Nog even wachten op heropening, maar lees of kijk nog wat

De Britse serie ‘It’s A Sin’ is het bekijken meer dan waard.

De heropening van de Babbelkroeg laat nog even op zich wachten. Hopelijk is het begin juni zover. Ondertussen geven we je nog wat kijk- en leestips.

1/ Heropening Babbelkroeg

De terrassen zijn weer open. Hoe zit het met de Babbelkroeg? Na overleg met De Schakel, de huurder van het gebouw, hebben we besloten te wachten tot de horeca ook binnen weer opengaat. Waarom? De tuin achter de veranda is best wel klein en houdt in dat bezoekers eerst 50 meter door het gebouw moeten lopen. En het terras vooraan is te klein. Daar kunnen hooguit twee tafels geplaatst worden als we alle veiligheidsvoorschriften willen volgen, en dat moeten we ook.

Premier Alexander De Croo maakt zich sterk dat de horeca begin juni ook binnen weer opengaat. Bovendien zal tegen dan een flink pak van onze regelmatige bezoekers ingeënt zijn. Ik heb mijn uitnodiging eergisteren ontvangen. En hoe meer gevaccineerden, hoe kleiner het risico. Dus nog even geduld. Lees ondertussen nog een boek (zie hieronder of vorige berichten), bezoek eens een museum of bekijk een spetterende serie op Canvas.

2/ Leestip: Tomasz Jedrowski – Zwemmen in het donker – 222 blz.

‘Zwemmen in het donker’ staat al enkele weken bovenaan in de lijst van beste romans van De Standaard. Dus kopen en lezen, dacht ik.

De schrijver, Tomasz Jedrowski, is een vrij jonge Duitser, maar heeft, zijn familienaam verraadt het, Poolse ouders. Zijn debuutroman speelt in het Polen van de jaren 80. Nog stevig onder de knoet van de communisten, maar met het eerste verzet van mijnwerkers en havenarbeiders (Solidarnosc).

Janusz en Ludwik leren elkaar kennen tijdens een voor studenten verplicht werkkamp op het Poolse platteland. Ze moeten er helpen bij de oogst. Na de maand verplichte arbeid breien ze er nog een weekje vakantie aan vast. Ze genieten van de Poolse bossen, het zwemmen in koele meren, het kamperen in openlucht en elkaars lichaam.

Maar de plicht roept ze terug naar Warschau. Daar beginnen de spanningen. Want beiden staan heel verschillend tegenover het verstikkende communistische regime, gekenmerkt door lange rijen en lege winkelrekken. Janusz is bereid te ‘collaboreren’ met het regime om het zo beter te krijgen. Ludwik wil, het liefst samen, weg uit Polen.

222 bladzijden die je in een dag of twee erdoor jaagt. Een goed begin en een goed einde, maar wat minder tussenin. Andere boeken die hier aan bod zijn gekomen, zijn beter.

De laatste bladzijde van ‘Zwemmen in het donker’ ontroert. ‘En we (Janusz en Ludwik) maakten van meet af aan al zo weinig kans: we hadden geen handleiding, niemand die ons kon gidsen. Geen enkel voorbeeld van een gelukkig stel van twee jongens. Hoe hadden we kunnen weten wat we moesten doen?’

Dat geldt voor een groot deel van de leden van HLWM, mij incluis, die in de jaren tachtig zijn opgegroeid. We hadden geen rolmodellen om naar op te kijken, die ons konden tonen hoe het moest. En als ik dan kijk naar de vele jaren samen van veel HLWM-koppels, dan kan ik maar één ding besluiten: we hebben het er niet slecht vanaf gebracht.

Thomas Jedrowski – Zwemmen in het donker – Meulenhoff, 2021, 222 bladzijden, 20,99 euro. (Hardcover en gebonden).

3/ TV-tip: ‘It’s A Sin’.

Afgelopen week op Canvas de eerste twee afleveringen bekeken van ‘It’s A Sin’, een vijfdelige Britse reeks over een groep jonge homo’s die in de jaren 80 uiteengereten wordt door de aidspandemie. Ik was aangenaam verrast.

Net als velen van jullie ben ik in de jaren 80 opgegroeid. We hadden van aids gehoord, maar wisten niet goed wat het was. En nog minder wat wel en niet mocht. Informatie was nergens te vinden (geen internet toen). Sommigen ontkenden het bestaan ervan, en werden met de dodelijke gevolgen geconfronteerd. Al die elementen komen terug in ‘It’s A Sin’.

De reeks is ook een topper wegens de 80s muziek. En geef toe, je blijft een leven lang houden van de muziek waarmee je bent opgegroeid. Bronski Beat, The Communards, …

Je kunt alle afleveringen bekijken op de website van Canvas  https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/it-s-a-sin/ , of je kunt wachten tot ze de komende dagen op tv komen. Maar op basis van wat ik op tv heb gezien, is de goesting heel groot om een avondje te bingewatchen op internet.

Carl P (8/5/2021)