MECHELEN KLEURT REGENBOOG – 17 MEI

‘HLWM geniet de volle ondersteuning van het Mechelse stadsbestuur’
‘In Mechelen is er hoegenaamd geen plaats voor eender welke vorm van discriminatie.’ Schepen van Diversiteit Marc Hendrickx sprak duidelijke taal in zijn speech naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie op woensdag 17 mei.
Lokale politici, pers, een kandidaat voor Mister Gay Belgium en enkele HLWM’ers waren rond de middag aanwezig toen voor het stadhuis de regenboogvlag gehesen werd. Schepen Hendrickx stak ons tijdens zijn speech een hart onder de riem.
Hij haalde fors uit naar iedereen die zich schuldig maakt aan intimidatie op basis van seksuele oriëntatie. ‘Daar staat in Mechelen een gas-boete op die kan oplopen tot 350 euro. Onze politie treedt meteen kordaat op.’
Hij somde ook de initiatieven op die Mechelen heeft ontplooid naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie. ‘We hijsen hier de regenboogvlag. Die blijft een hele week hangen. We hebben het beeld van Margareta van Oostenrijk een regenbooghoed opgezet. En zaterdag vindt tijdens de markt de ballonnenactie ‘doorprik de vooroordelen’ plaats.’
De onthaalmedewerkers in het Huis van de Mechelaar, de politie, de personeelsleden, en de mensen in de bibliotheek liepen tijdens de Internationale Dag 24 uur met regenboogbuttons op hun kledij. ‘Kwestie van het signaal van verdraagzaamheid verder te verspreiden.’ En de website en de Facebook-account van Mechelen kleurden de hele dag regenboog.
En tot 24 mei loopt in de bibliotheek een actie om boeken van holebi-auteurs in de kijker te zetten.
‘Met al deze symbolische acties steken we de holebi- en transgemeenschap een hart onder de riem en roepen we samen op tot verdraagzaamheid. HLWM, die met een brede kijk op seksuele oriëntatie opkomt voor de rechten van holebi’s en transgenders, geniet daarbij de volle ondersteuning van het Mechelse stadsbestuur’, besloot eerste schepen Hendrickx.
Nadien trokken we naar onze gloednieuwe babbelkroeg, waar de schepen, de kandidaat Mister Gay Belgium, Dirk en een gemeenteraadslid gelijktijdig vier regenboogvlaggen uit de ramen van ons café lieten zakken. Margareta met regenbooghoed keek instemmend toe.


’s Avonds speelden de Pink Devils, de enige homovoetbalploeg van België, een galawedstrijd in en tegen Boom. Zeventien spelers kwamen opdagen, onder wie mijn twee neven. Onder het goedkeurend oog van enkele tientallen Bomenaren wonnen de Pink Devils met 5-1. Een oprechte dank aan de gemeente Boom voor de organisatie.

Carl P