Op stap in en rond Aarschot

In samenwerking met de lokale holebigroep Aarschot.link organiseerde HLWM een bezoek aan de stad Aarschot. Een lokale gids nam ons mee door een stad in volle beweging.

De wandelaars voor de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Aarschot.

We gingen eerst naar de Gasthuissite. Die is vandaag het culturele hart van de stad, met een bibliotheek, een podiumzaal, tentoonstellingsruimtes en zelfs een stadsbrouwerij. Daarna trokken we langs de diverse scholen naar het stadspark, vlak naast de Demer, die in ere is hersteld en een mooie Raskinkade heeft gekregen aan de overzijde van het stadspark.

Van daar liepen we recht op de trots van Aarschot, de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Demergotiek, een combinatie van de lokale bruine ijzerzandsteen en Franse witte steen. Die mooie afwisseling van wit en bruin wordt ook speklagen genoemd.

Vanaf de kerk liepen we via de winkelstraten naar de Grote Markt. Daar kampt Aarschot – net als veel andere steden – met een leegstand van winkelpanden. Die bedraagt in het centrum van Aarschot bijna 50 procent, mee het gevolg van de opkomst van de e-commerce.

Wolf

Na de interessante stadstoer stond een natuurwandeling langs de Demer naar Langdorp op het programma. We liepen er nog door velden en bossen. Een prachtig natuurgebied tussen Aarschot en Diest. In Langdorp ligt een wandelaarsbrug, zodat je naar de overkant van de Demer kunt, en ook naar het café Wolf. Daar, genoemd naar het lokale bier, hielden we even halt.

De wandelaarsbrug over de Demer in Langdorp.

We eindigden ons bezoek aan Aarschot met een etentje in een restaurant op de Grote Markt, waar we onze vrienden van Aarschot.link nog wat beter leerden kennen.

Op die mooie zaterdag kregen we een uiterst zonnig beeld van Aarschot. Maar toch heb ik geen spijt dat ik ruim 25 jaar geleden van Aarschot naar Mechelen ben verhuisd.

Koen N (23/4/2018)