Stadhuis kleurt regenboog uit protest tegen Hongarije

Het stadhuis van Mechelen kleurde in de avond en de nacht van 23 op 24 juni regenboog. Een initiatief van het stadsbestuur uit protest tegen de gang van zaken in Hongarije. Daar heeft premier Viktor Orban wetgeving door het parlement gejaagd die holebi’s discrimineert en op één hoopje gooit met pedofielen.

Mooi zicht, gisteravond op de Mechelse Grote Markt. Twee beamers projecteerden de regenboogvlag op het stadhuis. Het leverde knappe beelden op. En op de toren van de Sint-Rombouts wapperde een hele grote regenboogvlag. Maar het was te donker om die te fotograferen.

Mechelen protesteert daarmee tegen het antiholebibeleid van Hongarije. Daar loodste de erg conservatieve premier Orban een wetgeving door het parlement die het strafbaar maakt om in de aanwezigheid van minderjarigen te praten over holebi’s en transgenders. De wet is onderdeel van een bredere wetgeving tegen pedofilie. Daardoor wordt nog maar eens holebiseksualiteit gelijkgesteld aan pedofilie.

De Europese Commissie omschrijft de wet als een ‘absolute schande’ en een inbreuk op de ‘fundamentele waarden van Europa’. Over heel Europa kleurden voetbalstadions gisteren regenboog omdat Hongarije op dat ogenblik voetbalde tegen Duitsland. München, waar de match plaatsvonden, kreeg van de UEFA wel geen toestemming om het Allianz-stadion in regenboogkleuren te tooien. De UEFA kwam niet verder dan een regenboogkleurtje te gieten over haar logo.

Het Nederlandse elftal, dat de komende dagen in de Hongaarse hoofdstad Boedapest voetbalt, heeft een statement beloofd voor de ogen van tienduizenden Hongaren. Benieuwd.

 

 

Bij gebrek aan een eigen regenboogvlag gaan sommigen zelf aan de slag. Zoals Arsalan, een speler van GVM en de Pink Devils. Let ook op de regenboogkleuren op zijn T-shirt.

Arsalan kwam enkele jaren geleden uit Afghanistan aan. Hij werkt hier, en steekt niet onder stoelen of banken dat hij homo is.

 

Carl P (24/6/2021)