‘Bedankt jullie allen, jullie laten Ihsane langer leven’

De stille mars ter nagedachtenis van Ihsane Jarfi houdt halt voor de Babbelkroeg in Mechelen.

Eén incident overschaduwde de optocht ter nagedachtenis van de tiende verjaardag van de moord op de Luikse homo Ihsane Jarfi. Een van de toeschouwers op de Grote Markt van Mechelen vond het nodig ons de ‘hel’ toe te wensen en ons uit te maken voor een ‘gruwel’. We wisten meteen waarom de stille mars nog altijd nodig is. 

Tussen 150 en 180 mensen gaven zondag – een warme en zonnige herfstdag – present voor de stille mars ter nagedachtenis van de Luikenaar Ihsane Jarfi. Die werd in april 2012 gruwelijk vermoord. Het motief: homohaat. Zijn moordenaars hebben ongewoon lange gevangenisstraffen gekregen.

Veel volk van HLWM ook. Ons lid Willy S had zelfs zijn kleinzonen meegebracht. Waarvoor dank. Beide jongens kregen amper 50 meter na het vertrek van de optocht het bewijs waarom die nog altijd nodig is. Een ’toeschouwer’ vond het nodig ons een resem verwensingen naar het hoofd te slingeren. De Mechelse politie, die de stoet begeleidde, stapte meteen op de man af.

Voor de rest verliep de optocht rustig en vreedzaam. Beide ouders van Jarfi liepen vooraan achter een grote spandoek. Gevolgd door een bont allegaartje van lbgtq+’ers en heterosympathisanten. Ik heb zelfs het genoegen gehad in de stoet kennis te maken met de moeder van een van onze jonge leden. Bedankt, mevrouw, dat je erbij was. Very much appreciated.

De vader van Jarfi spreekt de deelnemers toe. Rechts zijn moeder.

De stoet hield twee keer halt. De eerste keer aan de Dossinkazerne, het nationale symbool van tolerantie. De tweede stop van was voor onze Babbelkroeg in hartje Mechelen. Die voor de gelegenheid getooid was in 14 grote regenboogvlaggen.

De vader van Ihsane sprak ons aan het einde van de stoet nog even toe. ‘Bedankt, jullie allen, jullie laten Ihsane langer leven’, zei hij. Hij gaf enkele cijfers van het geweld tegen lgbtq+-mensen in Frankrijk en België. Cijfers die je doen duizelen. Die bewijzen dat nog veel marsen ter nagedachtenis van Ihsane Jarfi nodig zullen zijn.

Na afloop trokken de organisatoren en enkele HLWM’ers naar de Babbelkroeg voor een gratis drankje. En om na te praten, ook over het incident. Om 17.30 uur begon in Cinema Lumière de film ‘Animals’, die het gruwelijke einde van Ihsane heel erg grafisch en into your face in beeld brengt. Je wordt er niet vrolijk van. Geloof me.

Bedankt aan alle HLWM’ers die het nodig vonden een krachtig signaal de wereld in te sturen: Hans en Erwin, Luc en Patrick, Willy en Paul, en twee kleinzonen, Carl en Koen, Tiina en Johanna, Yente, Ruben, Wout, Matthias en Liza, Wim, Frans… En sorry, ik ben ongetwijfeld mensen vergeten. Well done.

Tekst en foto’s: Carl P (17/10/2022)

De Babbelkroeg, getooid in 14 grote regenboogvlaggen.