ik heb het gehad over lgbtq+, respect en geloof, islamofoob en people of colour. Een islamofobe houding helpt het debat over holebifobie geen moer vooruit. Moslims zijn mensen als jij en ik. Mens zijn maakt ons allemaal gelijk, en tegelijk zijn we allemaal anders en uniek.
Hoe ver staat het met de ‘x’ voor geslacht op de Belgische identiteitskaart?
Ik toonde de Europese kleurenkaart over de rainbowindex. Hoe groener, hoe lgbtq-vriendelijker, hoe roder, hoe onvriendelijker. De leerkracht drukte de leerlingen op het hart dat ook zij een rol te spelen hebben. ‘Jullie gaan ervoor moeten zorgen dat onze samenleving beter wordt.’
Afsluitend kreeg ik een zeer mooie zelfgemaakte kaart en een positieve noot van de leerkracht. We namen een groepsfoto met een lgbtq+-vlag, die ik in de school gelaten heb. De klas was unaniem. ‘Laten we deze vlag ophangen aan het raam, dan kan iedereen zien dat onze school respect heeft voor holebi’s en dat iedereen hier welkom is.’

Missie geslaagd.

Jimmy DB (28/9/2021)

Een heerlijke namiddag op de binnen-Dijle in Mechelen

 

Ruben, de natmaker van dienst.

Zonder enige twijfel de warmste, droogste en zonnigste zondag sinds het begin van de zomer. Het tijdstip voor een namiddagje kanovaren op de binnen-Dijle had niet beter kunnen zijn op ‘Moederdag’ 15 augustus. We waren met 17, incluis twee Brazilianen, een Peruviaan, een Pool en… nog wat Belgen.

We hebben Mechelen dus bekeken vanuit kikkerperspectief. Vanop de binnen-Dijle in zes Canadese kanodriezitters. Het verschil tussen een kano en een kajak? De kano is veel breder, dus veel minder kans op kantelen, dus veel minder kans op kletsnatte kleren.

Maar dat was dan wel buiten Ruben gerekend. We waren nauwelijks een kwartier aan het varen toen we aan het sluiscomplex aan de Nekker moesten keren. De boot met Robin, Carl en Koen kwam daarbij wat te dicht in de buurt van die met Ronny, Willy en Ruben. Tijd voor een douche, dacht Ruben heel duidelijk. Met reddingsvest aan sprong hij zo hard en zo dicht mogelijk bij onze boot in het water. Een kleine tsunami was het gevolg en dus natte kleren. Maar die kregen nog ruimschoots de tijd om te drogen.

Ronny, Ruben en Willy.

Het is best wel mooi, Mechelen bekijken vanop het water. Je komt heel dicht bij de vaak prachtige kleine tuintjes van privéwoningen langs het water. Sommige met hun eigen aanlegkade en af en toe met eigen bootjes, kano’s of kajaks. Het was een beetje gluren bij de buren.

Het was opvallend druk op en langs het water. Kajaks, Canadese kano’s, gemotoriseerde toeristenboten, mensen staand, geknield of zittend op een waterboard, en heel af en toe een klein bootje met een buitenmotor. En de terrasjes zaten stampvol met het goede weer, vooral dan de Vismarkt. Op elk brug hielden voetvangers halt om te kijken naar het drukke waterverkeer onder hun voeten.

Koen, Carl en Robin.

Ons traject: van de opstapplaats in de Kruidtuin naar het sluizencomplex aan de Nekker, keren en via de Kruidtuin helemaal tot aan het keerdok aan de McDonald’s. Daar ligt een openluchtzwembad in het water. Veel volk was er niet. Het water zal wat koud geweest zijn. Maar volgens Ruben viel dat allemaal best mee.

We waren op stap met een leuk gezelschap: 17 man. Jongste 27 jaar, oudste 65. Dertien Belgen en vier buitenlanders. Leden en niet-leden. Nieuwe gezichten en al wat bekendere gezichten. Ook mensen van GVM en een ex-Pink Devils.

Een kleine twee uur waterpret en dan terug naar de Kruidtuin, waar Ruben opnieuw in het water sprong om alle bootjes veilig tegen de uitstapplaats te duwen. Ruben in de rol van trek- en duwboot.

