HLWM in coronatijden, ronde 2.2

We zitten in een nieuwe lockdown die niet zo mag heten… We moeten ons weer eens zelf bezighouden. ‘HLWM in coronatijden’ wil je daarbij helpen met lees-, kijk- en luistertips. Geniet ervan.

De Britse olympische duikkampioen Tom Daley.

1/ Leestip

Philippe Besson – Lieg met mij – 158 blz.

Velen van jullie zijn 50+. ‘Lieg met mij’ van de bekende Franse schrijver Philippe Besson (1967) wordt dan heel erg herkenbaar. Mijn eigen vriend liet na lectuur in het boek een post-it achter met daarop: ‘Erg goed. Heel herkenbaar. Zelfde tijd als ik/ons.’

Inderdaad, ‘Lieg met mij’ speelt zich voor tweederde af in 1984. Philippe – de auteur dus, want het boek is een autobiografie – woont als tiener in een kleine Franse gemeente. Hij is de zoon van de hoofdonderwijzer. Zijn vader is meteen ook zijn leraar.

Op school leert Philippe medeleerling Thomas kennen. De twee worden verliefd. Ze doen hét een paar keer, op bizarre plaatsen, kwestie van toch maar niet betrapt te worden. Erg lang duurt het allemaal niet. Thomas neemt afstand en verdwijnt uiteindelijk uit Philippes leven.

In 2007 komt een volwassen Philippe, ondertussen schrijver, bij stom toeval in een hotel in contact met een jonge man die als twee druppels water gelijkt op Thomas. Het blijkt diens zoon te zijn. De rest is ontroerend en zonder happy end.

‘Lieg met mij’ is door Besson opgedragen aan zijn eerste grote liefde, de een jaar oudere Thomas Andrieu. Het boekt ademt heel goed de sfeer van het opgroeien als homotiener in een kleine gemeente in de jaren tachtig: het stiekeme, de vrees ontdekt te worden, het met niemand over homoseksualiteit kunnen praten, de schrik voor het uit de kast komen…

Een echte aanrader. En amper 158 bladzijden. Makkelijk in één kil, donker en nat weekend te lezen. Overigens zijn ook de andere boeken van Besson toppers. Ik denk aan ‘Bij afwezigheid van mannen’ en Zijn broer’. Homo’s staan er telkens in centraal.

 

2/ Kijktips (en ook luistertips)

2.1 OutTV

  • Vrijdag 23.44 uur: Out in the line-up. Australische documentaire over homoseksualiteit in de surfwereld. Twee homoseksuele surfers reizen de wereld rond om het taboe rond homoseksualiteit in de surfwereld te doorbreken.
  • Zaterdag 22.20 uur: Brüder der Nacht. Documentaire over Bulgaarse Roma-jongens (zigeuners) die in Wenen hun lichaam verkopen.
  • Zaterdag 23.50 uur: Becoming Penny. Documentaire over de transgender Penny Panagi die besluit een geslachtsoperatie te ondergaan.
  • Zondag 22.44 uur: Call Me Marianna. Documentaire over een 40-jarige Poolse man – een echtgenoot, vader en zoon – die besluit vrouw te worden. Het resultaat is een eenzaam leven in een homofoob Polen.

2.2 Coming-out

We hebben het allemaal moeten doen, en wie na ons komt zal het ook nog altijd moeten doen. De coming-out. Onze ouders en anderen vertellen dat we homo, lesbienne, bi of transgender zijn. Niet altijd makkelijk, maar vaak toch minder erg dan gevreesd.

Een Amerikaanse identieke tweeling doet in een videogesprek zijn coming-out aan de vader.

Heb je onderwerpen/thema’s die je eens aan bod wilt zien komen? Stuur dan een mail naar info@hlwm.be. En laat ook eens weten wat je van ‘HLWM in coronatijden, ronde 2’ vindt.

Carl P (20/11/2020)