HLWM in coronatijden, ronde 2.3

We zitten in een nieuwe lockdown die niet zo mag heten… We moeten ons weer eens zelf bezighouden. ‘HLWM in coronatijden’ wil je daarbij helpen met lees-, kijk- en luistertips. Geniet ervan.

De documentaire ‘Dressed as a Girl’ zoomt in op wereld van de drag queens in Londen.

 

1 Leestip

Brandon Taylor – Real Life – 336 blz. 

Wallace is een zwarte doctoraatsstudent in biochemie aan een blanke universiteit in de Amerikaanse midwest. Hij komt uit een klein stadje uit de conservatieve zuidelijke staat Alabama. En Wallace is homo. Hij is de eerste zwarte PhD-student in biochemie in decennia aan de blanke universiteit. Wallace wordt gepest. Een van zijn labo-experimenten mislukt als gevolg van sabotage.

De enige zonnestraal in zijn leven is zijn blanke vriend en medestudent Miller, een hetero die niet vies is van homoseks, en zijn regelmatige bezoeken aan een homosauna.

‘Real Life’ is een campusroman over homoseksualiteit, discriminatie (als een van de weinige zwarten op de campus wordt Wallace soms aanzien voor een drugsdealer), misbruik, eenzaamheid… Wallace wordt geviseerd, maar zelf viseert hij ook de Aziatische studenten op de campus. Wie is de grootste pester?

Het boek is behoorlijk autobiografisch. Brandon Taylor is Afro-Amerikaan en homo, en studeerde biochemie en literatuur in Wisconsin en in Iowa, twee blanke staten. En hij groeide op het platteland van Alabama op.

Het boek van begin dit jaar stond op de shortlist voor de Booker Prize 2020, een soort Nobelprijs voor het beste Engelstalige boek van het jaar. Het kreeg erg lovende kritieken in onder meer The New York Times, The Washington Post, Los Angeles Times en The Guardian.

 

 

 

Edward Morgan (E.M.) Forster – Maurice – 214 blz.

Ik heb weinig boeken in mijn leven twee keer gelezen. Laat staan drie of, godbetert, vier keer. ‘Maurice’ is die eer te beurt gevallen. Of moet ik het voltooid deelwoord laten vallen? Want ik sluit niet uit dat ik het ooit nog eens lees.

Recent is het boek niet. Forster, zelf homo maar van Londen tot Tokio in de kast – homoseksualiteit was toen nog strafbaar in het Verenigd Koninkrijk – schreef het boek in 1913-1914. Het is losjes gebaseerd op zijn studententijd in Cambridge. Omdat Forster niet ‘out’ was, legde hij het manuscript in een lade met een nota erbij. Het mocht pas na zijn dood gepubliceerd worden. Dat gebeurde in 1971, bijna 60 jaar na het schrijven van ‘Maurice’.

Maurice Hall, een telg uit de betere Engelse burgerij, ontmoet tijdens zijn studies in Cambridge de edelman Clive Durham. Vrij snel ontstaat een relatie. Forster omschrijft die als ’the unspeakable vices of the Greeks’ (de onuitspreekbare ondeugden van de Grieken). Maar Durham beseft dat van hem andere dingen verwacht worden: trouwen en kinderen krijgen, kwestie van de naam, de titel en het landgoed te kunnen doorgeven. Hall blijft ontredderd achter. Tijdens een bezoek aan Durham ontmoet Hall de jachtopziener Alec Scudder. Wat onmogelijk lijkt, liefde tussen de twee mensen van totaal andere klassen, gebeurt.

‘Maurice’ werd in 1987 prachtig verfilmd. De toen nog vrij onbekende Hugh Grant speelt de rol van Clive Durham. Het boek en de film zijn absolute aanraders. De trailer van de film vind je hier https://www.youtube.com/watch?v=d475Or1co_Y

 

Weten jullie nog wie Jonen is? Hij speelt volleybal bij GVM en is een van de twee gasten – samen met Maarten – die tekenden voor de opvoering van twee ‘gay musicals’ in de Babbelkroeg. Remember? Wel, Jonen schrijft ook boeken. Rechtstreeks in het Engels. Hij laat weten dat zijn pennenvrucht ‘Mine Looks Purple’ in Kartonnen Dozen in Antwerpen ligt, een van de heel weinige lgbtq-boekenwinkels in ons land. Wil je meer weten? Klik op deze link. https://www.kartonnendozenlgbt.be/product/mine-looks-purple/

