Bij de dood van David P

David P, ik moet je het verhaal niet vertellen. Enkele reacties die ik vandaag van mensen van HLWM heb ontvangen. ‘Verschrikkelijk. En dat het recidivisten zijn toont dat het probleem nog altijd niet voldoende serieus wordt genomen.’ ‘Is baie sleg. Niet besef dit gebeur hier nie’ (Afrikaans). ‘Simpelweg misselijkmakend.’ ‘De ouders mogen ook wel eens op het matje worden geroepen.’ ‘100.000 jaar in de bak, aub.’ ‘Schandalig.’ ‘Ze komen er toch weer mee weg.’ ‘I thought it was safe there, contrary to here’ (een door België afgewezen homovluchteling). De reacties van de politiek bespaar ik jullie. Die hebben jullie elders al wel gehoord of gelezen.

Is in Europa al ooit iemand vermoord omdat hij/zij hetero is? Dat is wel het geval voor holebi’s. In Tsjetsjenië – denk aan de documentaire van afgelopen weekend – is het schering en inslag. In Iran en andere moslimlanden staat op homoseksuele handelingen de doodstraf. In Polen en Hongarije is het een kwestie van tijd vooraleer het gebeurt, als het al niet is gebeurd. En dan hebben we het niet over de VS.

Niet David P is in de fout gegaan, wel zijn drie minderjarige belagers. Laat dat duidelijk zijn!

In België is het, godzijdank, een heel grote uitzondering. Enkele jaren geleden werd in Luik een jonge homo vermoord met homohaat als motief. Nu dus ook in Vlaanderen. En dan nog door drie minderjarigen. Hoe fucked up kan de geest van een minderjarige zijn dat hij bewust iemand in de val lokt en vermoordt. Daar zijn geen excuses voor. GEEN. Zestien- en zeventienjarigen zijn geen kinderen meer. Bovendien hadden de drie al een strafblad voor feiten van homobashing.

Her en der hoor je meteen dat het is niet verstandig is om laat op de avond op een afgelegen plek te daten. Alsof dat een excuus kan zijn om iemand te vermoorden. Het is zoals zomers geklede meisjes/vrouwen adviseren bepaalde wijken in Brussel te mijden om geen aanstoot te geven. FOUT dus. Niet David P is in de fout gegaan, wel zijn drie minderjarige belagers. Laat dat duidelijk zijn!

Grindr

Een goede raad aan de gebruikers van Grindr of andere datingsites. Laat een vriend/vriendin altijd weten wanneer, waar en met wie je afspreekt. En geef hem/haar het al dan niet fake nummer van je date. En zeg tegen je date dat iemand weet waar je zit. In 99,99 procent zal de date niet eindigen in slagen, verwondingen of erger, maar in de andere 0,01 procent kan de veiligheidsmaatregel levensreddend zijn. Iemand heeft mij vandaag al gevraagd of hij me mag laten weten waar en wanneer hij afspreekt. Ik heb ja gezegd.

Het klimaat van homohaat moet de kop worden ingedrukt. Europa moet de druk opvoeren op landen die heel bewust lgbtq-haat propageren, waardoor sommigen denken dat ze tot de actie mogen overgaan. Ik denk aan Polen met zijn lgbtq-vrije zones en aan Hongarije. Die druk moet verder gaan dan alleen woorden. DADEN zijn nodig. Europa moet de landen die het niet zo nauw nemen met de Europese grondwaarden pakken waar het pijn doet: in de portemonnee door Europees geld af te pakken.

Laat een goede vriend/vriendin altijd weten wanneer, waar en met wie je afspreekt. Het kan levensreddend zijn.

België staat tweede in de Europese Rainbow Index, die de graad van de wettelijke bescherming van lgbtq-mensen meet. Maar tussen de wetgeving (theorie) en wat mensen denken (praktijk) zit niet zelden een brede canyon. Het aantal feiten van holebihaat wordt in ons land systematisch onderschat. Dat komt vooral door onderrapportering. De slachtoffers durven niet naar de politie te stappen of vinden het niet de moeite omdat er toch niets mee wordt gedaan. DOEN, als je het slachtoffer van verbaal of fysiek geweld bent. De Belgische Senaat wil alvast dat slachtoffers anoniem aangifte kunnen doen op een digitaal platform en vindt dat de politie een draaiboek moet krijgen om met deze problematiek om te gaan.

Verdoemenis

We zijn er nog altijd niet. Campagnes, bewustmaking, aangifte bij de politie, een betere reglementering voor datingapps… Ze blijven nodig om een herhaling van David P te voorkomen. Volledig vermijden? Nee, want je zult altijd mensen hebben die om ideologische, religieuze of welke redenen dan ook holebi’s naar de verdoemenis wensen. En de drie minderjarigen? Keihard aanpakken! Een voorbeeld stellen! En weer niet afkomen met allerlei verzachtende omstandigheden. Het was niet hun eerste keer.

We will not go quietly into the night. We will not vanish without a fight. We’re going to live on.

PS. Wil je troostende, verontwaardigde, bange of hoopgevende woorden kwijt, stuur dan een mail naar info@hlwm.be en we plaatsen je reactie anoniem op deze website, tenzij je uitdrukkelijk vermeldt dat je naam/initialen gepubliceerd mogen worden. Toon dat David P je niet onberoerd laat!

——————————-

Oproep van het Roze Huis

Het Roze Huis is, net als jullie, geschokt en geraakt door de tragische gebeurtenis in Beveren van dit weekend. Het Roze Huis wil al zijn vrijwilligers en verenigingen oproepen om komende zaterdag om 14 uur de straat op te gaan in groepjes van maximaal tien personen en een vuist te maken. Tégen LGBTQIA+-fobie en -geweld, en vóór verdraagzaamheid.
We verdelen ons zoveel mogelijk en spreken dus géén centraal punt af. 
We hopen dat jullie massaal jullie stem laten horen deze zaterdag.
8 maart 2021