Mechelen en Kruidtuin kleuren regenboog

Het is vandaag IDAHOT, de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie. Zeg maar de nationale feestdag van de holebi’s wereldwijd. Onze 21 juli dus. In Mechelen werd aan het stadhuis de regenboogvlag gehesen. In de Kruidtuin werd een regenboogbank onthuld.

Schepen Marc Hendrickx test de regenboogbank in de Kruidtuin van Mechelen.

Ik moest deze ochtend vroeg uit de veren om HLWM te vertegenwoordigen op de IDAHOT-events. Stipt om 9 uur werd de regenboogvlag – het symbool van de internationale holebigemeenschap – aan het stadhuis gehesen. Die blijft er de hele week wapperen. De vlaggenhijser van dienst was Marc Hendrickx, de schepen van Diversiteit, Gelijke Kansen en Integratie.

De regenboogvlag moest vooral heel langzaam naar omhoog gaan om de talrijk opgekomen pers de kans te geven uitgebreid plaatjes te schieten en film te draaien.

Tussendoor had ik van de aanwezigen gehoord dat ze het jammer vonden dat op de bovenste verdieping van de Babbelkroeg onze vier regenboogvlaggen niet uithingen… ‘Dat was vorig jaar zo mooi.’

Stipt om 9 uur werd de vlag aan het stadhuis gehesen.

Nadien ging het naar de Kruidtuin, waar een in regenboogkleuren geschilderde bank werd ingehuldigd. Die krijgt binnenkort nog een metalen plaatje met daarop de logo’s van de stad Mechelen en HLWM.

Totaal onverwacht – en dus onvoorbereid – werd ik gevraagd een paar woorden te zeggen. Ik heb Mechelen en de vrijzinnigen bedankt voor de jarenlange goede en vlotte samenwerking. En ik heb even stilgestaan over het waarom van deze actie in de Kruidtuin. ‘Het blijft nodig. Denk maar aan de recente bedreigingen aan het adres van een doctoraatsstudent van de Vrije Universiteit Brussel die onderzoek doet naar de vervolging van holebi’s in de ex-Sovjet-Unie. Maar er zijn ook hoopgevende signalen. Ons recente bezoek aan kardinaal Jozef De Kesel, de aartsbisschop van Mechelen-Brussel, leverde twee markante uitspraken op: de kardinaal sprak zich uit voor een soort kerkelijk homohuwelijk én hij vindt dat holebi’s het niet alleen mogen zijn, maar het ook mogen doen.’

Ik heb ook even stilgestaan bij de symboliek van de regenboogvlag. De veelkleurige vlag staat symbool voor de diversiteit van de LGBTQ-wereld: homo’s, lesbiennes, bi’s, transgenders, queer… Maar evengoed voor de diversiteit van onze samenleving: man-vrouw, jong-oud, Belg-niet-Belg…hetero-niet-hetero.

Nadien nog wat quotes voor de regionale edities van kranten en een uitgebreider interview met RTV. En dat alles zonder geschoren te zijn… Gelukkig was het slechts drie dagen geleden.

Ik heb de ochtend afgesloten met een uitgebreide babbel over de noodzaak om meer vrouwen naar HLWM en de Babbelkroeg te krijgen. Ja, ook daar zijn we mee bezig.

Toen ik via de Grote Markt weer naar huis wandelde, wapperden vier vlaggen fier aan onze gevel.

Aan ieder van jullie: een prettige nationale feestdag.

 

Internationale Dag Tegen de Homofobie en Transfobie

Iedereen deelt liefde, in welke vorm dan ook. <3Vandaag is het Internationale Dag Tegen de Homofobie en Transfobie. Ontdek onze regenboogbank in de Kruidtuin, speld een regenboogbutton op en draag mee onze mooie boodschap uit. #IDAHOTRegenboogfilter: http://bit.ly/regenboogfilterMeer info buttons: http://bit.ly/IDAHOT-2018

Geplaatst door Stad Mechelen op woensdag 16 mei 2018

 

Veel pers in de Kruidtuin voor de inhuldiging van de regenboogbank.

Carl P (tekst en foto’s) (17/5/2018)

1 gedachte over “Mechelen en Kruidtuin kleuren regenboog”

  1. Stad Mechelen dankt jullie en de andere LGBT-partners voor jullie inzet!

Reacties zijn gesloten.