Je bent lgbtq en leest graag boeken (veel anders valt er niet te doen). Surf eens dan naar onderstaande links met overzichten van de beste lgbtq-boeken aller tijden. En laat ons weten welke holebiboeken jij ontzettend goed hebt gevonden: info@hlwm.be Misschien kunnen we een HLWM-top tien opstellen.

https://winq.nl/articles/229403/de-ultieme-queer-boekenlijst/

https://www.tzum.info/2015/08/nieuws-de-top-100-gay-literatuur-honderd-homoboeken-die-je-gelezen-moet-hebben/

https://www.advocate.com/books/2018/6/15/25-best-lgbt-novels-all-time#media-gallery-media-3

https://www.goodreads.com/list/show/17290.Publishing_Triangle_100_Best_Gay_and_Lesbian_Books

 

2 Kijktips

2.1 OutTV

  • Vrijdag 22.33 uur: Dressed as a Girl. Britse documentaire uit 2015 over de drag queens in Oost-Londen. Een kijk achter en onder de vele lagen make-up, pruiken en kostuums.
  • Zaterdag 23.15 uur: The Dickumentary. A History of the Penis. Een documentaire over de geschiedenis van de penis, vanaf den beginne tot nu. Met een focus op de biologische, culturele en religieuze betekenis van de piemel.
  • Zondag 22.35 uur: 180 BPM. Franse film over liefde en vriendschap in tijden van aids in het Parijs van begin de jaren 90. Heel zeker een aanrader.

2.2 Nog op tv

  • Vrijdag, 23.15 uur, NPO2: Welcome to Chechnya. Gewaagde documentaire over de keiharde vervolging van lgbt-mensen in de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië. Daarbij worden niet zelden mensen fysiek geliquideerd.
  • Vrijdag, 21.20 uur, Canvas: Beautiful Boy. Wil je Timothée Chalamet, de hoofdrolspeler in ‘Call Me By Your Name’ nog eens aan het werk zien? Kijk dan zeker naar het ijzersterke en confronterende ‘Beautiful Boy’, waarin Chalamet een drugsverslaafde jonge man speelt.

2.3 Films op het internet, in het Nederlands en het Frans

Ik krijg wel eens de opmerking dat ik voortdurend Engelstalige, niet-ondertitelde films aanprijs. Scuza me. Mijn excuses. Maar veel Nederlands vind je op het internet niet. Met heel veel moeite heb ik twee films gevonden die de moeite zijn. De eerste is in het Engels, maar, stel je voor, met Nederlandse ondertitels. De tweede is een Franse film.

  • The 24th Day (2004) vertelt het verhaal van Tom en Dan, twee twintigers die na een nachtje seks elk hun eigen weg gaan. Tom huwt een vrouw. En dan haalt hiv en aids het leven van de drie overhoop. https://www.youtube.com/watch?v=H6wAPQS1_t4
  • Un frère (2018). Tom (15) brengt naar jaarlijkse gewoonte zijn zomer met zijn ouders en zus door in hun buitenverblijf. Een ander gezin komt op bezoek. Het klikt tussen Tom en de 17-jarige nieuwkomer Felix.      https://www.youtube.com/watch?v=QyggQrBOE1U

3 Gays en chemsex

We zetten ‘HLWM in coronatijden, ronde 2.x’ even stop om jullie iets nieuws te brengen: een drie- of vierdelige reeks op www.hlwm.be over de opmars van chemsex in het homowereldje. Ongeveer 10 procent van alle homo’s heeft regelmatig chemsex. Dat is seks in combinatie met drugs als crystal meth, GHB/GBL, ketamine… ‘De opmars van crystal meth en het slammen (het inspuiten van drugs) onder homo’s is alarmerend’, zegt een gecontacteerde expert.

De reeks is gebaseerd op interviews, het bekijken van webinars en video’s, het lezen van documenten en het laten invullen van een vragenlijst over chemsex/ander drugsgebruik door enkele homo’s.

Redactie: Carl P (27/11/2020)