‘Ik ben 25 jaar, gay en hiv-positief’

‘Mijn hiv-diagnose op 29 september 2017 deelde mijn leven in tweeën: vanaf dan zou er een deel zijn vóór hiv en een deel mét hiv. Er was een einde gekomen aan mijn onschuld. De speeltijd was voorbij. Ik ben 25 jaar, gay en hiv-positief.’

Hiv en aids, we horen er sinds enkele jaren nog weinig over. Indien toch, dan denken we te veel aan sub-Sahara Afrika en niet aan België. Fout. In 2018 raakten in ons land 882 mensen, vooral mannen, met hiv besmet.

Hiv en aids zijn België en de wereld niet uit. Naast de 882 nieuwe besmettingen (2,4 per dag), kregen in 2018 net geen 50 mensen in België te horen dat ze aids hebben en stierven 59 mensen aan de ziekte. De cijfers komen van Sciensano, het federale onderzoekscentrum voor de volksgezondheid. https://www.sciensano.be/en/biblio/epidemiologie-van-aids-en-hiv-infectie-belgie-toestand-31-december-2018

Jongeren

Ons land telt een kleine 20.000 seropositieven, voor de overgrote meerderheid mannen en dan vooral mannen die seks hebben met andere mannen. Het gros van de nieuwe besmettingen zit in de leeftijdscategorie 25 tot 49 jaar. Maar af en toe (10% van de gevallen) loopt het ook mis bij jongeren.

Een van hen is JVG, een 25-jarige homo uit Antwerpen, die op 23 jaar te horen kreeg dat hij seropositief is. We vonden JVG op Grindr en konden hem snel overtuigen om voor HLWM te vertellen hoe hij besmet is geraakt, hoe hij daarop reageerde, welke impact hiv heeft op zijn leven, wat de medische gevolgen zijn… Een ontroerend eerlijk relaas van hoe het fout is gelopen en hoe het leven nadien verder moet.

Vanaf nu elke zondag in een achttal afleveringen exclusief op www.hlwm.be.

PS. Vragen voor JVG, stuur ze naar carl.pansaerts@telenet.be

Carl P (21/6/2020)