HLWM in coronatijden, ronde 2.1

We zitten in een nieuwe lockdown die niet zo mag heten… We moeten ons weer eens zelf bezighouden. ‘HLWM in coronatijden’ wil je daarbij helpen met lees-, kijk- en luistertips. Geniet ervan.

Het Fire Island Dance Festival.

 

1/ Leestip

André Aciman – Vind me – 248 blz.

Dit is het sterk gehypete vervolg van ‘Noem me bij jouw naam’ (Call Me By Your Name) van dezelfde auteur. De film op basis van het eerste boek was zo’n succes dat een vervolgboek – en later ook een vervolgfilm – niet kon uitblijven.

In ‘Noem me bij jouw naam’ stond de relatie centraal tussen de jonge Elio en de wat oudere student Oliver. Ze beleefden in het Italiaanse zomerhuis van Elio’s vader Samuel de zomer van hun toen nog vrij jonge leven. In ‘Vind me’ – dat zo’n 15 jaar later speelt – staat die relatie veel minder centraal. De eerste helft van het boek focust op Samuel, Elio’s ondertussen gescheiden vader. Die ontmoet in de trein tussen Firenze en Rome een jonge vrouw die de vlam van zijn leven wordt.

Pas vanaf pagina 105, net voor ‘Vind me’ halfweg is, duikt Elio weer op. Die is ondertussen een gelauwerd concertpianist. En, buiten wat scharrels her en der, nog altijd single. Op een klassiek concert in een Parijse kerk ontmoet hij Michel, een veel oudere homo… Maar het verlangen naar zijn jeugdliefde Oliver is zeker niet dood.

Er zijn duidelijk parallellen tussen het eerste en tweede deel van ‘Vind me’. De oudere vader Samuel die heel onverwacht een veel jongere vrouw aan de haak slaat versus de circa 30-jarige Elio die even onverwacht aan de haal gaat met de veel oudere Michel.

Waarom Samuel in het tweede boek centraal staat, terwijl hij in het eerste erg op de achtergrond was, is me niet duidelijk. Allemaal vrij voorspelbaar en zeker niet zo mooi als de Italiaanse zomer van 15 jaar eerder in ‘Noem me met jouw naam’. De vervolgfilm zal zeker niet zo goed zijn als ‘Call Me By Your Name’. Een derde boek hoeft van mijn part niet.

 

2/ Kijktips (en ook luistertips)

2.1 OutTV

  • Vrijdag 22.23 uur: Young & Wild. Daniela, opgegroeid in een streng katholiek Amerikaans gezin, begint om haar moeder te sarren een heftige affaire met een vriendin.
  • Zaterdag 22.21 uur: Stadt, Land, Fluss. Twee jonge studenten, Marko en Jacob, worden op een Duitse landbouwschool verliefd op elkaar.
  • Zondag 22.36 uur: Half-Life. Een film over ingewikkelde homoseksuele relaties in een toekomstige wereld gedomineerd door natuurrampen.

2.2 Dans

Mooie mannen, ballet en/of moderne dans. Het is een leuke combinatie. Een paar suggesties van op internet.

  • Om af te sluiten. Los Angeles heeft een gay mannenkoor: Gay Men’s Chorus Los Angeles (GMCLA). Die maakt elk jaar een soort van musical. Neem eens een kijkje. Vanaf 2.30 minuten wordt het heel goed. Misschien ook iets voor HLWM?https://www.youtube.com/watch?v=PJr66R9rBcM

 

Redactie: Carl P (november 2020)