App voor veiliger chemsex in de maak

Datingapps, hier Grindr, zijn er in overvloed. Maar weinig datingapps hebben aandacht voor veilige seks, laat staan veilige chemsex.

Het Antwerpse Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) werkt aan een app om chemsex veiliger te laten verlopen. BUDD, de naam van de app, kan in 2021 operationeel zijn. 

Corinne Herrijgers, een sociologe verbonden aan het ITG, heeft uitgebreide diepte-interviews met 20 Vlaamse chemsexgebruikers gedaan. Daaruit is het idee ontstaan van een app. De focus daarvan ligt op ondersteuning voor, tijdens en na het chemsexfeestje.

1. Ondersteuning voor.

  • Het feestje niet aan het eind van het weekend inplannen, wel aan het begin, om voldoende tijd te hebben om te recupereren.
  • Het aantal deelnemers tot een vijftal beperken, wegens ‘beter in de gaten te houden, intiemer, meer onderling vertrouwen…’
  • Weten wie komt, welke chems gebruikt gaan worden, welke seksuele contacten de deelnemers willen (bareback of niet).
  • Eigen materiaal (zoals naalden) en chems meebrengen en die ook niet delen.
  • Vooraf voldoende eten en drinken, want chems onderdrukken het honger- en dorstgevoel.
  • Informatie opzoeken over de chems die gebruikt zullen worden.
  • Kan na het feestje gedoucht worden? Is overnachten mogelijk?

2 Ondersteuning tijdens.

2.1 Drugsgerelateerd.

  • Een logboek bijhouden van wie, wat, wanneer en hoeveel heeft gebruikt. Het best door de organisator en bij voorkeur in een aparte ruimte.
  • In water, sportdrankjes en snelle hapjes voorzien (fruit, snoep, energierepen), want chems onderdrukken het honger- en dorstgevoel.
  • Bij slammen (injecteren van drugs) propere naalden gebruiken, in ontsmettingsmiddelen voorzien, zich alleen door mensen met kennis van zaken laten injecteren…
  • Zorgen voor elkaar: elkaar informeren over de inname en het effect en elkaar helpen als problemen opduiken.
  • Noodnummers voor als het fout loopt.

2.2 Seksgerelateerd.

  • Voorzien in ontsmettingsmiddelen voor gedeelde speeltjes, in glijmiddel, in condomen…

3. Ondersteuning na.

  • Voldoende slapen en uitrusten.
  • Voldoende eten en drinken.
  • Zinnen verzetten (bijvoorbeeld wandelen, sporten, tv kijken).
  • Vermijden dat je in de verleiding komt om opnieuw chems te slikken, te drinken, in te spuiten… Dat kan door ervoor te zorgen dat je geen chems in huis hebt.

Herrijgers is zich goed bewust van de moral hazard van de app. Moedig je door heel veel info te geven over wat wel en niet kan chemsex net niet aan? ‘Niet vanuit epidemiologisch standpunt. En dat is waar het ons om te doen is’, zegt Herrijgers.

Hulporganisatie in de VS pleiten zelfs voor een gratis kit voor deelnemers aan chemsexfeestjes met daarin onder meer steriele naalden, spuiten, glijmiddel, condomen, handschoenen, steriel water… Kortom: alles wat nuttig en nodig is om chemsexfeestjes veilig te laten verlopen, zonder, uiteraard, de chems zelf.

Jongeren en chemsex

Uit uitgebreide enquêtes blijkt dat jongeren (18-25 jaar) op chemsexfeestjes vaak meer risico nemen dan de oudere aanwezigen. ‘Ze zijn zich door hun jonge leeftijd onder meer minder bewust van de hiv-crisis. Bovendien bestaat het risico op transactionele relaties tijdens chemsexparty’s, waarbij ouderen jongeren gratis chems aanbieden in ruil voor seksueel contact met jongere mannen’, stelt het ITG.

—————————————

Meer over chemsex vind je op…

Op het internet is tonnen informatie te vinden over chemsex. We sommen de belangrijkste op.

1. Websistes.

2. Belgische en Europese rapporten over chemsex.

De rest van mijn leven zonder chems moeten leven? Dan kan ik evengoed nu euthanasie aanvragen.

3. Audiovisueel

  • Webinar. Het Vlaams Expertisecentrum Alcohol en Andere Drugs (VAD) organiseerde in oktober twee webinars over chemsex. Beide duren zo’n anderhalf uur. Ze zijn te bekijken op: https://www.vad.be/artikels/detail/webinar-chemsex-wat-is-het-wat-zijn-de-noden-hoe-doe-je-aan-harm-reduction-en-hulpverlening
  • Documentaire. De 79 minuten durende BBC-documentaire ‘Chemsex’ is een absolute aanrader. 21 homomannen vertellen er over chemsgebruik in de Londense gay scene. https://www.xvideos.es/video40843363/chemsex Drie korte citaten uit de docu.
    • ‘Moraliteit is geen prioriteit bij de gebruikers van chems. Verkrachting bij een knock-out komt regelmatig voor, net als het bewust besmetten van mensen met hiv.’
    • ‘De rest van mijn leven zonder chems moeten leven? Dan kan ik evengoed nu euthanasie aanvragen.’
    • ‘Hiv-negatieve homo’s zijn op sommige chemsparty’s niet welkom. Het is makkelijker hiv te hebben en volledig los te gaan, dan je er voortdurend zorgen over te moeten maken.’
  •  Interview. En dan is er het beruchte interview met de Brits-Poolse pornoacteur Kayden Gray die zes jaar geleden met hiv besmet raakte. In het interview sluit hij niet uit dat de infectie het gevolg is van een bareback groepsverkrachting toen hij door chems het  bewustzijn was verloren. https://www.youtube.com/watch?v=l3J951qzvzo
  • Interview. ‘We Need To Talk About Chemsex’ met David Stuart, epidemioloog, uitvinder van de term ‘chemsex’ (2001) en de directeur van 56 Dean Street, een expertise- en hulpcentrum voor chemsex in Londen. https://davidstuart-org.webs.com/what-is-chemsex

4. Boeken

Matthew Todd – Straight Jacket. Overcoming Society’s Legacy of Gay Shame – 2018, 400 blz. 

Focust onder meer op de psychologische oorzaken waarom veel homo’s zich niet goed in hun vel voelen en daardoor vaak hun toevlucht zoeken in chem(sex).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marc Verburg – Verneukt. Liefde, seks, drugs en ontspoorde levens in de gay scene – 2020, 376 blz.

‘Verneukt’ is het waargebeurde verhaal van Marc Verburg. De roman beschrijft de even uitgestrekte als verborgen wereld van de gay seksfeestje en de bijbehorende drugs, de chemsparty’s. Een wereld met universele, maar ongeschreven regels en wetten, waar de normen en de waarden van het dagelijkse leven vervagen en de realiteit zich sluipend uit de voeten maakt.

Bekijk het interview met Verburg op https://www.verneukt.com/#VIDEO Een citaat daaruit: ‘Eigenlijk heeft verliefdheid geen plaats in de wereld van chems, want de verbinding die je met iemand hebt als je chems hebt genomen is puur chemisch, is synthetisch.’

 

 

 

Eigenlijk heeft verliefdheid geen plaats in de wereld van chems, want de verbinding die je met iemand hebt als je chems hebt genomen is puur chemisch, is synthetisch.

Tekst: Carl P (19/12/2020)