Alles in regenboog: vlaggen, buttons, zebrapad, zitbanken, veters, tafels…

‘In Mechelen moet iedereen zijn of haar liefde kunnen uiten. Hier is geen plaats voor discriminatie op grond van seksuele voorkeur.’ Dat zei Gabriella De Francesco, de nieuwe schepen van Diversiteit en Gelijke Kansen van Mechelen naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie (IDAHOT). Mechelen kleurt een weekje regenboog.

Poseren rond de schepen (zittend met groene jas) op de regenboogbank voor de Babbelkroeg.

Op zaterdag 11 mei werd aan het stadhuis naar jaarlijkse gewoonte de regenbloogvlag gehesen. Dat gebeurde in aanwezigheid van de schepen en vertegenwoordigers van HLWM en het Huis van de Mens. In een persmededeling onderstreepte De Francesco: ‘Ik ben er mij van bewust dat holebi’s en transgenders vandaag nog al te vaak nagekeken of nageroepen worden op straat. De komende jaren ga ik dan ook werk maken van een regenboogbeleid voor de stad’, zei de schepen.

HLWM-betuurslid Jan Huygens maakte de vergelijking tussen holebi-t-zijn in de jaren zeventig/tachtig en vandaag. ‘We zijn in twee generaties gekatapulteerd van het steentijdperk naar de 21ste eeuw.’ Volgens Huyens zijn er geen grote problemen meer met met de autochtone holebi’s. Oudere en getrouwde holebi’s uitgezonderd. ‘Maar voor de transgenders is nog werk aan de winkel.’ Net als voor allochtonen.

Vlak voor het hijsen van de vlag.

Regenboogzitbank

Het hijsen van de vlag voor de gevel van het stadhuis kreeg een vervolg aan de andere kant van de Grote Markt, voor de Babbelkroeg, het gebouw van HLWM. Daar stond een zitbank, mooi in regenboogkleuren geschilderd door Dirk R. Met de schepen erbij plaatsten we de bank midden in de weg – achter het beeld van Margareta van Oostenrijk – om er tientallen foto’s te maken.

Leuk was toen een Spanjaard en zijn Belgische vriend – beiden wonend in Brussel en op bezoek in Mechelen – ons bezig zagen en bij ons groepje kwamen staan.

Jan speechte namens HLWM.

Afsluiten deden we met een receptie in de Babbelkroeg zelf. Van 14.30 uur tot na 16 uur. Een dertigtal mensen, onder wie de schepen en andere politici en opmerkelijk veel vrouwen, genoten er van een hapje en een tapje. Van een leuk gesprek, van het schitterend uitzicht op de Grote Markt…

De Spanjaard (links) en zijn Belgische vriend.

De dag was vroeg begonnen voor Dirk, Kenny, Bjorn, Daisy, Kris, Joke… Zij deelden vanaf de vroege uurtjes buttons en andere regenbooggadgets tijdens de zaterdagse markt uit. Nadien bemanden zijn een tafel voor de Bab waar mensen informatie konden krijgen, waar regenboogveters verkocht werden, waar affiches hingen… Er zijn toch wel wat mensen langs gekomen, zei Dirk.

Regenboogzebrapad

Het hijsen van de vlag was het begin van een drukke roze week in Mechelen. Op vrijdag 17 mei wordt het zebrapad op de IJzerenleen ter hoogte de Vismarkt in een regenboogjasje gestoken. ‘De kleurrijke strepen in het centrum van de stad herinneren ons aan het zinloze geweld dat er nog elke dag is’, zegt De Francesco.

Mechelen krijgt er ook een paar regenboogbanken bij, na die in de Kruidtuin, die vorig jaar werd ingehuldigd. Voor de Babbelkroeg komt een permanente regenboogtafel. Een tweede regenboogbank wordt de komende dagen op diverse plaatsen in Mechelen opgesteld in de hoop dat mensen er selfies gaan maken.

Los van de reizende bank zijn er nog drie permanente regenboogbanken bijkomen: die voor de Babbelkroeg en twee in het Tivolipark.

De Mechelse bibliotheek zal een week lang aandacht besteden aan de holebi-t-gemeenschap. De ruime collectie – ik weet waar ik over spreek – wordt in het voetlicht geplaatst.

Komende vrijdag 17 mei spelen de Pink Devils, de Belgische homovoetbalploeg met Mechelen als thuisbasis, hun jaarlijkse wedstrijd tegen en in de gemeente Boom. Aftrap om 20 uur, met gratis frieten en dj. En zaterdag is er natuurlijk de Pride. Geniet van jullie feestweek.

Carl P (13/5/2019, tekst) en foto’s Carl P, Jan H en Dirk R

Patrick en Leo.
Koen en Carl.
Dirk en Kenny.
Antoine en Jan.
Dirk en Daisy.