Pink Devils en GVM internationaliseren in sneltreinvaart

‘Björn, je gaat stilaan Spaans moeten leren’, zei ik afgelopen donderdag tegen de trainer van Gay Volley Mechelen. We waren die avond met 14 volleyballers, van wie 5 à 6 Spaanstalig. Maar we houden de voertaal op Engels. Ook de Pink Devils gaan steeds meer de internationale toer op.

De Pink Devils afgelopen vrijdag. Staand van links naar recht: Stijn, Ben, Christophe, Erik, Ibi, Enoch, Jacopo en Glenn. Zittend van links naar rechts: onbekend, Lorenz, Andy, William en Bert. Ze verloren de wedstrijd tegen Edegem.

 

De Pink Devils zagen in 2001 het daglicht. GVM is zowat tien jaar oud. In het begin waren beide sportverenigingen exclusief Belgisch en blank, B&B. De voorbije tien jaar is onze maatschappij meer gekleurd geraakt. Dat geldt ook voor de Pink Devils, de enige homovoetbalploeg van het land, en voor GVM, een van de vijf homovolleybalploegen van België.

Ik ga een poging doen om de nationaliteiten van de Pink Devils op te sommen: België, Nederland, Italië, Amerikaans-Israëlisch, en een halve Noor. Ik denk dat het dat is.

GVM lijkt echt op de Verenigde Naties: België, Italië, Nederland, Finland, Spanje, Thailand, de Filipijnen, Japan, Hongkong, Venezuela… En dan ben ik ongetwijfeld landen vergeten.

Twaalf van de veertien aanwezigen op de training van afgelopen donderdag. Staand van links naar rechts: Hugo, Jonathan, Jaime, Erik, Björn, Ruben en Jimmy. Zittend van links naar rechts: Jaycee, Nestor, Carl, Bjorn en Ed. William was niet op tijd voor de foto.

Maar in tegenstelling tot de wereld lukt dat allemaal perfect en conflictloos. Midden augustus zijn we op een zondagnamiddag met enkele GVM’ers gaan beachen in Hofstade. Eigen net opgezet. En spelen maar. Tot op een bepaald moment enkele jonge Frantalige Marokkanen uit Brussel ons in de smiezen kregen. Ze vroegen in hun beste Nederlands of ze mochten meedoen. Meer dan een uur lang hebben ze dat gedaan, en goed ook. Ik maakte me de bedenking: ‘Als we een beetje willen, lukt dat allemaal wel.’ Al moet ik toegeven dat die gasten niet wisten dat we homo waren.

Carl P (tekst, 20/8/2018), Walter P en gemeente Edegem (foto’s)