Eén jaar verrijzenis van HLWM

Bijna 100 betalende leden en net geen 200 mensen op onze mailinglijst, een website en een nieuwsbrief die veel bezocht en gelezen worden, een goed draaiende Babbelkroeg, een verjonging en weer volop activiteiten. Dat is de balans van één jaar HLWM op de Grote Markt. En we hebben volop plannen.

Eind 2016 zat de Homo- en Lesbiennewerking Mechelen (HLWM) in zak en as. We moesten het pand in de Hanswijkstraat – waar we zo’n 25 jaar hadden gezeten – binnen afzienbare tijd verlaten. En de zoektocht naar een nieuwe locatie liep langs geen kant. Activiteiten waren er zo goed als niet meer, buiten dan de klassiekers. En de stuurgroep van HLWM leek op een duiventil.

Even werd een eigen café in de vroegere Neuskapel in hartje Mechelen overwogen. Maar enkele bezoeken, veel vergaderingen en zelfs een plattegrond (klik op link: ontwerpplan Neuskapel, getekend door Koen N) van hoe dat nieuwe pand er moest uitzien later bleek die piste onhaalbaar. Financieel en logistiek (wie gaat al dat werk doen?) was de Neuskapel geen optie.

Ontwerpplan Neuskapel

Vrijzinnigen

Een intensieve zoektocht – deels gelijktijdig met het denkspoor van de Neuskapel – leverde – met dank aan de Mechelse vrijzinnigen – de zolderverdieping van het vroegere restaurant Het Torenhof op. In een paar weken tijd was de klus – schilderen, timmeren, kuisen, verhuizen (kleine foto aanhangwagen, het leegmaken van de oude Babbelkroeg in de Hanswijkstraat) – geklaard. Op 1 april 2017, precies een jaar geleden, ging de nieuwe Bab feestelijk open.

 

 

Ondertussen zag ook een heel nieuwe stuurgroep het daglicht, met nog drie leden van het vorige bestuur (Kenny, Dirk en Denis), drie mensen die veel jaren eerder al eens mee aan het roer hadden gestaan (Jan, Koen en Carl), en twee nieuwkomers (Antoine en Jimmy).

Nu, een jaar later, kunnen we met trots terugblikken. We hebben HLWM en de Babbelkroeg nieuw leven ingeblazen. Een overzicht.

Jonger volk

De Babbelkroeg draait erg goed. Met sinds de heropening gemiddeld 123 mensen per maand liggen de bezoekersaantallen systematisch hoger dan tijdens de laatste maanden van de oude Babbelkroeg. Tegenover anderhalf jaar geleden komen weer jonge mensen over de vloer, twintigers dan. Ons café trekt ook veel nieuwe mensen, van wie enkelen via een onthaalgesprek de weg naar HLWM vonden. De zoektocht naar tappers en medewerkers loopt vlot. Ongeveer 1 op de 3 leden van HLWM steekt op regelmatige basis de handen uit de mouwen, waarvoor dank.

We communiceren via allerlei kanalen met onze leden en sympathisanten. Om de drie maanden versturen we een nieuwsbrief met nieuws, activiteiten, kijktips, leessuggesties… Die is er gekomen ter vervanging van de oubollige papieren HLWM Info. Verslagen en foto’s van onze activiteiten zijn te vinden op de vernieuwde website van HLWM, die veel sneller en nauwgezetter op de bal speelt dan ooit voordien. Om jullie tussen de nieuwsbrieven door op de hoogte te houden gebruiken we onze mailinglijst, die bijna 200 mensen bereikt.

Financieel gaat het HLWM voor de wind. Onze Babbelkroeg levert winst op. Dat laat ons toe het jaarlijkse lidgeld voor singles te verlagen, de prijs van onder meer het Ardennenweekend te drukken, en af en toe dingen te doen die geld kosten in plaats van op te brengen.

Sporten

We organiseren weer volop activiteiten (zie bijgevoegde affiches, van de hand van Jimmy DB, zijn foto staat tussen de affiches). Zowel de kwantiteit als de kwaliteit daarvan zit in de lift: van ontspanning (karaoke, thema-avonden in de Bab, wandelingen en bbq) over toneel (Mannelijk Naakt) naar informatie (Sensoa/Genderflux en psycholoog Herman Cools). Wie wil sporten, kan bij een van onze zusterorganisaties terecht: Pink Devils, Gay Volley Mechelen en Pink Pedals.

HLWM zit ook veel aan tafel met çavaria, de koepel boven 120 Vlaamse en Brusselse holebiverenigingen, politici en ambtenaren van de stad Mechelen, en andere verenigingen die zich inzetten voor de LGTB-gemeenschap.

Vooruitblikken

Laten we even vooruitblikken. Wat zijn de plannen voor de komende maanden en jaren? In de eerste plaats boeiende en gevarieerde activiteiten. We zetten een scholenwerking op poten, waarbij secundaire klassen een beroep kunnen doen op iemand van HLWM om te komen spreken. We gaan proberen weer vrouwen naar de Babbelkroeg en onze activiteiten te lokken. De groeiende groep jongeren dwingt ons na te denken over nieuwe activiteiten en een andere manier van communicatie (jongeren gebruiken veel minder e-mail dan mensen boven 35 jaar). En, 2020 loert om de hoek, wanneer HLWM 35 jaar bestaat.

Laten we een kleine enquête doen. Welke affiche van Jimmy van de voorbije twaalf maanden vinden jullie het mooist? Je kan je keuze kenbaar maken door helemaal onderaan dit artikel ‘commentaar’ aan te klikken en dan de naam van de affiche te vermelden. Omdat er de voorbije dagen wat spam via ‘commentaar’ is binnengekomen, moet ik jullie keuze/opmerkingen eerst wel goedkeuren. Maar zeker eens doen. Stemmen kan ook via mail naar info@hlwm.be.

Carl P (30/3/2018)

PS. Een verslag met héél veel foto’s van de opening van de Babbelkroeg op 1 april 2017 vind je onder het navigatiebalkje ‘We hebben toen’ en dan ‘Opening Bab’.

 

5 gedachten over “Eén jaar verrijzenis van HLWM”

  1. Het zijn stuk voor stuk pareltjes… moeilijke keuze dus. Er zijn toch nog enkele uitschieters en als ik er dan eentje van moet kiezen dan vind ik deze van de wandeling in het Mechels Broek prachtig. De stijl is mooi, de eenvoudige kleuren, de simpele pennentrek, de blik van de man rechts veelzeggend. De ontspannen sfeer wordt mooi vertaald… echt een toppertje.

  2. Carl,

    Dit is niet mijn gezicht hoor. Ik dacht dat ik hiervoor “Robert Pattinson” had gebruikt ;).

    groeten,
    Jimmy

Reacties zijn gesloten.