Nadien naar de Babbelkroeg, drogen in het zonnetje op het terras buiten. Met wat bier, een stuk taart, koffie… Een heerlijke dag. Smaakt naar meer, zeker na anderhalf jaar corona.

 

 

 

 

Stadhuis kleurt regenboog uit protest tegen Hongarije

Het stadhuis van Mechelen kleurde in de avond en de nacht van 23 op 24 juni regenboog. Een initiatief van het stadsbestuur uit protest tegen de gang van zaken in Hongarije. Daar heeft premier Viktor Orban wetgeving door het parlement gejaagd die holebi’s discrimineert en op één hoopje gooit met pedofielen.

Mooi zicht, gisteravond op de Mechelse Grote Markt. Twee beamers projecteerden de regenboogvlag op het stadhuis. Het leverde knappe beelden op. En op de toren van de Sint-Rombouts wapperde een hele grote regenboogvlag. Maar het was te donker om die te fotograferen.

Mechelen protesteert daarmee tegen het antiholebibeleid van Hongarije. Daar loodste de erg conservatieve premier Orban een wetgeving door het parlement die het strafbaar maakt om in de aanwezigheid van minderjarigen te praten over holebi’s en transgenders. De wet is onderdeel van een bredere wetgeving tegen pedofilie. Daardoor wordt nog maar eens holebiseksualiteit gelijkgesteld aan pedofilie.

De Europese Commissie omschrijft de wet als een ‘absolute schande’ en een inbreuk op de ‘fundamentele waarden van Europa’. Over heel Europa kleurden voetbalstadions gisteren regenboog omdat Hongarije op dat ogenblik voetbalde tegen Duitsland. München, waar de match plaatsvonden, kreeg van de UEFA wel geen toestemming om het Allianz-stadion in regenboogkleuren te tooien. De UEFA kwam niet verder dan een regenboogkleurtje te gieten over haar logo.

Het Nederlandse elftal, dat de komende dagen in de Hongaarse hoofdstad Boedapest voetbalt, heeft een statement beloofd voor de ogen van tienduizenden Hongaren. Benieuwd.

 

 

Bij gebrek aan een eigen regenboogvlag gaan sommigen zelf aan de slag. Zoals Arsalan, een speler van GVM en de Pink Devils. Let ook op de regenboogkleuren op zijn T-shirt.

Arsalan kwam enkele jaren geleden uit Afghanistan aan. Hij werkt hier, en steekt niet onder stoelen of banken dat hij homo is.

 

Carl P (24/6/2021)

Holebi Mechelen ontwaakt uit gedwongen winterslaap

Na een verplichte lockdown van net geen zwangerschap lang ontwaken HLWM, de Pink Devils en Gay Volley Mechelen (GVM). De eerste Babbelkroeg en de eerste trainingen van GVM en de Pink Devils postcorona zijn een feit.

De training van GVM van donderdag 17 juni. 15 man. Meer mocht niet.

Het heeft allemaal veel langer geduurd dan ons lief was, maar holebi Mechelen is weer up and running. Onze eerste Babbelkroeg op vrijdag 11 juni was een aangenaam weerzien. Kleine twintig man, op het terras buiten, lekker weertje, coronaproof. Tof. Weten jullie eigenlijk wat jullie het meeste drinken? Met lengtes voorsprong is dat Maneblusser, al spreekt Walter P liever over een ‘Mannenblusser’.

Nog even tot 23.30 uur open en met maximaal vier aan een tafel. Maar de Babbelkroeg van vrijdag 2 juli is opnieuw tot 1 uur ’s nachts en met acht aan een tafel. Old style dus. We blijven nog even beneden. Vooraan buiten, bij goed weer, of binnen, als het wat minder is.

De Pink Devils hebben de eerste training van het jaar achter de rug. En spelen vanaf september weer wedstrijden op groot veld.

Gay Volley Mechelen (GVM) ten slotte, is op donderdag 10 juni herstart met acht spelers. Een week nadien zaten we aan 15. Meteen het maximum voor indoortrainingen. Maar geen paniek, van donderdag 24 juni tot en met donderdag 5 augustus spelen we beachvolleybal. In het zand dus. Van 19.30 uur tot 21.30 uur. Het plafond buiten is 50 man…

Donderdag 24 juni. Staand van links naar rechts: Björn, Jonathan, Luc, Erik, Jeroen, Kenneth en Joe. Zittend van links naar rechts: Arsalan, Carl, Luis en David. Foto: Walter P.

