‘Bareback kreeg de allure van een verboden vrucht’

 

Ter illustratie. Niet het hiv-rapport van JVG.

Deel 1: Het einde van de onschuld

Ik ben 25 jaar oud, gay en hiv-positief. Deze simpele feiten lokken vaak uiteenlopende reacties uit: medelijden (‘Wat erg voor je!’), bewondering (‘Dapper dat je daarvoor uitkomt!’) en onbegrip (‘Hoe kun je in tijden van PrEP nog hiv oplopen?’). Vooral de laatste reactie blijft hangen. Hoe komt het inderdaad dat een jonge homo hiv oploopt nu PrEP op de markt is?

Voor ik met hiv besmet raakte, neukte ik ongeveer al een jaar zonder condoom (bareback). Ik deed dat ook al enkele maanden in combinatie met partydrugs of chems (lees hieronder meer). Daardoor liep ik bijna met de regelmaat van de klok een soa (seksueel overdraagbare aandoening) op, maar dat kon telkens worden genezen (Been there, done that, got the antibiotics).

Waarom gebruikte ik geen condoom?

Toen ik op mijn 18 jaar een datingprofiel aanmaakte en actief op zoek ben gegaan naar seks met mannen, gebruikte ik altijd condooms. Mijn moeder had het gebruik van condooms er ingestampt en ik had geen klachten over condoomgebruik.
Ik vermeld dat laatste omdat ik veel mannen ken die bareback neuken omdat ze met een condoom nooit dezelfde stimulatie ervaren. Niet omdat bareback lekkerder of natuurlijker aanvoelt, maar omdat ze helemaal niets voelen als ze een condoom dragen of, erger nog, pijn omdat condooms hun penis te erg afknellen. Of soms omdat ze geen condooms vinden in hun maat (ik ken nu eenmaal veel grootgeschapen homo’s. Size queen, guilty as charged).

Omdat mijn moeder zo sterk op condooms had aangedrongen,
kreeg bareback de allure van een verboden vrucht.

Bij mij zat het anders. Omdat mijn moeder zo sterk op condooms had aangedrongen, kreeg bareback de allure van een verboden vrucht. In de jaren dat ik heilig in condoomgebruik geloofde, gebeurde het af en toe dat ik de onbedekte penis van mijn sekspartners plaagde met mijn aanlokkelijke kontje. In het heetst van de strijd konden zij de verleiding niet weerstaan en ik evenmin. Karma heeft me dat vaak betaald gezet omdat ik nadien bijna altijd een soa opliep.

Ondanks de negatieve ervaringen met soa’s https://www.allesoverseks.be/soorten-soas liet de lokroep van bareback me niet los. Ik gooide het op een akkoord met de duivel (mezelf). In plaats van het verlangen naar bareback te ontkennen en dat gevoel op de slechtste momenten te laten ontploffen, zou ik het verlangen compleet verzadigen.

Ik koos ervoor met één vaste partner altijd bareback te doen. Ik had een fuckbuddy die hiv-positief was met een ondetecteerbare virale lading (poz & undetectable) en hiv dus niet kon overdragen, zelfs niet tijdens bareback. Een tijd lang sprak ik enkel met hem af voor bareback. Maar mijn akkoord met mezelf had een averechts effect. In plaats van mijn verlangen te verzadigen, verlangde ik nog meer naar bareback.

Langzaamaan liet ik het condoom vaker achterwege met andere partners. Ik begon ook steeds meer te klagen over condoomgebruik: moeilijk te openen verpakking, condoom gaat niet om van de eerste keer, erectie verdwijnt omdat het te lang duurt… Ik wist uit ervaring dat ik niet zonder condoom kon blijven neuken zonder iets ernstigs op te scharren. Want net als iedere zichzelf respecterende homo was ik bang voor hiv.

Om dat risico zo veel mogelijk in te perken, hanteerde ik ‘bareback conditions’, voorwaarden waaraan mannen moesten voldoen alvorens ik het bareback met hen deed. Ofwel moesten ze poz & undetectable zijn, ofwel moesten ze recentelijk zijn getest en soa-vrij zijn verklaard. In beide gevallen moest ik ze op hun woord geloven. Omdat ik zelfs dan nog soa’s opliep, waren die voorwaarden zo lek als een zeef. Mijn uiteindelijke hiv-besmetting heeft dat duidelijk bewezen.

Wat zijn chems?

Chems zijn harddrugs die in het homomilieu vaak worden ingenomen om de seksuele beleving te verruimen. Er zijn tientallen soorten. De bekendste zijn kamagra, ghb/gbl, xtc, cocaïne, speed en ketamine.

  • Kamagra is een andere vorm van viagra, waardoor je urenlang een erectie kan aanhouden zonder te spuiten en zelfs na klaarkomen.
  • Gbl is de klassieke rapedrug. De vloeistof heeft een ongelooflijk walgelijke smaak, maar maakt je een tweetal uur enorm geil. Nadien kan je een iets lichtere dosis nemen om het geile gevoel op peil te houden. Bij een te hoge dosis kan je bewusteloos worden (g-hole) of zelfs sterven.
  • Ghb is de minder sterke variant van gbl.
  • Xtc geeft je een ontspannen gevoel en vooral de weke delen van het lichaam worden gevoelig. Het lichaam kan snel oververhit geraken, dus moet je veel drinken.
  • Cocaïne en speed hebben een soortgelijk effect omdat ze je actief houden.
  • Ketamine is een geestverruimende drug en kan wel eens leiden tot trips (hallucinaties).

Meer info over chems vind je hier: http://www.allesoverseks.be/chemsex-risicos-en-tips-voor-veiligere-seks

Wat is PrEP?

PrEP is een hiv-remmer die een hiv-besmetting voorkomt en wordt dus preventief ingenomen. PrEP wordt voorgeschreven aan personen met seksuele risicocontacten (zonder condoom), voornamelijk homomannen.

Meer info over prep vind je hier: https://www.itg.be/N/prep-faq

Volgende zondag: ‘Ik was een maand te laat met PrEP’

Vragen voor JVG? Stuur ze naar carl.pansaerts@telenet.be, dat mag gerust onder een schuilnaam/schuilmailadres.

Tekst: JVG (juni 2020), eindredactie, foto’s en verrijking: Carl