Heerlijk, met de ondergaande zon in het gezicht en de wind in de haren. Kom gerust eens kijken. We spelen op de beachvolleybalterreinen van IHAM (achter het station, Bautersemstraat).

Carl P (21/6/2021)

Europese gelukwensen voor 20-jarige Pink Devils

De Pink Devils, de enige homovoetbalploeg van het land met Mechelen als uitvalsbasis, bestaan 20 jaar. De European Gay and Lesbian Sport Federation (EGLSF) heeft ons een ‘diploma’ gestuurd om ons geluk te wensen met die 20 jaar en ons te bedanken voor de jarenlang inzet voor de goede zaak.

Eigenlijk zagen de Pink Devils het levenslicht in 2000, in de aanloop naar de Gay Games in Sydney (Australië). Maar officieel is het dus 2001. Aan de basis lagen mensen als Guido DB, Koen N, en nog wat anderen. Onze eerste wedstrijd tegen een Antwerpse vrouwenploeg hebben we… verloren.

In die twintig jaar hebben de Pink Devils HEEL VEEL gereisd, om overal in te wereld te gaan sjotten: Montreal (Canada), Sydney (Australië), Parijs, Londen, Amsterdam, Utrecht, München, Kopenhagen, Stockholm, Keulen, Milaan, Rome, Boedapest en Barcelona. En mogelijk vergeet ik nog enkele bestemmingen.

De sportieve hoogtepunten. Zilver in Barcelona (verloren van Londen) en zilver in Montreal (verloren van Washington DC).

Hoeveel mensen hebben we in die twintig jaar over de vloer gehad: meer dan 100, en dat is een voorzichtige schatting, uit heel veel Europese landen en andere delen van de wereld. Het gros homo’s, maar ook enkele hetero’s en transgenders. Ook heel veel rassen, kleuren en talen.

Onze trainers de voorbije jaren (sorry als ik hier namen vergeet): Martin VB, Wim V, Alain VH en Andy H. Onze trekkers (ook hier sorry): Koen N, Joris A en Andy H.

Tsjechen

We hebben zelf ook meerdere toernooien georganiseerd. Denk aan de bende zatte Tsjechen in de oude Babbelkroeg naar aanleiding van het toernooi op De Nekker voor tien jaar Pink Devils. Die avond was berucht. Vraag maar eens aan mensen als Walter P, Carl P, Luc M…

We hebben tevens het voetballuik van de Europese Eurogames (Mechelen) en van de mondiale Outgames (Antwerpen) voor onze rekening genomen. In Antwerpen hebben we er in een paar uur tijd 700 Duvels, Krieks en nog aan Belgisch bier erdoor gejaagd tijdens een bierproefavond. ‘Man, you’re giving them away for free’, zei een Amerikaan me. Hij verwees naar de drie bieren voor amper 5 euro. In New York kost een Duvel alleen al meer dan 5 euro. Het resultaat? Een hoop dronken homo’s én lesbiennes.

Red & Blue is al jaren onze trouwe shirtsponsor. Waarvoor oneindig veel dank.

De Pink Devils voetballen niet alleen. Het beruchte De Mol-weekend zindert na jaren nog na. Of onze doortocht op de Gentse feesten, Ardennenweekends, het gesmaakte huwelijk van Bjorn en Dieter in Gent… Of de lunch in het samenzijn met François De Keersmaecker, de toenmalige voorzitter van de Belgische voetbalbond bij ons thuis.

Ook nog een woord van dank voor Red & Blue, dat al jaren onze shirtsponsor is. Heel veel outfits hebben we aan de gay danstempel te danken. Merci!!!

Carl P (21/6/2021)

In memoriam Rony Doms (1966-2021)

Droevig nieuws. Ons lid Rony Doms is op zijn 55ste verjaardag overleden aan een slepende ziekte. We wensen zijn ouders, broer, familie en vrienden veel sterkte toe. Rust in vrede.